Cristian Pârvulescu, despre refuzul Austriei: „Cred că este vorba de disperare, dar e o mare problemă pentru UE”

×
Codul embed a fost copiat

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de reuniunea consilului de la Bruxelles în care se decide aderarea României la spaţiul Schengen, se poartă încă negocieri intense.

Politicienii de la Bucureşti nu cedează şi speră că Austria se va răzgândi şi nu se va mai opune primirii țării noastre în Schengen. Austriecii rămân însă fermi pe poziții și spun că nu ne vor nici pe noi, nici pe bulgari. Unii analiști pun acest refuz pe seama influenței pe care Rusia o are asupra anumitor politicieni din Austria.

Înainte de reuniunea Consiliului pentru justiţie şi afaceri interne al Comisiei Europene, tot ce au mai putut face politicienii de la Bucureşti a fost să insiste ca subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să fie pe ordinea de zi. Cu acest mesaj a ieşit şi premierul în cea mai tranşantă declaraţie pe care a avut-o până în prezent.

Nicolae Ciucă, premierul României: "La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Germaniei şi a Franţei. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine. Strarea actuală de incertitudine nu mai poate continua".

Având susţinerea preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, politicienii de la Bucureşti vor să forţeze ca subiectul să fie supus la vot sperând că, în ultimul moment, Austria se va răzgândi. În ultimele trei săptămâni, prin declaraţii ale ministrului de interne şi mai ales ale şefului guvernului de la Viena, austriecii au spus un NU ferm aderării României şi Bulgariei.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: "Aderarea României la spaţiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Este o victorie important pentru ţara noastră, dar lucrurile nu sunt câştigate întrucât Austria respinge aderarea. Putem să vorbim de două aspecte, de decuplarea României de Bulgaria şi asta presupune din partea României să facă nişte eforturi suplimentare. Trebuie să vorbim despre rescrierea rezoluţiei ca ţara noastră să îşi asume angajamente legate de combaterea migraţiei. Acesta ar fi scenariul cel mai posibil care ar putea să conducă la un vot pozitiv. Dacă vom avea un vot negativ, România poate relua acest subiect la nivelul CE, unde participă şefii de stat şi de guvern. Acolo Austria şi-ar putea schimba poziţia."

Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că România respectă criteriile Schengen chiar dacă va exista o decuplare de Bulgaria. În această eventualitate vom intra în Schengen în etape. În prima fază va fi permis liberul acces pe soesele şi pe ape, apoi din martie, aerian.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: "Acum se discută decuplarea României de Bulgaria, dar după părerea mea este cronica unui eşec anunţat. Este prea târziu să pregătim celelalte ţări pentru aşa ceva".

Analiştii susţin că politicienii de la Bucureşti speră în zadar că Austria, deşi izolată, s-ar putea răzgândi. Aceştia explică opoziţia Austriei arătând spre problemele electorale pe care le are partidul de guvernământ aflat în pragul alegerilor, dar şi prin conexiunile cu Moscova.

Cristian Pârvulescu, analist politic: "Ştim că e nedrept ceea ce spune Austria, ştim că e fals, putem să demonstrăm cu cifre, dar nu conteză. Rusia este foarte puternică. Austria este cea mai dependentă de fondul rusesc ţară membră a UE. Declaraţia a fost în mod special făcută. Şi am avut şi un crescendo dramatic, am avut o punere în scenă, avem un suspans. Cred că asta i-a făcut pe unii dintre diplomaţii de la Bucureşti să creadă că Austria joacă la cacealma. Dar cred că declaraţiile sunt prea tranşante ca să rişte cu o lună înaintea alegerilor locale să joace la cacealma. Cred că este vorba de disperare, dar e o mare problemă pentru UE că ţări inventează probleme peste noapte.”

În cazul unui vot negativ, subiectul aderării ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie ar putea fi reluat cel mai devreme peste jumătate de an.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani
Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani

Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice în luna în curs o sumă totală de 22.131.414,18 de lei.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă