Orban a propus partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe 28 iunie

×
Codul embed a fost copiat

Premierul interimar Ludovic Orban a propus, luni, partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe data de 28 iunie 2020.

UPDATE ora 19.30 - Ședința de Guvern a început la ora 19.30.

Declarații ale premierului interimar Ludovic Orban:

- Am convocat consultări cu partidele parlamentare privitoare la alegerile locale, privitoare la data alegerilor locale și la alte reglementări aferente organizării alegerilor locale. Din păcate, PSD nu a fost prezent.

- În urma acestei analize, a rezultat ca cea mai probabilă dată cea de 28 iunie. Față de discuțiile anterioare, care dădeau data de 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente, am ținut cont de examenul de capacitate, de BAC, ar fi pus probleme pentru că ar fi redus timpul de pregătire a acestor examene.

Citește și
Liberalii au dat startul campaniei electorale
Liberalii au dat startul campaniei electorale. "Orban e un adevărat pompier atomic"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Liderii partidelor, reacții după consultări

 

Potrivit declarației liderului PMP, Eugen Tomac, partidele parlamentare au agreat, în discuţia cu premierul interimar, ca alegerile locale să aibă loc în 28 iunie. Decizia finală va fi luată, însă, în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus.

”Am avut o discuţie foarte utilă, într-un moment deosebit de important. Am discutat doar despre data pe care Guvernul vrea să o propună. Am agreat - având în vedere situaţia prin care trece ţara – data de 28 iunie. Va fi probabil propunerea Guvernului în această perioadă. S-a discutat despre măsurile pe care Guvernul le-a luat şi le va lua în următoarele zile”, a declarat, marţi, la ieşirea de la consultările cu premierul Ludovic Orban, Eugen Tomac, informează News.ro.

Întrebat dacă s-a mai discutat cumva despre alegeri anticipate, Tomac a spus: ”Toate partidele au discutat că este nevoie de un Guvern stabil”.

De asemenea, întrebat dacă vor avea loc alegerile în cazul în care epidemia de coronavirus avansează, liderul PMP a spus: ”Orice politician raţional se uită şi la ce se întâmplă în jurul nostru, sperăm ca măsurile să atenueze epidemia. Până în 28 iunie să nu mai existe pericol”.

Ponta: Să strângem semnături în această perioadă înseamnă să răspândim boala

 

La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că ar trebuie reglementată – în acest context special – situaţia strângerii de semnături.

”Să strângem semnături în această perioadă înseamnă să răspândim boala. Suntem de acord cu data de 28 iunie pentru alegeri locale, doar dacă nu mai avem coronavirus cu 60 de zile înainte, adică până pe data de 28 aprilie. Altfel, este o iresponsabilitate. Dacă vrem să avem alegeri locale pe 28 iunie, data maximă de emitere a hotărârii de guvern este 13 aprilie, a anunțat președintele AEP. Sunt țări care au anunțat că nu vor mai face alegeri, deși le aveau programate. Să te ții să faci alegeri în plină epidemie înseamnă să fii iresponsabil.”, a spus Victor Ponta.

Acesta a precizat că este de acord cu alegerile în 28 iunie, dar ar trebuie ca până în aprilie ar trebui să nu mai existe epidemie de coronavirus în România.

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a precizat că s-a convenit ca decizia finală să fie luată abia peste două săptămâni.

”Decizia finală am convenit să fie luată peste două săptămâni, în funcţie de evoluţia coronavirus”, a spus Vosganian, la ieşirea de la consultprile cu Ludovic Orban.

Şi liderul USR, Dan Barna, s-a declarat de acord cu data alegerilor locale, dar ţinându-se cont de evolkuţia epidemiei.

”E foarte clar că dacă nu vom avea o scădere a fenomenului, nu va avea nimeni chef de alegeri, dacă va fi preocupat să-şi protejeze părinţii şi copiii”, a spus dan Barna.

Toţi participanţii la discuţii au declarat că este nevoie de un guvern stabil care să poată gestiona situaţia de sănătate publică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sondaj: Firea, prima în preferințele bucureștenilor pentru un nou mandat. Ce loc ocupă Nicușor Dan
Sondaj: Firea, prima în preferințele bucureștenilor pentru un nou mandat. Ce loc ocupă Nicușor Dan

Actualul primar al Capitalei ocupă primul loc în preferințele bucureștenilor pentru a câștiga un nou mandat, la alegerile locale din 7 iunie 2020.

Liberalii au dat startul campaniei electorale.
Liberalii au dat startul campaniei electorale. "Orban e un adevărat pompier atomic"

Liberalii dau startul campaniei electorale pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an.

"Război" pentru șefia Capitalei. USR, PLUS și PNL nu au, încă, un contracandidat comun pentru Firea

Gabriela Firea candidează la primăria Capitalei. În același timp, Alianța USR-PLUS nu s-a hotărât asupra unui candidat comun la Alegerile locale din 2020, iar PNL susține că vine cu un candidat propriu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.