Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România. Mărturiile cutremurătoare ale unei asistente

×
Codul embed a fost copiat

Cum 90 de cadre medicale din Suceava au fost infectate cu COVID-19, noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, vrea să schimbe felul în care vor fi abordate aceste cazuri în spitale.

Pacienții suspecți de coronavirus vor fi tratați ca atare până când testele vor infirmă infecția.

Între timp, cei care au căzut victime în această luptă nedreaptă au început să vorbească despre dezastrul de la spitalul din Suceava, iar mărturiile lor sunt cutremurătoare.

90 de cadre medicale infectate la Spitalul din Suceava duc o lupta grea cu boala. O asistentă confirmată cu COVID-19 ne-a vorbit, sub protecția anonimatului, despre amploarea dezastrului de acolo. Este internată în secția de boli contagioase, alături de cel puțin 50 de bolnavi.

Asistenta de la Spitalul de Urgență Suceava: „Toaletele sunt superinfectate. Vin săracele femei dimineața, fac curățenie la 50 de bolnavi, care toți au diaree, nu ai cum să ţii toaletele curate, nu ai cum. Noi aici luăm alte infecții. Sunt depășite de situație și colegele mele care lucrează, îs depășite. Nu mai pot nici ele. Le-au chemat de acasă, cu febră, sunt bolnave și ele”.

Citește și
Haos la Suceava, principalul focar de Covid-19 din România. 83 de medici și asistenți, infectați
Lanţul de erori care a transformat Suceava în principalul focar de coronavirus din România
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe lângă medici și asistente, în Spitalul din Suceava au luat virusul și zeci de bolnavi.

Cel mai tânăr pacient răpus de COVID-19 până acum în România - în vârstă de 52 de ani - s-a stins aici. Cei internați se tem că următorul va fi unul dintre ei.

Asistenta de la Spitalul de Urgență Suceava: „În salon a murit o femeie, a murit cu zile. Am chemat asistenta, abia după o oră jumătate a venit. Deci a murit cu zile. Una singură la 50 de bolnavi. Deci dacă ceri medicul... Am chemat la colegaă mea căreia i-a murit soțul. Când s-a dus să vadă ce face, el era singur, mort, intubat. Nu era nimeni lângă dânsul, nici măcar o lumânare aprinsă. Deci nu se poate, este inuman, nu știu, nu sunt cuvinte. Faceți ceva, că ne omoară aici cu zile. Ne omoară!”.

Mărioara Chetraru a fost infectată cu COVID-19 în Spitalul din Suceava. Tot de acolo a luat și o bacterie intraspitalicească. La două săptămâni de la internare, după ce a fost mutată în spitalul din Iași, femeia de 64 de ani s-a stins.

Constantin Chetrau, soțul femeii decedate: „La Suceava, totul s-a întâmplat din neștiință, din orgoliu și din prostie. Și bomba care a explodat la spital, tot din cauza asta. Ea era foarte amărâtă că de abia mai respiră și abia mai vorbea. Ultima dată a spus „stai că vine doctorul acum, vorbim mai târziu” și nu am mai vorbit cu ea. Ea l-a luat de acolo de la contagioase și a mai luat și pioceanicul”.

Autoritățile medicale încearcă să oprească dezastrul. Directorul Spitalului Județean și cel al direcției de sănătate publică Suceava au fost demiși. Greșelile făcute de cei doi și unii dintre subalternii lor sunt însă greu de reparat.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „A fost o degringoladă și nereguli, atât medicale, atât epidemiologice, cât și de management, ca și echipament, ca și atitudine. O anchetă epidemiologică care s-a pierdut la un moment dat, transmiterea s-a făcut fulminant în corpul medical și la pacienți”.

Autoritățile medicale au anunțat că în tot spitalul din Suceava se va face dezinfecție.

Cazurile grave sunt preluate de clinica din Rădăuți - până când urgența unității medicale va fi din nou deschisă. Personalul medical este însă o problemă.

Diana Cimpoescu, medic coordonator UPU-SMURD Iași: „Este foarte greu să faci o echipă absolut nouă pentru urgență din Suceava, care să fie funcțională. Să fim în sprijinul colegilor de acolo care, deocamdată, sunt fie în autoizolare, fie internați, fie așteaptă rezultatele testărilor”.

Suceava este, în acest moment, cel mai mare focar de coronavirus din România. Ca să nu se mai repete greșelile făcute în zonă, noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, vrea să schimbe modul în care corona-virusul este abordat în spitale. Pacienții suspecți de COVID-19 vor rămâne suspecți până când testele vor infirma că au boală.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Povestea tragică a femeii care a murit la spitalul din Suceava.
Povestea tragică a femeii care a murit la spitalul din Suceava. "I-au pus un pansament peste hemoragie"

Poveștile celor sfârșiți pe lista neagră a decedaților confirmați cu COVID-19 scot la iveală neputința și erorile sistemului sanitar.

Lanţul de erori care a transformat Suceava în principalul focar de coronavirus din România
Lanţul de erori care a transformat Suceava în principalul focar de coronavirus din România

Suceava este, în acest moment, principalul focar din România. Zeci de medici, asistenți și infirmieri sunt pe lista celor infectați.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.