Programul „Masa caldă în școli” s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Programul „Masa caldă în școli”, prin care aproape 69 de mii de elevi din 150 de școli din țară ar trebui să primească o masă caldă la ore, s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei.

Unele școli nu au încheiat contracte cu furnizorii, în altele elevii primesc doar un sendviș. Ministerul Educației susține, însă, că programul are succes și că de patru ani de când a fost implementat a redus abandonul școlar de la 6% la 1%.

În judeţul Iaşi, de exemplu, în programul „Masa caldă” sunt înscrise cinci școli din comune diferite, în care învaţă 3.600 de elevi. Însă numai două şcoli au încheiat contracte cu furnizori pentru hrană, iar copiii nu primesc o masă caldă, pentru că unităţile nu au spaţiul necesar.

Irina Cosovanu, directorul Colegiului Pedagogic Vasile Lupu, Iaşi: „Nu se dă mâncare caldă pentru că, pe de o parte, ar fi trebuit să ne încadrăm în acea sumă modică oferită per elevi, pe de altă parte, pentru 800 de elevi nu avem condiţii să oferim la cantina mâncare caldă, mai ales în contextul pandemic”.

Elevii care fac naveta apreciază pachetul primit.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: „Cum e pachetul?”
Dominic, 18 ani: „Destul de bun, suntem foarte mulţumiţi”.

Elevă, 18 ani: „Întotdeauna ni se face foame în timpul școlii. Unii copii nu îşi iau pacheţel la ei. Ne dă un plus de energie”.

La o altă şcoală, tot din judeţul Iaşi, autorităţile locale nu au reuşit nici anul trecut, nici anul acesta să implementeze programul. Aşteaptă şi acum să se înscrie un furnizor la licitaţie.

Cristina Botezatu, director la Școala Gimnazială Mironeasa: „În primul an, când a debutat proiectul, s-a încheiat contract, s-a făcut achiziţia, dar când trebuia să demareze, am intrat în online şi s-a renunţat. Nu puteam merge cu sendvişurile acasă la copii, fiind atât de mulţi”.

Şi în comuna Mihail Kogălniceanu din Constanța, primăria a accesat programul „Masa caldă” pentru cei peste 1.300 de elevi. Dar procedura s-a blocat, pentru că lipsesc normele de aplicare a legii.

Daniel Pandrea, viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu: „Procedura de licitaţie va fi demarata după apariţia nomelor metodologice de aplicare”.
Reporter: „Deci practic sunteţi în imposibilitate de a demara procedurile de licitaţie?”
Daniel Pandrea: „Da”.

Claudiu Rednic, director de liceu: „Diferă foarte mult faţă de lapte şi corn. O masă caldă, totuşi, este mult mai eficientă”.
Reporter: „Credeţi că acest program ar putea fi funcţional la un moment dat?”
Claudiu Rednic: „Cred că da, dacă s-ar dori”.

Ministerul Educaţiei a alocat pentru programul „Masa caldă” 46 de milioane de lei, pentru aproape 69 de mii de elevi, dintre care peste 36 de mii sunt preşcolari şi din învăţământ primar.

Însă autorităţile locale trebuie să pună în practică programul. Ministerul susţine că 95% dintre beneficiari au fost mulţumiţi anul trecut, iar rata de abandon ar fi scăzut de la 6% la 1% în unităţile în care elevii primesc masă caldă.

În ceea ce priveşte mărul, laptele şi cornul, pe care toţi şcolarii ar trebui să le primească, ministerul Agriculturii, cel care se ocupa de el, spune că a fost afectat de măsurile de siguranţă impuse în pandemie, aşa că a fost adaptat.

Elevii pot primi iaurt sau biscuiţi, iar produsele pot fi ridicate de părinţi când şcoala e online. Nu pot fi însă livrate la domiciliu, pentru că asta presupune cheltuieli suplimentare. Bugetul total alocat a fost de 500 de milioane de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână

Este agitație mare în școli, unde profesorii împreună cu personalul auxiliar și părinții, care s-au oferit să participe, împachetează testele de salivă pentru copii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.