Aspartamul, îndulcitor posibil cancerigen. Care e doza zilnică recomandată de OMS

×
Codul embed a fost copiat

Aspartamul, un îndulcitor folosit în mii de produse, unele considerate dietetice, dar şi în băuturi carbogazoase fără zahăr, a fost introdus pe lista substanțelor posibil cancerigene.

Organizația Mondială a Sănătății a luat această decizie în urma unor studii de laborator făcute pe animale. Experții nu interzic aspartamul, dar ne recomandă să consumăm cu moderaţie produsele care îl conțin.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, este cea care a realizat cercetările privind siguranța aspartamului. Au fost luate în calcul peste 1.300 de studii.

Dr. Francesco Branca, director, departamentul de nutriție și siguranța alimentelor, OMS: „Nu recomandăm companiilor să retragă produsul de pe piață, noi doar sfătuim oamenii să consume moderat aceste produse''

'Organizația Mondială a Sănătății a inclus aspartamul în categoria de substanțe posibil cancerigene. Concret, există indicii, dar ele sunt limitate și este nevoie de mai multe studii. Cu alte cuvinte, nu vorbim deocamdată de analize suficiente precum în cazul tutunului, unde specialiştii spun că au dovezi clare ca acest produs conţine substanţe care cauzează cancer''

Citește și
suc
Cât suc cu Aspartam poți să bei, fără să te îmbolnăvești. Ministrul Rafila, despre îndulcitorul care provoacă cancer
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Aspartamul este o substanță chimică de sinteză, un îndulcitor folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 60.000 de produse, printre care băuturi carbogazoase, guma de mestecat, pasta de dinţi, cereale, dar și în produse dietetice.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian: „Beneficiul vis a vis de sănătate nu este demonstrat. OMS asta subliniază, că nu este recomandat consumul pe termen lung și în niciun caz ca aceste substanțe să facă parte din dieta și stilul de viață sănătos''

Prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog: „Este de fapt o continuare a unor recomandări lansate în luna mai, care spuneau că utilizarea îndulcitorilor noncalorici nu aduce beneficii suplimentare atunci când vorbim de obiectivele pe termen lung în manangementul obezității și supraponderii''

Specialiștii din Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Aditivi Alimentari recomandă un consum de aspartam sub 40 mg/kg pe zi.  

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
OMS: Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum dacă este folosit cu moderaţie
OMS: Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum dacă este folosit cu moderaţie

Îndulcitorul aspartam este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum în limitele deja convenite, au transmis două grupuri având legătură cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).  

Cât suc cu Aspartam poți să bei, fără să te îmbolnăvești. Ministrul Rafila, despre îndulcitorul care provoacă cancer
Cât suc cu Aspartam poți să bei, fără să te îmbolnăvești. Ministrul Rafila, despre îndulcitorul care provoacă cancer

Medicul Alexandru Rafila a explicat că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”.  

Adevarul despre indulcitorii hipocalorici. Cat de sigure sunt, de fapt, aceste substante pentru consum
Adevarul despre indulcitorii hipocalorici. Cat de sigure sunt, de fapt, aceste substante pentru consum

 Indulcitorii hipocalorici, cei care au provocat o “revolutie dulce”, au starnit controverse de-a lungul timpului si inca o fac. Cat de siguri sunt, de fapt, acestia?

Cum se poate inlocui zaharul in dieta. Cat de bun este aspartamul
Cum se poate inlocui zaharul in dieta. Cat de bun este aspartamul

Aspartamul este utilizat, in prezent, in peste 100 de tari, in 6000 de alimente si bauturi. In 2012 Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a reconfirmat siguranta aspartamului.

Bolile grave provocate de o substanta folosita in bauturile racoritoare dietetice
Bolile grave provocate de o substanta folosita in bauturile racoritoare dietetice

Un expert britanic atrage atentia asupra riscului pe care il presupune folosirea in bauturile racoritoare a unui indulcitor artificial, ales pentru a inlocui zaharul in sucurile dietetice.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.