Parlamentarii au votat cu scandal impozitarea propriilor pensii: ”Vă tremură genunchii?”

deputati, Camera Deputatilor
Pro TV

Scandal între USR, pe de-o parte, şi PNL şi PSD pe de altă parte, în plenul Parlamentului. Aleşii s-au acuzat reciproc, joi, de faptul că doresc menţinerea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Astfel, pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, după ce s-au votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 354 de voturi "pentru", o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul. 

Parlamentarii USR au intrat în conflict cu cei de la PSD şi PNL, fiecare acuzându-i pe ceilalţi de faptul că doresc menţinerea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

USR a anunțat că doreşte adoptarea proiectului depus de parlamentarii Uniunii privind eliminarea pensiilor speciale, nu impozitarea acestora, în timp ce PNL şi PSD susţin că impozitarea cu 85% este soluţia şi îi acuză pe cei de la USR că le ”tremură genunchii”.

Citește și
Parlament online
Deputații au adoptat impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale din România
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În debutul şedinţei de plen, reprezentanţii USR au propus ca parlamentarii să nu voteze joi impozitarea cu 85% a sută a pensiilor speciale de care beneficiază aleşii locali, susţinând că ar trebui aprobat un proiect de lege mai vechi, proiectul 282 din 2017, depus de USR, care prevede eliminarea acestor beneficii.

În replică, PSD şi PNL au acuzat că USR doreşte păstrarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ce face USR-ul astăzi, după ce ieri a votat şi astăzi în Comisia de statut a votat acest proiect? Vine şi ne cere retragerea de pe ordinea de zi a proiectului prin care încercăm impozitarea pensiilor parlamentarilor. V-aţi răzgândit? Vă tremură genunchii?”, a afirmat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, potrivit News.ro.

Simonis a făcut apel către parlamentari să voteze impozitarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor. ”Nu poţi să impozitezi ceva ce elimini, e un nonsens”, a mai precizat Alfred Simonis.

El a arătat că impozitarea ar fi varianta constituţională.

”Aţi început să păstraţi pensiile parlamentarilor, asta faceţi, stimaţi colegi de la USR”, a afirmat Simonis.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman, a susţinut aceeaşi variantă, a impozitării pensiilor speciale ale parlamentarilor.

De unde vine supărarea colegilor de la USR? Ei vin şi spun - dar de ce să nu le abrogăm? Numai că ei sunt foarte supăraţi că de ce nu luăm jucăria lor. Nu luăm jucăria lor pentru că vorbim de lucruri serioase. Pentru prima dată în ultimii ani am ajuns la un consens prin care printr-un amendament al PNL şi PSD impozităm toate pensiile speciale cu 85%. Colegii de la USR ar vrea ca magistraţii, parlamentarii, să nu fie incluşi aici, vorbim despre ipocrizie şi despre populism, despre dezinformare”, a afirmat Florin Roman.

El le-a spus celor de la USR: „Dvs, de fapt, vreţi ca pensiile speciale să rămână”.

În schimb, președintele USR Dan Barna i-a acuzat pe cei de la PSD și PNL că, de fapt, scopul lor final este ca legea privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională, subliniind că totul este o ”șmecherie”.

Acesta i-a acuzat pe ceilalţi parlamentari că vor ca, după alegeri, parlamentarii să îşi păstreze aceste beneficii.

Ședință în Parlament

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota rectificarea bugetară aprobată de Guvern în luna aprilie, în perioada stării de urgenţă.

Totodată, pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale a fost deja adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.

Motivul pentru care acest proiect a fost supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului este acela că el se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor, se arată în raportul Comisiei permanente Senatului și Camerei Deputaților.

"Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor speciale - n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România", a spus și liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Impozitarea pensiilor speciale. Cu cât ar mai rămâne cineva care acum ia 10.000 lei/lună
Impozitarea pensiilor speciale. Cu cât ar mai rămâne cineva care acum ia 10.000 lei/lună

Parlamentarii au votat o nouă formă de impozitare a pensiilor speciale. Aleșii au scos de la sertar proiectul prin care se taxează acest tip de venituri și l-au votat într-un consens general.

Deputații au adoptat impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale din România
Deputații au adoptat impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale din România

Deputaţii au adoptat, miercuri, impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale.

Mandatele aleşilor locali au fost prelungite în Parlament până la 1 noiembrie 2020
Mandatele aleşilor locali au fost prelungite în Parlament până la 1 noiembrie 2020

Deputaţii au dat, luni, vot favorabil proiectului de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie 2020.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.