Pomii fructiferi, afectați de schimbările climatice. Măsurile luate de pomicultori

×
Codul embed a fost copiat

Prunii, merii și perii sunt pomii fructiferi preferați de cei care au livezi. Deși soiurile cultivate diferă de la o regiune la alta, merele și prunele au cea mai mare cerere, atât pentru consumul curent, cât și pentru zona industrială.

În această perioadă, clienții cumpără și puieți de cireși și caiși, ale căror fructe dau dulcețuri delicioase. Pomișorii sunt vânduți cu succes și în alte țări.

Pomicultor: „Aici avem o plantaţie de măr, a fost altoit în vara acestui an, sunt soiuri rezistente."

În aceste zile, în fermele de puieţi din ţară se fac altoiri, menite să crească rezistența soiurilor. În scurt timp, pomişorii vor ajunge în livezile clienţilor.

Adelina Venigh, pomicultor: „În ultimii ani, cererea pentru pomi fructiferi este foarte ridicată. Există o tendinţă de orientare spre specii care necesită o tehnologie de întreţinere mai uşoară, dar şi spre soiuri care sunt mai rezistente la boli. Mărul Florina este foarte rezistent şi necesită foarte puţine stropiri pe an."

Citește și
Succes garantat pentru afacerile cu nuci
Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Proprietarii unei pepiniere de lângă Târgu Jiu ştiu atât de bine ce soiuri preferă clienţii lor încât pot desena o hartă cu pomii cultivaţi în diverse zone ale ţării.

Lucian Becheanu, proprietar pepinieră: „În zona Gorjului, mărul prunul, părul, în zona Sucevei - prunul, gutuiul, nucul, iar în zona Constanței, a Olteniei, cireş vişin, piersic caise, fiecare om în funcţie de preferinţele lui."

Ca să aibă puieţi de calitate, au adus din Ungaria nu doar portaltoiul, ci şi personalul care să facă operaţiunea aşa cum trebuie.

Nicolae Becheanu, proprietar pepinieră: „Sunt de calitate foarte bună, lumea în ţară trebuie să respecte tratamentul pentru că pomul are boli ca şi omul. Îi aruncă pe dealuri, pe câmpuri şi nu îi stropeşte. Şi trebuie udaţi. De două ori pe săptămână, pentru că seva circula pe el în sus şi apoi începe uscăciunea de sus în jos şi se duce."

Un pomişor costă 12 lei, în afară de nucul altoit, care este un pic mai mult. Preţul, însă, poate scădeă pentru comenzi mari.

Lucia Popa, cultivatoare: „Am vreo şase cireşi. Toţi îi am de la doamna Venigh, nişte cireşe pietroase, bune.”
Reporter: „Vă aprovizionaţi de la pepinieră?”
Cultivatoare: „Da, da, sigur că da. Unde să mă duc?”

Specialiştii spun că schimbările climatice au dat peste cap unele specii de pomi. Tocmai de aceea, cultivatorii trebuie să îşi schimbe şi ei metodele de plantat.

Francesco Tommasi, specialist în pomicultură: „Multe specii au probleme, cum ar fi caisul, soiurile vechi sau soiurile comune, au probleme cu perioada de înflorit, deoarece, în perioada de înflorit, apar, în unele zone, îngheţuri târzii care îi afectează.”

De la pepinierele din Bihor, pomişorii pleacă în toate colţurile ţării dar şi peste hotare, în Ungaria, Germania sau Austria.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Pagubă fără precedent pe piaţa alunelor de cultură. Prețul la bursă s-a dublat
Pagubă fără precedent pe piaţa alunelor de cultură. Prețul la bursă s-a dublat

Pagubă fără precedent pe piaţa alunelor de cultură. Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani şi, în special, a vremii foarte călduroase, polenizarea a fost compromisă la aproape două treimi dintre plantaţii.

Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii
Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii

Încurajați de fondurile europene, o mulțime de agricultori au investit în livezi de nuci.

Schimbările climatice afectează și pomii fructiferi. „Preţul aproape că se va dubla”
Schimbările climatice afectează și pomii fructiferi. „Preţul aproape că se va dubla”

Schimbările climatice bruște de la cald la rece au afectat pomii fructiferi din mai multe zone ale țării. Piersicii, caișii sau cireșii abia se umpluseră de flori, când au rămas fără ele.

Agricultura României, lovită de schimbările climatice. Topul în care am ajuns pe penultimul loc
Agricultura României, lovită de schimbările climatice. Topul în care am ajuns pe penultimul loc

Deşi nu am excelat niciodată la acest capitol, am ajuns să mâncăm din ce în ce mai puţine legume.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.