Legumele exotice își fac loc și în România. Cât de sănătoase sunt conopida mov sau cartoful dulce

×
Codul embed a fost copiat

În aceste zile, facem cu toții excese culinare, însă nu ar strica să începem să mâncăm mai multe legume și fructe, mai ales că există într-o largă varietate de forme și culori.  

Găsiți inclusiv conopidă și cartofi mov, mini ardei-capia ori ciuperci aduse din China. Deși agricultorii de la noi s-ar închina înainte să le guste, bucătarii au început deja să folosească. Sunt gustoase și bogate în vitamine și minerale.

Conopida romanesco a apărut recent în piețele din România. Provine din sudul Italiei, din regiunea Calabria, dar poate fi cultivată și la noi la sfârșitul verii, atunci când permite clima.

Înrudită cu ea este și conopida mov. Ambele sunt mult mai sănătoase, pentru că nu conțin amidon. Sunt și mai sățioase, spun bucătarii. Costă 25 de lei kilogramul.

Claudia Nițoi: ”Această legumă este conopida romanesco, iar aici avem o conopidă mov. Ambele se comportă precum conopida albă clasică atunci când le gătim și pot fi o soluție potrivită atunci când dorim să ne convingem copiii să mănânce legume. Și mini ardeii capia și cartoful mov sau cartoful dulce pot fi o alegere inspirată pentru farfuriile celor mici”.

Citește și
ardei capia
Un TIR plin cu ardei capia s-a răsturnat pe un deal dintr-un sat din Maramureș. Ce au făcut localnicii
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Pentru că de la an la an este tot mai cald, putem să le cultivăm și noi. La fel se întâmplă și cu lăptucile.

Dan, proprietar magazin legume: ”Italienii o numesc letuga romana. E o salată foarte bună, crește foarte bine sezonul ăsta. Mai avem niște frunze, care fac parte din istoria Europei, de aceea se numea planta asta ”leguma regilor” din Evul Mediu, deci putem mânca regal. E de fapt o sfeclă primitivă, o sfeclă de frunze, adică lucrurile bune le depozitează în frunze și nu în rădăcină”.

Românii sunt mult mai deschiși la fructele exotice

Românii curioși sau care au călătorit mult au început să cumpere inclusiv ciuperci exotice. Simeji, enoki, king oyster și pe cele mai cunoscute Shiitake, care provin din Asia de est și sunt foarte bogate în aminoacizi.

Prin restaurante se gătește deja de ceva vreme cu ele. Au succes inclusiv cartofii dulci și mov.

Alex Cîrțu, bucătar: ”Cartoful dulce este o legumă versatilă, pentru că poți face din cartofi dulce de la pudră, creme, mousse-uri, poți să faci desert, poți să faci supă cremă, poți sa-l umpli, poți să faci plăcintă din el”.

Tradiționaliștii sunt încă reticenți când văd toate aceste ciudățenii.

”- Vreau să vă întreb dacă știți ce legumă este asta și dacă ați gătit vreodată cu ea.

- Chiar nu, și nici nu știu.

- Dar ați găti-o?

- Nu-mi dau seama. Nu, arată super ciudat”.

În cazul fructelor exotice suntem ceva mai deschiși și mâncăm deja cu plăcere mango, papaia sau fructul dragonului.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Dezastru în agricultură. Aproape toate recoltele de legume și cereale au fost pe minus în 2022
Dezastru în agricultură. Aproape toate recoltele de legume și cereale au fost pe minus în 2022

Anul trecut agricol a fost unul pe minus pentru mai toate recoltele de legume și cereale. Ultimul raport al Institutului Național de Statistică arată scăderi și de peste 30%.

Un TIR plin cu ardei capia s-a răsturnat pe un deal dintr-un sat din Maramureș. Ce au făcut localnicii
Un TIR plin cu ardei capia s-a răsturnat pe un deal dintr-un sat din Maramureș. Ce au făcut localnicii

Un accident s-a transformat într-o sesiune de aprovizionare cu legume, gratis, pentru localnicii dintr-un sat din Mehedinți.  

Legumele din Piața Obor, vedete în presa din Marea Britanie. Englezii tânjesc după ele, noi nu avem bani să le cumpărăm
Legumele din Piața Obor, vedete în presa din Marea Britanie. Englezii tânjesc după ele, noi nu avem bani să le cumpărăm

Salata, ridichile, și urzicile din Piața Obor au ajuns în presa internațională, după ce o jurnalistă de la publicația britanică Financial Times a rămas uimită de abundența de legume de la noi.

Cum a ajuns ceapa să declanșeze o criză alimentară globală. Cea mai consumată legumă de pe planetă îi face pe mulți să plângă
Cum a ajuns ceapa să declanșeze o criză alimentară globală. Cea mai consumată legumă de pe planetă îi face pe mulți să plângă

Banala ceapă a ajuns să genereze o criză alimentară globală, după ce un cumul de factori a dus la o lipsă acută a celei mai consumate legume din lume, care a cauzat imediat restricții dure și la comercializarea celorlalte legume.

 

Magazinele din Marea Britanie au raționalizat unele fructe și legume
Magazinele din Marea Britanie au raționalizat unele fructe și legume

Unele magazine din Marea Britanie au introdus limite temporare în ce priveşte numărul de fructe şi de legume pe care le pot achiziţiona clienţii, pentru a le asigura disponibilitatea pentru toată lumea, pe fondul unei penurii a acestor produse.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.