Obiective turistice în Andorra. Tot ce trebuie să știi pentru o vacanță în micul principat

Andorra
Shutterstock

Andorra este o țară fără ieșire la mare, situată în lanțul muntos Pirinei, între Spania și Franța. Este una dintre cele mai mici țări din Europa, ocupând aproximativ 468 de kilometri pătrați și având o populație sub 80.000 de locuitori.

Andorra este minunată de vizitat, fiind una dintre cele mai vechi țări din Europa. Cu toate acestea, secole de izolare au însemnat că, până de curând, a fost relativ îndepărtată de istoria europeană și a avut legături semnificative doar cu Franța și Spania. Expansiunea turismului și a telecomunicațiilor începând cu anii 1970 a deschis-o treptat către restul Europei.

Curiozități despre Andorra 

Andorra este o țară unică, aflată între cei doi giganți: Franța și Spania, chiar în mijlocul Pirineilor. În ciuda dimensiunii sale, această țară are multe aspecte fascinante. Iată câteva curiozități despre Andorra:

Întreaga țară poate încăpea în orașul Londra de mai mult de trei ori

Întreaga țară Andorra are doar 467,6 kilometri pătrați (46.760 de hectare). În comparație, doar orașul Londra are 1.572 de kilometri pătrați (157.200 de hectare), ceea ce înseamnă că întreaga Andora ar putea încăpea în interiorul orașului Londra de peste trei ori. Andorra este, de fapt, a 17-a cea mai mică țară din lume.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Este singura țară din lume care are catalană ca unică limbă oficială

Catalana este, de asemenea, o limbă oficială în Catalonia, dar Andorra este singurul loc din lume în care este singura limbă oficială din întreaga țară. Totuși, majoritatea oamenilor vorbesc franceza și spaniola pe lângă catalană.

Are kilometri întregi de pârtii de schi

Schiul și sporturile de iarnă atrag milioane de turiști în Andorra în fiecare an. Unul dintre principalele motive este faptul că oferă condiții excelente pentru schiori și peste 290 de kilometri de pârtii amenajate.

9% din Andorra are statut de patrimoniu mondialUNESCO

Cel mai mare parc natural al Andorrei, Valea Madriu-Perafita-Claror, a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 2004 și ocupă 9% din suprafața țării. Este alcătuit din ghețari, văi împădurite, pășuni largi și verzi și munți stâncoși.

Andorra la Vella este cea mai înaltă capitală din Europa

Capitala Andorrei este Andorra la Vella, care este cea mai înaltă capitală din Europa, fiind situată la 1.023 de metri deasupra nivelului mării.

Andorra

Doar o treime dintre persoanele care locuiesc în Andorra sunt andorrane

Două treimi din populația Andorrei nu are, de fapt, naționalitate andorrană; majoritatea sunt spanioli, francezi sau portughezi. Unul dintre cele mai mari grupuri este cel al spaniolilor, care reprezintă aproximativ 43% din populație.

Andorra nu face parte din UE sau din zona euro

Andorra nu face parte din Uniunea Europeană sau din zona euro, chiar dacă folosește moneda euro. De fapt, Andorra nu a avut niciodată o monedă proprie. Înainte de introducerea monedei euro, aceasta folosea peseta spaniolă sau francul francez.

Principala activitate economică a Andorrei a fost producția de tutun

În prezent, Andorra își câștigă majoritatea banilor din turism, în special din industria sporturilor de iarnă, dar nu a fost întotdeauna așa. Înainte ca stațiunile de schi să devină populare, tutunul era cel care conducea economia țării. Poți vizita Muzeul tutunului din Sant Julià de Lòria pentru a afla mai multe, scrie theculturetrip.

Andorra nu are aeroport

Andorra este una dintre puținele țări din lume care nu are aeroport. Se poate ajunge la ea doar pe uscat, prin Franța sau Spania. Două dintre principalele aeroporturi internaționale din apropiere sunt Toulouse, în Franța, și Barcelona, în Spania.

Locuitorii Andorrei au una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume

Locuitorii din Andorra trăiesc până la o vârstă foarte înaintată. Pentru bărbați, speranța de viață este de aproximativ 80 de ani, în timp ce pentru femei este de aproximativ 84 de ani.

Cum ajungi în Andorra din România 

Pentru a ajunge în Andorra din România, va trebui să folosești o combinație de mijloace de transport, deoarece Andorra nu are aeroport propriu. Iată câteva opțiuni:

Cu avionul. Rezervă un zbor din România către un aeroport din apropiere cu conexiuni bune către Andorra. Cele mai apropiate aeroporturi cu legături bune de transport către Andorra sunt Aeroportul Barcelona El Prat (BCN) din Spania și Aeroportul Toulouse Blagnac (TLS) din Franța.

Transfer de la aeroport la Andorra: Odată ce ai ajuns la Aeroportul Barcelona El Prat sau la Aeroportul Toulouse Blagnac, ai câteva opțiuni pentru a ajunge în Andorra:

Autobuz: Ambele aeroporturi au servicii directe de autobuz către Andorra.

Altfel, poți închiria o mașină la aeroport și conduce până în Andorra. Drumul poate dura aproximativ 2,5 până la 3,5 ore, în funcție de traseul specific și de condițiile de trafic.

Altă variantă este să aranjezi un transfer privat sau să iei lua un taxi de la aeroport până în Andorra. Această opțiune poate fi mult mai scumpă.

Andorra

Topul obiectivelor turistice din Andorra

Pentru majoritatea vizitatorilor, principala atracție este capitala, Andorra La Vella. Suficient de mic pentru a fi străbătut pe jos, acest oraș încântător oferă o stradă principală plină de viață, cu multe magazine și posibilități de a lua masa.

Este, de asemenea, un loc cu biserici medievale superbe, multe dintre ele neatinse de timp.

Andorra la Vella

Cocoțată la înălțime în estul Pirineilor, Andorra la Vella, capitala Andorrei, este cea mai aglomerată atracție turistică a acestei mici națiuni. La o altitudine de 1.023 de metri, este una dintre cele mai înalte capitale din lume.

Strada principală a orașului este plină de magazine care vând de toate, de la suveniruri la obiecte de artă și artizanat local și produse de lux. De asemenea, strada se mândrește cu numeroase galerii, cafenele și restaurante frumoase, precum și cu o serie de hoteluri excelente.

La Casa de la Vall

La Casa de la Vall este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Andorra la Vella. Construită inițial în 1580 ca un conac și fortificație, acum este sediul guvernului Andorrei. Micile turnulețe de pe fiecare aripă au fost concepute pentru a apăra clădirea de posibili atacatori.

Aici veți găsi, de asemenea, istoricul Dulap al celor șapte chei, în care fiecare dintre cele șapte comune ale țării are o cheie. Acest artefact istoric conține, de asemenea, cele mai vechi și mai importante arhive ale țării.

Stațiunea de schi Vallnord

Una dintre cele mai populare destinații pentru sporturi de iarnă din Pirinei, Vallnord atrage schiorii și snowboarderii din întreaga Europă pe numeroasele sale pârtii frumoase. Situată în partea de nord a Andorrei și având o altitudine maximă de 2.625 de metri, Vallnord cuprinde de fapt trei stațiuni de schi unice într-una singură: Arcalis, Pal și Arinsal. Împreună, aceste trei stațiuni oferă o cantitate vastă de teren de explorat.

Începătorii și entuziaștii experimentați deopotrivă tind să se îndrepte spre Arinsal și Pal. Majoritatea pârtiilor sunt conectate între ele cu telecabina, în timp ce telecabinele din satul La Massana deservesc Pal.

Biserica Sant Joan de Caselles

Puțin mai la nord de satul pitoresc Canillo se află capela Sant Joan de Caselles (Església de Sant Joan de Caselles). Considerată una dintre cele mai frumoase biserici romanice din Europa, această splendidă clădire veche din piatră datează din secolul al XI-lea și conține multe elemente interesante.

Cea mai notabilă dintre acestea este interiorul său frumos decorat cu fresce conservate excelent, precum și o pictură numită Sfântul Ioan și Apocalipsa, care datează din 1525.

Punctul de belvedere Mirador Roc del Quer, Ordino

Andorra

Dacă îți plac priveliștile superbe, dar nu îți place să urci pe munte, ai noroc. Punctul de belvedere Mirador Roc del Quer din Andorra se mândrește cu priveliști spectaculoase asupra Pirineilor și, deși nu este pentru cei slabi de inimă când vine vorba de înălțime, este o modalitate sigură și distractivă de a te bucura de la înălțime de unele dintre cele mai impresionante peisaje montane din Europa.

Ce prețuri sunt în Andorra pentru un turist

Costul călătoriei în Andorra poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi perioada anului, durata șederii, stilul fiecăruia de călătorie și obiceiurile de a cheltui. Iată câteva costuri estimate pentru a îți face o idee despre ce vă puteți aștepta:

Cazare: Costul cazării în Andorra poate varia în funcție de preferințe. Un hotel sau un hostel de buget poate costa în jur de 20-50 de euro pe noapte, în timp ce un hotel sau un apartament de categorie medie poate costa în jur de 80-150 de euro pe noapte. Hotelurile și stațiunile de lux pot costa peste 200 de euro pe noapte, scrie wewillnomad.

Transport: Costul transportului în Andorra este relativ scăzut. Un bilet de autobuz local costă în jur de 2 euro, în timp ce o călătorie cu taxiul începe de la 3,50 euro. Dacă vrei să închiriezi o mașină, vei plăti în jur de 30-50 € pe zi.

Mâncare și băuturi: Costul mâncării în Andorra poate varia în funcție de locul în care vrei să iei masa. O masă ieftină la un restaurant fast-food poate costa în jur de 8-12 €, în timp ce o masă la un restaurant poate costa în jur de 20-40 €. O bere la un bar costă în jur de 3-5 euro, în timp ce o sticlă de vin la un restaurant costă în jur de 20-40 de euro.

Activități și atracții: Costul activităților și atracțiilor din Andorra poate varia în funcție de ceea ce vrei să faci.

Un abonament de schi pentru o zi poate costa în jur de 45-55 de euro, în timp ce un tur ghidat poate costa în jur de 30-50 de euro.

În general, dacă nu alegi restaurantele de lux și ai un buget restrans, vei cheltui în jur de 50-80 de euro pe zi.

Dacă mănânci la restaurante mai scumpe și alegi taxi în loc de autobuz, vei cheltui în jur de 80-100 de euro pe zi.

Dacă vrei o vacanță în care toate cele 3 mese și gustări sunt în restaurante de lux și ai chef de activități distractive fără să te uiți la bani, poți da în jur de 200 de euro pe zi. 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.