Iohannis: „O nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile inechităţilor semnalate”

klaus iohannis
Pro TV

Klaus Iohannis a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile semnalate în actuala legislaţie, dar a subliniat că acest lucru nu se rezolvă "într-o lună - două", ci în urma unei analize "serioase şi atente".

"Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile în care foarte mulţi şi pensionari, şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit", a spus Iohannis.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor avute la Cotroceni cu premierul Orban şi ministrul Muncii a primit asigurări că în bugetul de anul viitor vor fi suficienţi bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv pentru majorarea punctului de pensie, preşedintele a precizat: "Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor şi, evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit - de 3% din PIB".

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Iohannis: Asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de buget este strict decizia Guvernului

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului pe anul viitor este strict o decizie a Executivului.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totodată, președintele a subliniat că în condiţiile unui Cabinet puternic minoritar această metodă de legiferare delegată este una care "poate să funcţioneze pentru orice tip de lege".

"În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine", a precizat Iohannis.

Întrebat dacă în principiu ar fi de acord cu această asumare a răspunderii Guvernului pe buget, în condiţiile în care subiectul a generat opinii diverse în rândul clasei politice, preşedintele a răspuns: "Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice. Nu doresc să fac eu afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să îşi asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege".

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de a participa la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Klaus Iohannis, discuții cu Ludovic Orban și mai mulți miniștri
Klaus Iohannis, discuții cu Ludovic Orban și mai mulți miniștri

Klaus Iohannis a precizat joi că a fost informat, în cadrul discuţiilor avute la Cotroceni cu Ludovic Orban şi o serie de miniştri, despre situaţia din ministerele respective, despre planurile acestora şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.