Ministrul Predoiu vrea să rezolve scandalul cu Austria pe calea diplomatică, NU în instanță. Ideea lui Ciolacu, ”prematură”

Schengen
Facebook/UNTRR

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este de părere că decizia anunțată de premierul Marcel Ciolacu, privind acționarea în instanță a Austriei, din cauza blocării aderării României la Schengen, este ”o idee prematură”.

El a fost întrebat într-o emisiune televizată dacă acţiunea anunţată de premierul Marcel Ciolacu, că România va acţiona la Curtea Europeană de Justiţie, ajută sau nu.

“Domnul prim ministru, cu care am discutat după ce a făcut această declaraţie, ar fi enunţat o posibilitate tehnică. Asta nu înseamnă că România se duce mâine şi bate la uşa CJEU. Este o idee care deocamdată este, după părerea mea, prematură, dar ea a fost enunţată ca posibilitate. Deci, calea diplomatică primează, în sensul că şi premierul este pe această linie. Dar. în mod firesc, dânsul a etalat toate atuurile pe care le-am putea…. (…) Nu judec eu ce a făcut şi nu a făcut premierul. E premier, are mai multe date, ştie bine ce face, este decizia dânsului. Dar nu exclude continuarea acestor demersuri diplomatice”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit News.ro.

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat intenția României de a chema în judecată Austria, într-un interviu acordat jurnaliștilor publicației austriece Der Standard. Acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria se va opune și pe viitor la aderare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Predoiu vrea să rezolve scandalul cu Austria pe calea diplomatică

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, crede că în acest an ”vor fi evoluţii” în privinţa Schengen. 

Cred că anul ăsta vor fi evoluţii. Există un sprijin diplomatic în continuare consolidat pentru România. Am avut discuţii cu omologul austriac, care evident că exprimă şi poziţiile cancelarului şi sunt sigur că am primit semnale înapoi că am amenajat un cadru de discuţii reluând în zona cooperare aceste negocieri. Există o evoluţie pozitivă în sensul că deja Austria nu mai pune România ca principala cauză pentru poziţia ei, date fiind cifrele de migraţie mai scăzute. Deci calea diplomatică a dat şi un rezultat aici. Există o problemă pe care Austria o are cu cadrul european privind migraţia şi azilul, acordul Dublin, care se respectă şi nu prea în Europa şi trebuie reînnoit. Şi se lucrează în acest sens. Există un contact permanent cu Comisia Europeană şi la nivel de minister, dar şi la nivel superior ministerului: Ministerul de Externe, preşedintele ţării, prim-ministru”, a afirmat Cătălin Predoiu.

El consideră că trebuie insistat pe partea diplomatică în această chestiune.

Deci există premise care ne îndreptăţesc să credem în mod rezonabil că trebuie insistat pe calea diplomatică. Anul ăsta ar trebui să vedem o evoluţie. Că această evoluţie trebuie construită cu răbdare, asta apropo de nişte termene care s-au tot aruncat, că trebuie ţinut cont de faptul că are şi Bulgaria o problemă mai mare decât România, cu Olanda, pentru că ei nu şi-au închis MCV-ul şi atunci este de la sine înţeles că asta durează puţin. Toate lucrurile astea trebuie puse într-un creuzet şi acolo jucate, astfel încât să putem avansa cu dosarul în acest an”, a mai transmis ministrul Afacerilor Interne.

El a mai fost întrebat şi cum i se pare ideea enunţată de unii oficiali bulgari că realizare a unui micro-Schengen între România şi Bulgaria.

“Ce semnal ar da România în felul ăsta? Ar fi un semnal că nu se mai concentrează pe Schengen, că îşi propună un alt viitor, cel puţin pe termen mediu, scurt, energii diplomatice şi instituţionale s-ar duce într-o astfel de direcţie. Eu cred că ar nedumeri pe toată lumea. România are atuuri şi şanse reale să facă progrese pe dosarul Schengen. A avansa acum un termen, că e septembrie, octombrie, noiembrie ar fi neprofesionist”, a declarat Predoiu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Bode: „PNL are obligaţia să dea viitorul preşedinte, pe Nicolae Ciucă. PNL, vioara întâi în orice guvernare, până în 2028”
Bode: „PNL are obligaţia să dea viitorul preşedinte, pe Nicolae Ciucă. PNL, vioara întâi în orice guvernare, până în 2028”

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, că PNL are obligaţia să dea viitorul preşedinte, în persoana lui Nicolae Ciucă şi cu alegerile locale şi prezidenţiale câştigate, alegerile generale vor da un rezultat favorabil PNL.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.