Purtătorul de cuvânt al Executivului a revenit cu precizări despre o eventuală plecare din Guvern a ministrului Popescu

Virgil Popescu
Pro TV

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a revenit cu precizări, miercuri, despre o eventuală plecare din Guvern a ministrului Energiei Virgil Popescu, după moartea celor 3 persoane la cariera minieră din Gorj. 

El a transmis că ”la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului”.

Precizare: Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilita in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. Orice masuri, indiferent de nivelul de responsabilitate vor fi luate, vor tine cont doar de aceste elemente.

Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului.” - se arată în mesajul lui Dan Cărbunaru.

Această precizare vine la scurt timp după ce, inițial, purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat că Guvernul nu exclude ”la acest moment nicio opțiune”, întrebat de jurnaliști dacă este luată în calcul o eventuală plecare din Guvern a ministrului Economiei, Virgil Popescu..

Citește și
cariera jilț sud
Muncitor de la cariera Jilţ Sud: Este un pericol, inclusiv utilajele vechi, îmbătrânite pe care lucrăm
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Este vorba despre tragedia care a avut loc la Cariera Jilţ Sud, în urma căreia 3 oameni au murit, iar alți 10 au fost răniți.

Într-un briefing de presă la palatul Vcitoria, Cărbunaru a fost întrebat dacă Guvernul așteaptă o demisie din partea ministrului Popescu, ca urmare a acestui accident.

”Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aștepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă a celor întâmplate din perspectiva responsabilităților. Și, în planul doi, asumarea acelor responsabilități.” - a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ulterior, el a fost întrebat dacă Guvernul ia în calcul ”o  eventuală plecare” din Executiv a lui Virgil Popescu.

”În funcție de rezultatul acestor evaluări și în funcție de cum va arăta această, dacă vreți, înlănțuire a responsabilităților, nu putem exclude la acest moment nicio opțiune, dar este prematur, pentru că în acest moment toate aceste responsabilități trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren.

Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenția autorităților în cazul care s-a petrecut ieri. În această a doua etapă se evaluează responsabilitățile pe lanțul erarhic în legătură cu acest accident, și la finalizarea acestor proceduri vom fi măsură, la nivelul Guvernului, să prezentăm inclusiv această zonă de responsabilitate care să antreneze și decizia” - a răspuns Cărbunaru.

Vice-premierul Sorin Grindeanu: Este cert că anumite acţiuni trebuie a fi făcute

 

La rândul său, vice-premierul PSD Sorin Grindeanu a fost , întrebat dacă ar trebui să demisioneze ministrul Energiei Virgil Popescu (PNL) sau dacă ar trebui demis de către premier, după accidentul de la Jilţ Sud.

El a declarat că acesta este atributul prim-ministrului, însă „este cert că anumite acţiuni trebuie a fi făcute”.

De asemenea, chestionat dacă, din luna mai când şefia Guvernului va fi preluată de către Marcel Ciolacu va mai fi în funcţie Virgil Popescu, ministrul Sorin Grindeanu a precizat că nu are de unde să ştie în acest moment dacă Ministerul Energiei va fi condus 100% de un membru al PNL.

„În acest moment avem un protocol clar semnat, cred, în noiembrie 2021 între PSD-PNL-UDMR şi minorităţile naţionale. Acel protocol, dacă poate fi îmbunătăţit cu acceptul tuturor semnatarilor, va fi îmbunătăţit”, a mai spus social-democratul, potrivit News.ro.

„Am ascultat şi eu acum declaraţia purtătorului de cuvânt al Guvernului care spune că vor fi făcute evaluări de către prim-ministru. Eu ştiu că e atributul prim-ministrului, dar este cert că anumite acţiuni trebuie a fi făcute, dar e competenţa premierului. Sunt vicepremier, nu am în competenţă acest lucru”, a afirmat Sorin Grindeanu, întrebat miercuri la Antena 3 dacă ar trebui demis Virgil Popescu după tragedia de la Jilţ Sud şi pentru ce a făcut în domeniul energiei de când este în funcţie.

Chestionat dacă nu va demisiona Virgil Popescu sau nu îl va demite premierul până pe 25 mai, el va putea fi ministru într-un Guvern condus de un premier al PSD, Grindeanu a răspuns:

„Propunerea de premier PSD este Marcel Ciolacu, o propunere votată în unanimitate de către noi în forurile de conducere ale PSD”.

„Sigur că sunt portofolii care sunt conduse de membri ai PNL, altele ai UDMR şi altele de colegi din PSD. Nu am de unde să ştiu în acest moment dacă Ministerul Energiei va fi condus 100% de un membru al PNL. Facem speculaţii şi acest lucru cred că, la momentul potrivit, va fi clarificat”, a completat ministrul Transporturilor.

El a adăugat că pentru a discuta despre cum şi cine va conduce portofoliile din Guvern, din luna mai încolo, atunci asta înseamnă schimbarea protocolului ca un minister PNL să fie condus de un ministru de la PSD.

E corect ceea ce spuneţi, dar eu am dat o declaraţie săptămâna trecută şi am văzut că şi colegi de ai mei au început să spună acelaşi lucru. În acest moment avem un protocol clar semnat, cred, în noiembrie 2021 între PSD-PNL-UDMR şi minorităţile naţionale. Acel protocol, dacă poate fi îmbunătăţit cu acceptul tuturor semnatarilor, va fi îmbunătăţit. Dacă nu, acel protocol rămâne în vigoare. Deci lucrurile sunt cât se poate de clare. Toată lumea trebuie să fie de acord pentru a schimba un protocol”, a mai spus Grindeanu.

Întrebat şi dacă PSD e mulţumit de activitatea lui Virgil Popescu în domeniul energiei, Sorin Grindeanu a replicat:

„Aţi văzut în toată această perioadă de guvernare şi înainte, când PSD nu era parte a Guvernului, că am exprimat de multe ori noi ca partid diverse puncte de vedere, încercând să dăm soluţii”.

„Soluţii care pare că atunci când venim cu ele nu sunt doar adoptate, dar şi cei de la nivel european, apropo de taxa de solidaritate vă aduceţi aminte undeva anul trecut, în perioada aceasta, cum le săreau unora batistuţele din buzunare şi spuneau că taxă de solidaritate în România nu va fi pentru impozitări, ş.a.m.d, după care a venit UE şi a impus această taxă de solidaritate la nivel european, care a fost până la urmă transpusă şi în legislaţia din România. Dar ea a fost adoptată în prezenţa ministrului Energiei din România, pentru că era o reuniune a miniştrilor de energie din Europa”, a completat Grindeanu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Doi șefi ai carierei Jilţ Sud, schimbați din funcție, după accident. Directorul Sucursalei Miniere a demisionat
Doi șefi ai carierei Jilţ Sud, schimbați din funcție, după accident. Directorul Sucursalei Miniere a demisionat

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, primele măsuri administrative în urma accidentului care a dus la moartea a trei oameni şi rănirea altor zece.   

Muncitor de la cariera Jilţ Sud: Este un pericol, inclusiv utilajele vechi, îmbătrânite pe care lucrăm
Muncitor de la cariera Jilţ Sud: Este un pericol, inclusiv utilajele vechi, îmbătrânite pe care lucrăm

Unul dintre angajaţii care lucrează la cariera Jilţ Sud afirmă că de zeci de ani minerii din Gorj sunt transportaţi către carieră în camioane vechi, precum cel implicat în accidentul de marţi în urma căruia au murit trei muncitori.

Ministrul Energiei a cerut demisia șefilor carierei după moartea minerilor din Gorj: Mi se pare normal să-și piardă funcțiile
Ministrul Energiei a cerut demisia șefilor carierei după moartea minerilor din Gorj: Mi se pare normal să-și piardă funcțiile

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că va trimite Corpul de Control al Ministerului Energiei pentru a face verificări la Complexul Energetic Oltenia, după accidentul de la cariera Jilţ Sud, soldat cu moartea a trei oameni.

Ce arată primele verificări după accidentul din cariera minieră din Gorj. Autoutilitara nu transporta doar muncitori
Ce arată primele verificări după accidentul din cariera minieră din Gorj. Autoutilitara nu transporta doar muncitori

Primele verificări ale poliţiştilor gorjeni în urma accidentului produs marţi la cariera Jilţ Sud arată că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă.

Fratele unuia dintre minerii morţi în cariera din Gorj: „Cum, mă, cum să fie mort? Poate trăia dacă aveau drumuri făcute!”
Fratele unuia dintre minerii morţi în cariera din Gorj: „Cum, mă, cum să fie mort? Poate trăia dacă aveau drumuri făcute!”

Fratele uneia dintre victimele accidentului produs marţi după-amiază în judeţul Gorj şi în care trei muncitori au murit, a avut o reacţie dură la adresa autorităţilor atunci când a aflat despre tragedie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.