Experiment. Traseul unui morun eliberat de cercetători în Dunăre, în urmă cu 6 ani

×
Codul embed a fost copiat

Un pui de morun eliberat în mediul natural de specialiştii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, spune povestea supravieţuirii celei mai vechi specii de peşti de pe planetă, neschimbată de pe vremea dinozaurilor.

Cu ajutorul lui, au fost obţinute informaţii importante despre comportamentul acestor peşti în Dunăre şi în Marea Neagră. În prezent, România, alături de alte state riverane, este implicată în lupta pentru salvarea sturionilor. Peste 200.000 de exemplare de morun, păstrugă şi nisetru au fost lăsate în ultimii ani în sălbăticie.

Morunul, botezat Lucky, a ajuns la specialiştii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” în 2012, când cântărea mai puţin de 150 de grame. A fost lăsat în Dunăre în 2013, când avea 700 de grame.

În doar o jumătate de an, Lucky a fost capturat în scopuri ştiinţifice şi cântărea mai bine de două kilograme şi jumătate. Peste un an, când a fost prins iar, dar la gurile braţului Sfântu Gheorghe, avea deja peste 5 kilograme.

Ultima dată morunul a fost prins, din câte se pare, în Ucraina, în 2016, iar cercetătorii de acolo au raportat că ar fi cântărit 7 kilograme. Cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare pe care i l-au instalat când l-au eliberat, cercetătorii au aflat date extrem de importante.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Tudor Ionescu, director Centru Cercetare Sturioni, Universitatea Galaţi: "Lucky e un pui de morun născut sau eclozat în amonte şi capturat la Galaţi, dar, în acelaşi timp, Lucky poate să fie orice pui de morun care ajunge la maturitate sexuală."

Lucky a fost unul dintre peştii lansaţi în Dunăre în cadrul populărilor făcute de Universitatea de la Galaţi în 2013 şi 2015, când au fost eliberate 200.000 de exemplare de morun, păstrugă şi nisteru.

Opt campanii de monitorizare

 

De atunci au fost organizate opt campanii de monitorizare.

Dr. Tudor Ionescu, director Centru Cercetare Sturioni, Universitatea Galaţi: "Spre surprinderea tuturor, supravieţuirea a fost aproape de sută la sută. Vorbim de supravieţuire naturală."

Din păcate, însă, supravieţuirea naturală a speciei este ameninţată de braconajul necontrolat, atât în Delta Dunării, cât şi în celelalte ţări riverane Marii Negre.

Relu Pîrvu, căpitan navă: "La pescari, acuma cinci, şase ani... Ce-am văzut eu... Păstrugă şi am văzut un pui de morun. Eu nisetru n-am mai văzut de 10-15 ani."

Depopularea este, însă, accentuată încă din anii 1950-1960 şi de alţi factori.

Dan Verbina, preşedinte asociaţie de pescari: "Populaţia de sturioni a fost distrusă de cele două baraje care au întrerupt ruta de migraţie a acestei specii."

Carnea de sturion este considerată o delicatesă, ca să nu mai vorbim despre caviar, care se vinde cu 3-4.000 de lei kilogramul.

Conform documentelor oficiale, în 1904 s-au capturat în zona Sfântu Gheorghe, în Marea Neagră, aproape 10.500 de exemplare de nisetru. 100 de ani mai târziu, în 2004, penultimul an în care a fost liber pescuitul comercial la sturioni, au fost prinse numai 28 de exemplare.

Pescuitul la sturioni a fost interzis în ţara noastră din 2006, iar prohibiţia ține până în 2020.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România va produce icre negre. Unde va fi
România va produce icre negre. Unde va fi "capitala caviarului"

Orădenii vor putea mânca din nou icre negre "de la mama lor".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.