Cum au supraviețuit restaurantele în timpul pandemiei. Terase deschise în spații neconvenționale

×
Codul embed a fost copiat

Terasele care au fost deschise în această vară i-au ajutat pe proprietarii de restaurante. Ca să poată supraviețui, au fost nevoiți să amenajeze spații de servire în locuri neconvenționale.

Curtea unei fabrici, o străduță îngustă sau grădina unui vecin sunt soluții găsite de antreprenori și apreciate de clienți.

Cu o terasă amenajată în curtea unei foste fabrici de pantofi și decorată cu vechile mașini de cusut - un antreprenor din Brașov speră să-și păstreze clienții câștigați cu greu, în ani de muncă. Acum le oferă mai mult decât o cafea bună sau o bere rece.

Flavia Stamate, antreprenor: „Avem activități culturale, teatru, seri de film, vizionare de animație. Oamenii au primit foarte bine deschiderea, primesc foarte bine serile de film, vin, sunt alături de noi.”

Admistratorii unui mic bistro din centrul istoric al Brașovului au înțeles repede că o terasă le-ar salva afacerea și au găsit un loc pentru ea după colț, pe strada vecină.

Citește și
terasa
Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Gabriela Enache, antreprenor: „Pentru că nu avem loc să punem terasa în față, ne-am gândit să deschidem aici în partea aceasta trerasa, pe strada Paul Richter, ca să ducem afacerea în continuare.”

Până la începutul crizei epidemiologice acesta era unul dintre cele mai sofisticate restaurante din centru istoric al Brașovului. Accesul se făcea doar cu rezervare și o listă lungă de așteptare. Acum este închis, dacă ar fi avut câțiva metri pătrați cât pentru o mică terasă, poate ar fi reușit să supraviețuiască.

În lipsa clienților săi de baza - turiștii străini - un hotel de 5 stele din Brașov a fost nevoit să își regândească activitatea. A transformat parcul cu flori și fântână arteziană în terasă, unde îi așteaptă în primul rând pe localnici.

Codruț Defta, reprezentantul unui complex: „Noi am venit cu un meniu accesibil oricărui buzunar, un meniu de 39 de lei, pentru absolut toți clienții și brașovenii, dar și pentru cei care locuiesc în hotel. 39 de lei înseamnă un meniu coplet cu un fel de bază, un starter și un desert.”

Client: „Atâta vreme cât restaurantele bune din oraș au alternativa asta a teraselor este un căștig atât pentru publicul din Brașov cât și pentru turiștii care ar veni aici.”

Un studiu realizat de patronatul din industria ospitalității arată că pentru mai mult de jumătate dintre terase, încasările au scăzut cu 80 la sută față de anul trecut. Au mai puține locuri din cauza distanțării, dar și clienții sunt mai strânși la pungă.

Răzvan Pascu, consilier în turism: „Dacă vă uitați pe site-urile cu oferte sunt foarte multe afaceri din horeca puse deja la vânzare și sunt puse la vânzare la sume chiar ridicole. Adică oamenii nu mai vor nici măcar să își recupereze investiția ci vor pur și simplu să nu mai fie legați de plata unei chirii, de un contract care-i ține legați”

Cei care au afaceri în domeniul ospitalității vor trage linie la toamnă, odată cu venirea frigului. Dacă nici atunci nu vor putea deschide activitatea în interior, pierderile vor fi uriașe.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Grecia închide barurile și restaurantele la miezul nopții, după explozia cazurilor de Covid-19
Grecia închide barurile și restaurantele la miezul nopții, după explozia cazurilor de Covid-19

Grecia a decretat luni închiderea pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor în unele dintre principalele sale destinaţii turistice, după înregistrarea a numeroase cazuri de infectări cu noul coronavirus, relatează AFP.

Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”
Reacții la închiderea teraselor după 23:00: „După ce că nu erau clienți, acum se închid și mai devreme”

Cel puțin timp de două săptămâni, terasele din Capitală și din 7 județe, inclusiv la munte și pe litoral, se vor închide la ora 23.00. 

Reacții în Centrul Vechi la închiderea teraselor:
Reacții în Centrul Vechi la închiderea teraselor: "A venit poliţia, ca în vremurile alea grele cu comuniștii"

Crește presiunea pe sistemul sanitar românesc. 412 pacienți cu COVID-19 sunt internați, în prezent, în secțiile de Terapie Intensivă, cei mai mulți de la debutul epidemiei.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.