Alimente bogate în potasiu. Care sunt produsele cu cel mai mare conținut de potasiu și de ce să le consumăm

Alimente potasiu
Shutterstock

Alimentația sănătoasă și diversă are un rol primordial în asigurarea nutriției, energiei, capacității de memorie și dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Un mineral cu rol fundamental este potasiul (K), pe care e nevoie să îl includem în dietă.

Potasiul numit și Kaliu este pe locul al treilea în topul mineralelor din corpul nostru, în ceea ce privește cantitatea. Unul dintre principalele beneficii ale potasiului în organism este că reglează cantitatea de lichide, funcționând ca un electrolit.

El contribuie la funcționarea corespunzătoare a musculaturii și nervilor, influențează și reglează bătăile inimii. La o persoană sănătoasă, nivelul potasiului în organism este reglat la nivelul rinichilor. În mod normal, nivelul potasiului din organism este echilibrat prin consumul de alimente bogate în potasiu și eliminarea excesului prin urină.

Un dezechilibru al nivelului potasiului din organism induce fie hiperpotasemie/hiperkaliemie (atunci când nivelul de potasiu este crescut) , fie hipopotasemie sau hipokaliemie ( atunci când nivelul de potasiu din organism este prea scăzut) . Concentraţia totală de potasiu din organismul unui adult de 70 Kg este de 150 g, sau 3500 mEq/l.

Alimente cu conținut ridicat de potasiu:

Citește și
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

- Cereale – produse ce au la bază făină integrală (tărâțe de grâu, pâine integrală, cereale integrale)
- Legume – broccoli, fasole neagră, varză, sfeclă, morcovi, gulii, roșii, ciuperci, cartofi albi, cartofi dulci, măsline, păstârnac, dovleac, murături, mazăre
- Fructe – caise, avocado, banană, nucă de cocos, kiwi, mango, pepene galben, portocale, nectarine, papaya, pere, struguri, căpșuni, rodie, fructe uscate, smochine, suc de prune, suc de portocale.
- Proteine – scoici, sardine, homar, somon, majoritatea speciilor de pește, carne de vită
- Nuci, semințe, unt de arahide

De asemenea, aportul potasiului în organism poate fi reglat şi prin intermediul suplimentelor alimentare.

Ce este potasiul și ce beneficii are

Potasiul ajută rinichii, inima, mușchii și nervii să funcționeze corect. Lipsa de potasiu poate crește tensiunea arterială, poate “măcina” calciul din oase și poate crește riscul de pietre la rinichi.

Persoanele cu boli renale cronice și persoanele care iau anumite medicamente pot avea prea mult potasiu în sânge. Dar majoritatea oamenilor au nevoie să adauge mai mult potasiu în obiceiurile lor alimentare.

Modificări minore ale concentraţiei serice a potasiului pot avea consecinţe majore asupra ritmului şi funcţiei cardiace. Variaţia bruscă a potasemiei produce rapid o stare ameninţătoare de viaţă, mai rapid decât oricare alt dezechilibru electrolitic.

Toate celulele corpului necesită un conținut ridicat de potasiu pentru a rămâne sănătoase. Corpul nu produce potasiu în mod natural. Potasiul ajută la reglarea unor funcţii esenţiale în organism: tensiune arterială, ritm cardiac, digestie, activitate musculară, echilibrul pH-ului şi al nivelului de apă din organism.
O alimentaţie bogată în potasiu aduce următoarele beneficii:

- ajută organismul să elimine excesul de sodiu
- contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos
- scade tensiunea arterială
- reglează pulsul
- ajută celulele din muşchi să genereze impulsuri nervoase şi controlează contracţiile musculare
- ajută la prevenirea osteoporozei
- reduce cu până la 27% riscul apariţiei unui accident vascular cerebral

Top 10 alimente bogate în potasiu 

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (cdc.gov) unele dintre cele mai bune surse de potasiu includ bananele, portocalele și pepenii, spanacul și broccoli, cartofii și cartofii dulci.

Iată top 10 alimente bogate în potasiu:

- banana
- avocado
- cartofi dulci
- spanac
- pepene
- apa cocos
- pasta tomate
- caise uscate
- rodie
- edamame

Fructe bogate în potasiu 

Fructele reprezintă unele dintre cele mai sănătoase alimente pentru corpul omenesc. Ele constituie o sursă importanta de vitamine, minerale și antioxidanți.

Atât fructele proaspete, cât și cele uscate sunt bogate în potasiu. Cele mai mari cantităţi se regăsesc în caise, pere, prune, banane, curmale, fructe uscate, stafide, cantalup (o varietate de pepene galben), cocos, nectarine, piersici, papaya, mango, mure.

Cât potasiu trebuie consumat într-o zi

Potasiul conținut în alimente este absorbit la nivelul intestinului subțire și este eliminat renal în decurs de 24 de ore. Rinichii nu conservă potasiul și atunci când există un aport alimentar inadecvat se va produce o deficiență severă. Aportul mărit de sodiu, alcoolul şi cafeaua determină excreţia suplimentară de potasiu prin urină.

Necesarul zilnic de potasiu al unui adult este de 2.300 mg/zi pentru femei şi 3.100 mg/zi pentru bărbaţi. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport de minimum 3.510 mg de potasiu zilnic, fără a diferenția în funcție de sex sau vârstă.

Persoanele care fac efort fizic intens şi sportivii au nevoie de un aport ridicat de potasiu deoarece transpiră excesiv și nutrientul se elimină rapid din organism.

Simptomele deficitului de potasiu sunt destul de numeroase:

- spasme sau crampe musculare
- rigiditate în mișcare, dureri musculare
- slăbiciune, stări de oboseală
- probleme digestive
- schimbări ale dispoziției
- tahicardie
- stări de greață
- amorţeală la nivelul braţelor şi al picioarelor
- dificultăți de respirație

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un copil a murit de rujeolă, în București, infectat de la sora lui. Ambii erau nevaccinați. Epidemia face ravagii
Un copil a murit de rujeolă, în București, infectat de la sora lui. Ambii erau nevaccinați. Epidemia face ravagii

Peste 760 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, s-a înregistrat încă un deces, al 18-lea, la un copil de 10 luni din Bucureşti, nevaccinat.

 

Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România

Într-un eveniment organizat la Maternitatea Polizu, Organizația Salvați Copiii România anunță urgentarea celui mai amplu proiect de reabilitare și dotare a maternităților din România

Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale
Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale

Când vorbim despre sănătatea bărbaților, buna funcționare a prostatei are implicații deosebite. Afecțiunile prostatei sunt mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, însă uneori pot apărea chiar mai devreme.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.