Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că anul acesta Pastele cade la sfârşitul lui aprilie, iar mieii vor fi destul de mari, mulţi români caută soluţii. O variantă ar fi iezii, iar crescătorii de capre speră să dea lovitura, după câţiva ani în care au avut de suferit.

Iedul se pregăteşte la fel ca mielul, dar savoarea aparte a cărnii face diferenţa: este săracă în colesterol şi mai uşor de digerat.

Un fermier din Teaca, judeţul Bistriţa - Năsăud, are peste o sută de iezi. Mulţi sunt deja promişi clienţilor.

"La unii am avut să le dau, la alţii nu. Carnea e mai gustoasă, nu miroase şi nu are atâta grăsime", spune fermierul.

"E mai sănătos decât un miel. E şi mai mic şi are mai multă carne", spune un client.

Citește și
preot
Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În ultimii ani, numărul caprelor a scăzut. În 2017, când Institutul Naţional de Statistică a făcut ultima numărătoare, în toată ţara erau aproape 670.000 de exemplare, cu 75.000 mai puţine decât în 2015.

Pentru crescători, perioada Paştelui este cea mai profitabilă.

Nicolae Maris, fermier: "Iedul seamănă 99 la sută cu carnea de vânat, are un gust aparte. Sunt oameni care numai ied cauta. Vin din Sălaj să ia ied. A venit unul și a zis că vrea doi, altul trei."

Carnea de ied este mai scumpă decât cea de miel. Kilogramul ajunge şi la 30 de lei.

Carnea de ied este mai fragedă şi mai uşor de digerat decât cea de miel, spun nutriţioniştii.

De altfel, dacă ar fi să comparăm iedul cu alte tipuri de carne, acesta are mai puţine calorii decât orice pasăre şi este mai slab în grăsimi decât vita. Are de 3 ori mai puţin colesterol decât porcul.

Sigina Pop, nutriționist: "Carnea de ied este mai slabă decât carnea de miel, este comparată chiar cu carnea slabă de pui sau de curcan şi este mai recomandată. Probabil că, pentru că Paştele este mai târziu şi mieii sunt mai mari, dar şi pentru că este o carne mai fragedă, există o tendinţă de a face preparatele tradiționale mai sănătoase, să că trecem mai uşor peste sărbători."

Bucătarii spun că friptura de ied merge cel mai bine alături de o salată orientală ori de una verde, cu lămâie. Şi, bineînţeles, nu trebuie să lipsească vinul alb şi cât mai parfumat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi
A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi

A început postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu din an. Obiceiul creştin aduce schimbări şi în restaurante. În meniuri au apărut mâncăruri de primăvară, fără lapte, carne şi ouă, cum ar fi ciorba de lobodă şi tocăniţa de ştevie.

Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”
Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”

Creştinii se pregătesc trup şi suflet pentru Postul Paştelui, menit să fie în primul rând un răgaz de reculegere şi fapte bune.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.