Pentru cardul de alimente s-a prelungit valabilitatea pentru tot anul 2023. Câți bani primesc nevoiașii pentru facturi

bani lei
StirilePROTV

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că a fost prelungită valabilitatea cardului de alimente pentru tot anul 2023.

De asemenea, ministrul a spus că pentru compensarea preţului la energie, persoanele şi familiile vulnerabile vor primi 1.400 de lei pe an, în două tranşe, prima în februarie 2023, iar a doua în septembrie 2023.

“Guvernul României a luat astăzi două decizii extrem de importante pentru persoanele şi familiile aflate în situaţie de vulnerabilitate, şi anume, referitor la cardul pentru alimente s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card şi acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei odată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei. De asemenea, Guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranşa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 decembrie - 23 decembrie. Aşadar, numărul de beneficiari de carduri pentru alimente este de 2,4 milioane beneficiari la fiecare tranşă”, a declarat Marcel Boloş, joi seară, la finalul şedinţei de Guvern, transmite news.ro.

El a precizat că se ridică la 600 de milioane de lei costul unei tranşe, iar jumătate din aceşti bani urmează să fie acoperiţi din fonduri externe nerambursabile.

O altă măsură luată în şedinţa de Guvern de joi o reprezintă ajutorarea persoanelor în privinţa facturilor la energie.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

“A doua măsură aşteptată, de asemenea, de către persoanele şi familiile vulnerabile este cea referitoare la compensarea preţului la energie - 1.400 de lei pe an, în două tranşe, prima tranşă în februarie 2023, în valoare de 700 de lei, a doua tranşă în septembrie 2023 - 700 de lei. Sunt aprobate, de asemenea, categoriile de beneficiari care urmează să aibă beneficiul acestui card pentru energie, respectiv pensionarii în vârstă de peste 60 de ani, cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi, fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei, persoanele beneficiare de ajutor social şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei”, a explicat Marcel Boloş.

El a menţionat că numărul beneficiarilor este de aproape patru milioane.

“Numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, este de trei milioane nouă sute de mii. Listele privind beneficiarii vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi mecanismul se va derula prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română. Toate formele de energie se pot deconta, respectiv energia electrică, energia termică în sistem centralizat, respectiv încălzirea, apoi consumul de gaze naturale, partea de lemn de foc, butelie cu gaz lichefiat şi alte forme de energie utilizată în această perioadă de iarnă pentru încălzirea locuinţei”, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a mai explicat cum pot fi realizate aceste plăţi.

“De reţinut că plăţile se vor efectua prin intermediul operaţiunilor de sume în mandat poştal, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română. Sunt două modalităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv prin intermediul oficianţilor poştali sau la direct la oficiile poştale. Aici, pentru ca să se poată face o plată pentru sume în mandat poştal, este nevoie de trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, cartea de identitate şi documentul justificativ privind datoria faţă de furnizorul de energie. De reţinut, cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv cod de bare, dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, nu este transmisibil şi nu se poate ridica numerar de pe el. Deci, practic beneficiarul prin intermediul cardului face dovada că este beneficiar al acestui tip de ajutor, iar Poşta Română este cea care efectuează aceste plăţi pentru sume în mandat poştal, respectiv operează plăţile către furnizorii de energie, aşa cum rezultă din documentele justificative care au fost prezentate de beneficiari”, a mai transmis Marcel Boloş.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.