Ciolacu respinge demagogia și populismul, dar după alegeri. A făcut promisiuni investitorilor străini

marcel ciolacu
Inquam Photos / George Călin

Demagogia și populismul vor fi respinse, dar la finalul anului electoral, a spus premierul Marcel Ciolacu, care a repetat promisiunea că nu va mai crește taxele și impozitele în 2024.

La finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia şi populismul, a declarat marți premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea cu investitorii americani. El a precizat că simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor şi devansarea scrutinului prezidenţial dă României şansa de a-şi proteja viitorul economic şi a-şi continua marile proiecte de investiţii.

Am venit astăzi în faţa dumneavoastră alături de cei mai importanţi miniştri ai Guvernului României, pentru că avem un obiectiv comun: să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an şi în viitor. Dacă dumneavoastră câştigaţi mai bine în România, economia ţării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate şi educaţie”, a spus premierul în discurs, transmite news.ro.

Vă propun să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiţii strategice şi mecanismele de finanţare cele mai adecvate. Noi venim cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite. Adăugam investiţii publice record din fonduri europene, buget şi surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici. Dumneavoastră, investitorii americani, veniţi şi participaţi, pe lângă know how şi tehnologie, cu specialişti şi investiţii private, cu inovare şi potenţial de export”, a spus şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că a setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie şi pentru următorii 4-5 ani.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat. România nu mai are timp de proiecte mici! Dinamica economică şi provocările de Securitate sunt atât de mari încât este nevoie să ardem etape şi să accelerăm proiecte majore. Iar pentru proiecte majore este nevoie de parteneri precum dumneavoastră, corporaţii mari cu experienţă solidă în spate”, a spus Ciolacu.

Premierul a menţionat că „nu doar că avem la îndemână banii necesari,dar avem şi un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte”. „Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizări administraţiei de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul. Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generaţie şi de training pentru personalul medical. Avem şansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producţie din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară şi eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realităţi concrete pe care mă aştept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că „investiţiile nu se pot face doar pe vorbe”, dar în România nu vor crește taxele, a repetat premierul .

Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic. NU mărim taxele! NU ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! NU ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a anunţat premierul.

Premierul a precizat că, „pentru a nu periclita atingerea acestui dublu obiectiv naţional strategic - finalizarea PNRR şi aderarea la OCDE, a luat săptămâna trecută o decizie politică esenţială alături de partenerii de guvernare”.

„Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor şi devansarea scrutinului prezidenţial dă României şansa de a-şi proteja viitorul economic şi a-şi continua marile proiecte de investiţii. Astfel, în loc de adversitatea electorală, am ales stabilitatea socială! Iar garanţia pe care v-o ofer ca premier şi lider de partid este că, la finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia şi populismul! România va avea şi dincolo de 2024 o guvernare solidă, pe aceleaşi coordonate democratice! O guvernare în care investitorii străini îşi pot derula proiecte într-un climat de concurenţă reală, luptă contra evaziunii şi mai puţină birocraţie administrativă”.

Premierul a mai spus că promisiunea pe care o face este şi o credinţă, şi anume ”dacă îşi păstrează stabilitatea politică şi economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului”.

Nu este un vis, ci o proiecţie bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace. Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta aşa:. În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023. Un câştig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună şi un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli şi garanţii, între 8 şi 10% din PIB. Să atragem investiţii străine directe cumulate de 40 miliarde euro. Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est depăşind Polonia la indicatorii privind convergenţa economică”, a mai declarat premierul Ciolacu.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă spune că poate funcţiona coaliţia în continuare, dacă se va confrunta cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale din 2024.

 

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.