Guvernul a adoptat bugetul pe 2019. Acuzații lansate de Dăncilă la adresa lui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2019, în cadrul ședinței de Guvern de vineri.

În cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021

Sinteza declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă: 

- Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante. În constituirea lui am avut în vedere trei piloni importanți.

Citește și
firea
Firea, atac la adresa lui Dragnea: „Nu e regele României și patronul bugetului țării”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

- Pentru prima dată, valoarea PIB va depăși suma de 1000 de miliarde de lei, iar asta este o confimare a măsurilor bune economice luate de Guvern.

- Deficitul se va păstra la 2,55 din PIB.

- Plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri adoptate prin programul de guvernare.

- Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută.

- Am alocat Educației cu 47 la sută, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând atât pentru investiții, cât și pentru majorări salariale.

- Anul acesta, Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor, prin care se vor achiziționa 1000 de incubatoare pentru spitalele din România.

- La Ministerul Transporturilor, fondurile sunt cu 7 miliarde de lei mai mari. 

- Impozitul pe venit merge în proporție de 100 la sută la bugetele locale, respectiv 22 miliarde comparativ cu 12 miliarde cât s-a repartizat în 2018.

- Anul acesta vom aloca 49,64 miliarde de lei, adică 4,86 la sută pentru investiții, în creștere cu 45 la sută față de 2018.
Este un buget echilibrat și concentrat pe susținerea politicilor sociale, cât și pentru sprijinirea celor sociale.

- La Bruxelles, am prezentat prioritățile președinției rotative. Mă bucură că susținem un obiectiv comun, necesitatea menținerii fondurilor de coeziune și continuarea acestor politici, care vor contribui la dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor europene.

- Decizia de respingere a Liei Olguța Vasilescu.. Așadar, avem stabilitate, resursele bugetare pentru a impulsiona investițiile de care românii au nevoie în infrastructură, în modernizarea localtităților.

- Comunitățile locale au nevoie de acest sprijin și facem toate eforturile pentru a le oferi românilor o viață mai bună.

- Ministerul Dezvoltarii are nevoie de un ministru titular, dedicat, cu experiență, Din acest motiv, am nominalizat-o pe Olguța Vasilescu, un om cu experiență vastă în adminitrația locală.

- A gestionat cu succes două dintre cele mai complexe legi: Legea pensiilor și a salarizării. Argumentele folosite de președinte pentru ceea ce este un blocaj la adresa Guvernului, sunt necredibile.

- Este regretabil că vrea să împiedice investiițiel la nivel local și nu-i pasă că pune în pericol proiectele.

- Îi solicit să abandoneze jocurile politice.

- Am dat dovadă de răbdare în acest sens, dar președintele a răspuns prin atacuri.

- Este regretabil că președintele vrea să împiedice investiițile la nivel local și nu-i pasă că pune în pericol proiectele prin care se dorește îmbunățirea nivelului de trai în România.

 

Este de aşteptat ca Executivul să aprobe vineri şi proiectul bugetului de stat pe anul 2019, aşa cum au anunţat deja atât premierul Viorica Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat joi că bugetul de stat pe 2019 va fi prezentat şi adoptat vineri de Guvern, iar ulterior trimis către Parlament, adăugând că proiectul prevede o creştere "foarte importantă" în domeniile investiţii, sănătate şi educaţie.

"Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament. După aceea, ţine de Parlament cât de repede va adopta acest buget, care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate şi educaţie", a declarat Teodorovici.

Pe ordinea de zi făcută publică joi pe site-ul Guvernului nu figurează însă proiectul bugetului pe 2019.

Potrivit agendei transmise AGERPRES de Executiv, Guvernul ar putea aproba în şedinţa de vineri un proiect de lege pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, dar şi un proiect pentru completarea OUG 179/2002 privind demilitarizarea unităţilor aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi a structurilor subordonate acestuia.

Agenda şedinţei de Guvern mai cuprinde şi proiectul de hotărâre vizând aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi BDCE pentru finanţarea proiectului privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din ţara noastră.

Executivul ar putea aproba şi normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România.

Pe agendă mai figurează şi proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 500/2017 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii". 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bugetul pe 2019 va fi adoptat vineri, anunţă premierul. Ce surprize ar putea conţine
Bugetul pe 2019 va fi adoptat vineri, anunţă premierul. Ce surprize ar putea conţine

Premierul şi ministrul Finanţelor au confirmat că vineri va fi adoptat bugetul pe 2019

Firea, atac la adresa lui Dragnea: „Nu e regele României și patronul bugetului țării”
Firea, atac la adresa lui Dragnea: „Nu e regele României și patronul bugetului țării”

Războiul dintre primarii oraşelor mari şi şeful PSD continuă cu noi acuzaţii grele. ''Dragnea, nu este regele României şi nici patronul bugetului'', a spus Gabriela Firea.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.