Iohannis, la prima ședință a Guvernului Orban: Situația în unele ministere este foarte proastă

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban s-a reunit, miercuri, în prima şedinţă, alături de președintele Klaus Iohannis.

Pe ordinea zi se află în primul rând Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, care trebuie adoptată pentru reducerea numărului de ministere la 16.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la începutul şedinţei că respiră uşurat pentru faptul că România are un nou executiv, "hotărât să se implice pentru rezolvarea problemelor ţării".

În opinia sa, faptul că PNL a preluat guvernarea este un act de curaj.

"Daţi-mi voie să vă felicit oficial, fiind oficial prima şedinţă de Guvern, pe dumneavoastră şi pe toţi membrii Guvernului, să vă spun - am mai spus-o, o spun astăzi foarte deschis - că eu respir uşurat că avem un nou guvern, un guvern care acum chiar este hotărât să se implice pentru români, pentru rezolvarea problemelor ţării. De asemenea, vreau să subliniez că mi se pare un act de mare curaj din partea Partidului Naţional Liberal să preluaţi guvernarea în această formulă.

Citește și
Sedinta informala a Guvernul Orban - 4
Prima şedinţă a Guvernului Orban, amânată. Când se reunesc noii miniștri
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Este evident un act de curaj să guvernezi acum, cu un guvern minoritar, în situaţia în care numărul de parlamentari va trebui negociat pentru fiecare proiect legislativ în parte. Sunt foarte bucuros că acest guvern este hotărât să abordeze frontal problemele cu care se confruntă România şi românii, dovadă faptul că deja în prima şedinţă se discută chestiuni care au trenat şi care trebuie rezolvate urgent", a afirmat Iohannis.

El a spus că îi pare bine că anteriorul guvern, "eşuat", a plecat.

Şeful statului a adăugat că actualul executiv nu se teme de guvernare și că va rezolva problemele lăsate în urmă de social-democrați.

De asemenea, Iohannis a explicat de ce a venit la şedinţa Guvernului. Președintele a spus că în primul rând a vrut să îl felicite pe premierul Ludovic Orban în mod oficial în prima sa ședință de Guvern, iar apoi pentru că în această ședință se va tranşa şi chestiunea comisarului european.

Șeful statului a mai afirmat că "pesediştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice".

"Părerea mea o cunoaşteţi. În ultimii 30 de ani, motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, nu s-a dezvoltat mai bine este existenţa PSD, a fost existenţa PSD la butoane, cum se spune. Dar ultimii trei ani au depăşit orice imaginaţie. Guverne care realmente au început cu proceduri pe care nu şi le-a imaginat absolut nimeni, atacuri sistematice asupra Justiţiei române, atacuri sistematice împotriva luptei anticorupţie, atacuri sistematice împotriva investitorilor, o absurditate de neimaginat, atacuri sistematice asupra mediului de afaceri privat din România. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că noul guvern are enorm de mult de lucru.

"Deja am aflat de la unii dintre miniştri că situaţia pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetăţenit noţiunea de moştenire dezastruoasă pe care au găsit-o miniştrii când au preluat situaţiile din ministerele lor. Deja ştim că pesediştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice şi, practic, acum suntem în situaţia să vedem cum putem să acoperim plăţile care sunt scadente. Va fi foarte complicat, înţeleg de la noul ministru al Finanţelor, să se închidă bugetul pe anul în curs. De asemenea, va fi foarte complicat de construit bugetul pentru anul viitor. Am avertizat de mai multă vreme că pesediştii cheltuie banii românilor şi nu rămâne nimic în urmă. Din păcate, se pare că am avut dreptate", a susţinut Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat însă că noul executiv va veni cu soluţii.

"Asta este vestea foarte, foarte bună pentru români - acest guvern nu se teme de guvernare, acest guvern va rezolva problemele care sunt pendante", a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că în şedinţa de guvern de miercuri se va tranşa "o problemă foarte importantă, care trenează din cauza incompetenţei fostului guvern, şi anume chestiunea comisarului european trimis de România în Comisia Europeană".

Sinteza declarațiilor:

Premierul Ludovic Orban:

 

- Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis că a onorat invitația de a participa la ședința de Guvern, vor fi discuții despre desemnarea comisarului european din partea României.

Președintele Klaus Iohannis:

 

 

”Mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru invitație și dați-mi voie să vă felicit oficial, fiind oficial prima ședință de Guvern, pe dumneavoastră și pe toți membrii Guvernului. Să vă spun – am spus-o și ieri, o spun astăzi foarte deschis - că eu respir ușurat că avem un nou guvern, un guvern care acum chiar este hotărât să se implice pentru români, pentru rezolvarea problemelor țării.

 

Dați-mi voie, de asemenea, să subliniez că mi se pare un act de mare curaj din partea Partidului Național Liberal că a preluat guvernarea în această formulă. Este evident un act de curaj să preiei guvernarea cu un guvern minoritar, în situația în care numărul de parlamentari va trebui negociat pentru fiecare proiect legislativ în parte.

Sunt foarte bucuros că acest guvern este hotărât să abordeze frontal problemele cu care se confruntă România și românii, dovadă faptul că deja în prima ședință se discută chestiuni care au trenat și care trebuie rezolvate urgent.

Pe de altă parte, recunosc, îmi pare foarte bine că anteriorul guvern eșuat a plecat. Părerea mea o cunoașteți, în ultimii 30 de ani motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, nu s-a dezvoltat mai bine, este existența PSD, sau a fost existența PSD, la butoane, cum se spune. Dar ultimii trei ani au depășit orice imaginație. Guverne care realmente au început cu proceduri pe care nu și le-a imaginat absolut nimeni - atacuri sistematice asupra justiției române, atacuri sistematice împotriva luptei anticorupție, atacuri sistematice împotriva investitorilor, o absurditate de neimaginat, atacuri sistematice asupra mediului de afaceri privat din România. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste!

Acum, noul guvern are enorm de mult de lucru. Deja am aflat de la unii dintre miniștri că situația pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetățenit noțiunea de moștenire dezastruoasă pe care au găsit-o miniștrii când au preluat situațiile din ministerele lor.

Deja știm că pesediștii, înainte de plecare, au golit finanțele publice și practic acum suntem în situația să vedem cum putem să acoperim plățile care sunt scadente. Va fi foarte complicat, înțeleg de la noul ministru al finanțelor, să se închidă bugetul pe anul în curs. De asemenea, va fi foarte complicat de construit bugetul pentru anul viitor. Eu am avertizat de mai multă vreme că pesediștii cheltuie banii românilor și nu rămâne nimic în urmă. Din păcate, se pare că am avut dreptate. Nu e nimic. Acest guvern va veni cu soluții. Asta este vestea foarte, foarte bună pentru români.

Acest guvern nu se teme de guvernare. Acest guvern va rezolva problemele care sunt pendinte.

În altă ordine de idei, probabil unii se întreabă de ce am venit eu la ședința de Guvern. În primul rând, pentru că domnul Prim-ministru Orban m-a invitat. În al doilea rând, pentru că astăzi, în ședința de Guvern, se va tranșa o problemă foarte importantă, care și asta trenează din cauza incompetenței fostului guvern, și anume chestiunea comisarului european trimis de România în Comisia Europeană.

Vă doresc, domnule Prim-ministru, onorate doamne și domni miniștri, mult succes în această perioadă dificilă! Vă mulțumesc pentru invitație!”

 

Premierul Ludovic Orban:

 

- Aseară m-am întors la 9 jumate în Guvern și n-am găsit pe nimeni. Trebuie schimbat ritmul de lucru, suntem în serviciul cetățeanului. Fiecare angajat are această obligație. Dați drumul la audit.

- Păstrați doar oamenii competenți.

- Cine e leneș, cine s-a obișnuit să-și ia leafa fără să facă nimic va trebui să plece.

- Domnul ministru de Externe vă rog să analizați cu mare atenție modul în care s-au fcut numirile pe posturi de consuli.

Orban a anunţat, marţi, că se lucrează la Ordonanţa de Urgenţă privind restructurarea Guvernului.

"E în lucru Ordonanţa de Urgenţă. Din cauză că am restrâns numărul de ministere este necesară operarea unei restructurări şi asta se pregăteşte, e în lucru Ordonanţa de Urgenţă de restructurare a Guvernului”, a spus premierul, potrivit News.ro.

El a precizat că există o Hotărâre de Guvern care reglementează circuitul actelor normative adoptate de guvern.

Ulterior, au fost anunţate oficial data şi ora primei şedinţe de Guvern, respectiv miercuri, la ora 12:00. 

240 de voturi pentru Guvernul Orban în Parlament 

 

Guvernul Orban a fost învestit luni în Parlament primind 240 de voturi, inclusiv de la PSD şi de la Pro România. Tot luni, miniştrii au depus jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Luni seară, Guvernul Orban a avut şi prima şedinţă informală, la care a fost prezent pentru scurt timp şi preşedintele Iohannis, pe care Ludovic Orban l-a invitat şi la următoarea şedinţă a Cabinetului, precum şi oricând va considera necesar.

În aceeaşi şedinţă, Orban a trasat câteva sarcini miniştrilor: pregătirea ordonanţei de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea guvernului, care trebuie adoptată într-un termen cât mai scurt, un inventar de probleme stringente din fiecare minister, alte acte normative urgente.

Domnule ministru al Economiei şi domnule ministru al Muncii, să nu uităm de minerii blocaţi în subteran, trebuie prelungită ordonanţa sau adoptată o ordonaţă care să aibă prevederi foarte clare, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea şi viaţa. De asemenea, sunt multe alte acte normative care trebuie pregătite şi adoptate”, a spus Orban.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Prima zi de lucru a Guvernului Orban. Legile şi OUG-urile din ultimii ani, verificate
Prima zi de lucru a Guvernului Orban. Legile şi OUG-urile din ultimii ani, verificate

A fost forfota mare la cel mai înalt nivel. Miniştrii cabinetului Orban şi-au preluat marţi portofoliile, însă de departe, cele mai mari emoţii le au cei care au preluat Munca şi Finanţele.

Prima şedinţă a Guvernului Orban, amânată. Când se reunesc noii miniștri
Prima şedinţă a Guvernului Orban, amânată. Când se reunesc noii miniștri

Prima ședință a Guvernului Orban va avea loc miercuri, și nu marți, așa cum indicau informații inițiale.

Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis
Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe noul premier al României, Ludovic Orban, a anunţat marţi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, în conferinţa de presă cotidiană.

Mesajul în limba română transmis de Donald Tusk lui Ludovic Orban
Mesajul în limba română transmis de Donald Tusk lui Ludovic Orban

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis, marți, un mesaj în limba rămână lui Ludovic Orban în care îl felicită pentru numirea în funcția de premier.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă