Secretul cozonacului perfect. Rețete tradiționale din toată țara

×
Codul embed a fost copiat

Pufoși, rumeniți, cu ciocolată, mac, nucă și stafide, cozonacii sunt vedetele acestor zile. Iar de Paște au locul lor pe masa de sărbătoare.

Gospodinele îi frământă de zor, fiecare după rețeta știută, la care mai adaugă și un ingredient secret, pentru un gust irezistibil.

În Dobrogea, cozonacul are influenţe turceşti.

Florin Matei, brutar: "Este specific zonei Dobrogea cozonacul cu nucă, rahat şi stafide, noi îl facem cu de toate. Îl ungem cu gălbenuş de ou, îi dă o culoare specială şi un gust aparte."

Brutarii ne sfătuiesc să folosim maia în loc de drojdie alimentară. Iar în aluat să punem puţin lapte cald şi iaurt de casă, pentru a fi mai fraged.

Citește și
drum thasos
Românii care au plecat de Paște în Grecia. Drobul, înlocuit cu ”dolmades”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Bucovina, cozonacii de Paşte se numesc „babe", iar aluatul se frământa cu unt de casă.

Nicoleta Cenuşa Nohai, gospodină: "Avem faina adusă de la moară, ouă proaspete de la găinile noastre, lapte, ulei, stafide, unt de casă şi zahăr."

Şi aici se foloseşte maia, care se lasă la dospit aproape două ore.

Nicoleta Cenuşa Nohai, gospodină: "Nu ştiu dacă e magie sau reţeta ca atare e de vină, dar cozonacul acesta de Paşte, babele bucovinene, ţin o perioadă mai lungă de timp. "

În Braşov, contează mai mult umplutură.

Rodica Drăgan: "Am păstrat reţeta tradițională de la părinţi. Peste 60 la sută umplutură. E foarte multă umplutura şi e gustos. Asta place clienţilor. Influențe ardeleneşti, tradiționale de la bunica, străbunica."

Doamna Rodica pregăteşte cozonaci de peste 20 de ani. Are sute de comenzi, iar preţurile pornesc de la 22 de lei.

În Sântimbru, din Alba, macul este vedeta. Colacii de aici au atestat de produs tradiţional.

Numai din aceste cuptoare, ies zilnic în această perioadă câte 300 de cozonaci.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Soluția găsită de doamnele care nu au timp să pregătească masa de Paște. „Îi mai rapid”
Soluția găsită de doamnele care nu au timp să pregătească masa de Paște. „Îi mai rapid”

Doamnele care nu au timp să gătească pot comanda simplu și ușor masa de sărbătoare de la restaurant.

Românii care au plecat de Paște în Grecia. Drobul, înlocuit cu ”dolmades”
Românii care au plecat de Paște în Grecia. Drobul, înlocuit cu ”dolmades”

Drumul spre Grecia este destul de aglomerat, dar românii care au pornit pe el nu au regretat.

Vremea se schimbă radical de Paște. Ploi și vijelii în noaptea de Înviere
Vremea se schimbă radical de Paște. Ploi și vijelii în noaptea de Înviere

În vestul țării, mulți au început vacanța cu o baie la ștrand, pentru că s-au înregistrat 30 de grade. Alții au stat la terasă, în mânecă scurtă, fericiți că a ieșit soarele.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.