Destinații pentru minivacanța de 1 Decembrie, în România. Locurile ideale pentru a te deconecta

Telescaun Vatra Dornei
Facebook/Telescaun Vatra Dornei

În 2022, o mare parte dintre români vor avea patru zile de minicanța în preajma zilei de 1 Decembrie. Iar cei care vor să plece de acasă în această perioadă, ar trebuie să-și facă din timp rezervări.

Pe 1 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională care este declarată zi liberă legală de la stat. Anul acesta, 1 decembrie pică într-o zi de joi, iar anterior, pe 30 noiembrie se sărbătorește Sfântul Andrei, care de asemenea este declarată zi liberă legală. Ceea ce înseamnă că angajații români au două zile libere una după alta.

Mai mult decât atât, la începutul acestui an, Ministerul Muncii a anunțat că ziua de 2 decembrie va fi liberă pentru cei care lucrează în sectorul public. Asta însemnând că aceștia pot face punte între liberele de 30 noiembrie și 1 decembrie și weekend, și își pot organiza o minivacanță de patru zile.

Destinații pentru minivacanța de 1 Decembrie la munte, în România

Pentru cei care vor să petreacă Ziua Națională altundeva decât acasă, am pregătit în partea de jos patru destinații turistice ideale pentru relaxare, dar și pentru distracție.

Valea Prahovei

Valea Prahovei este una dintre cele mai frecventate zone turistice. Românii aleg să petreacă zilele libere aici atât datorită peisajelor montane splendide, cât și pentru numărul mare de facilități de cazare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În stațiunile de pe Valea Prahovei se găsesc numeroase cabane, pensiuni sau hoteluri, dar în minivacanța de 1 decembrie sunt șanse mari să fie ocupate dacă nu faci rezervare din timp. 

Pentru câteva zile de relaxare pe Valea Prahovei, turiștii au de ales între stațiunile Sinaia, Azuga, Breaza, Bușteni și Predeal.

Poiana Brașov

Poiana Brașov este una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice când vine vorba de drumeții montane și de practicarea sporturilor de iarnă.

Minivacanță în România de 1 Decembrie

Stațiunea Poiana Brașov, denumită și Poiana Soarelui, este situată la altitudinea de 1.030 de metri, la 11 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de patru masive muntoase: Postăvaru (1.799 de metri), Piatra Craiului (2.238 de metri), Bucegi (2.505 metri) și Piatra Mare (1.848 de metri). Iar în apropiere de Poiana Brașov se află Canionul 7 scări, un loc perfect pentru pasionații de drumeții.

Vatra Dornei

Vatra Dornei este o stațiune potrivită pentru toate categoriile de vârstă, adresându-se atât persoanelor pasionate de sporturile de iarnă, cât și celor care vor să se relaxeze și să se bucure de peisajele montane.

De asemenea, stațiunea mai este cunoscută pentru mofetele naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2 și nămolul de turbă din zona Poiana Stampei, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Călimănești-Căciulata 

Călimănești-Căciulata se află pe Valea Oltului, din județul Vâlcea. Locul este renumit pentru proprietățile curative ale izvoarelor termale. În apropierea orașului, turiștii pot vizita Mănăstirea Cozia, un lăcaș ctitorit de domnitorul Mircea cel Bătrân.

O altă atracție turistică reprezentativă din zonă este Aleea de cură balneară, amenajată prin pădure, ce are o lungime de 2,3 km.

Stațiunea Băile Olănești

Stațiunea Băile Olănești este situată la 20 de Râmnicul Vâlcea și este una dintre stațiunile balneoclimaterice de interes din România. În stațiune se găsesc peste 35 izvoare hidrominerale, atât naturale, antropice, rezultate prin forare.

Cei care vor să se plimbe prin stațiune pot vizita Palatul Olănești, cunoscut ca vila fostului dictator Nicolae Ceaușescu, sau pot face drumeții către rezervațiile de vegetația, floră și faună din jur.

Destinații tradiționale de 1 Decembrie

Pentru cei care vor să petreacă în stil tradițional Ziua Națională am prezentat mai jos patru zone unde turiștii pot descoperi tradițiile și obiceiurile românești.

Maramureș

Maramureș sau „Țara lemnului” este un județ poziționat în nordul țării, la granița cu Ucraina și este una dintre destinațiile care și-au păstrat autenticitatea tradițiilor, oferindu-le astfel, turiștilor șansa de a experimenta un 1 decembrie românesc. Fie că vorbim de satul Breb sau de orașul Borșa, aceste locuri surprind prin casele construite în stil tradițional și prin porturile specifice și obiceiurilor populare.

Printre cele mai interesante obiective turistice din Maramureș menționăm: Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mocănița, Mănăstirea Bârsana, sau Muzeul Satului Mureșean.

Bucovina

Bucovina este o regiune situată în nord-estul României, recunoscută pentru mănăstirile de aici, dar și pentru păstrarea intactă a multor obiceiuri străvechi moldovenești.

Ziua de 1 Decembrie este un moment ideal în care să descoperi mănăstirile Putna, Humor, Dragomirna, Voroneț, Moldovița sau Sucevița.

Mărginimea Sibiului

Mărginimea Sibiului este o zonă etnografică unică în România, situată la vest de Sibiu, la sud de valea Sadului şi la nord de  râul Sălişte.

Istoricii spun ca Mărginimea Sibiului este una dintre cele mai vechi zone etnografice, din perioada neoliticului sau chiar a eneoliticului. Printre atracțiile turistice din zonă menționăm: Casa memorială a lui Octavian Goga, Cetățuia,  Muzeul Satului și Biserica Sf. Treime.

Locuri cu semnificație istorică în țara noastră

Pentru pasionații de istorie, am pregătit patru destinații unde au avut loc evenimente importante în istoria poporului român.

Alba Iulia

Alba Iulia este reședința județului Alba și orașul în care, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe evenimente sociale, politice și culturale importante pentru Transilvania.

Pe data de 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia și a realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească. Ulterior, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, moment în care s-a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Obiectivele turistice reprezentative pentru orașul Alba Iulia sunt: Cetatea Alba Carolina, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan și Muzeul roman Principia, etc.

Obiective turistice Alba Iulia

Obiective turistice Alba Iulia

Iași

Iași este unul dintre cele mai vechi orașe din România și cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic.

Pe 24 ianuarie 1859, la Iași s-a realizat Unirea Principatelor Române, Valahia și Moldova, cunoscută și ca „Mica Unire”.

Principale atracții turistice din Iași sunt: Piața Unirii, Muzeul Unirii și Catedrala Mitropolitană.

Minivacanță în România de 1 Decembrie

Oradea

Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana cunoscut pentru stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 Mai, care se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș.

Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internațional pentru calitățile lor terapeutice, în apropiere de Băile 1 Mai se află avenul de la Betfia, o formațiune carstică spectaculoasă. 

Printre atracțiile reprezentative din orașul Oradea menționăm: Piața Unirii și Palatul Vulturul Negru, Cetatea Medievală Oradea și Palatul Ulmann.

Minivacanță în România de 1 Decembrie

Vacanța de toamnă în România

În ceea ce privește evenimentele istorice, la Oradea, în octombrie 1918 un grup de fruntași români au redactat un document esențial pentru românii din Transilvania și Partium – „Declarația de autodeterminare a românilor din Ardeal și Ungaria”.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.