”1 miliard pentru primarii PNL și UDMR”. PSD face plângere penală, USR spune că e ”jaf național”

Florin Citu, bani, primari
facebook/USR

Decizia luată de Guvernul Cîțu de a aloca 1 miliard de lei din Fondul de rezervă primăriilor și Consiliilor județene i-a nemulțumit foarte tare pe cei din USR și PSD.

Miercuri, ministrul Cseke Attila a anunțat într-un comunicat că ”2.756 de administrații locale din România, indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de județe ale țării”.

Cu toate acestea, nici PSD și nici USR nu sunt mulțumiți de felul în care au fost împărțiți acești bani.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, susține că președintele Iohannis și premierul Cîțu ”au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”.

Drept urmare, Ciolacu a anunțat că PSD va face ”plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern”. De asemenea, PSD ”va ataca” și va ”desființa” hotărârea de Guvern prin care au alocat ”discreționar” banii către primării din Fondul de Rezervă.

Citește și
Florin Cîţu
Cîțu le promite bani primarilor. Cum vor fi împărțite sumele la rectificarea bugetară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

PSD Timiş va depune plângere penală

 

Preşedintele filialei PSD Timiş, deputatul Alfred Simonis, a anunţat că organizaţia condusă de el va depune plângere penală împotriva Guvernului demis, pentru modul în care au fost împărţiţi banii din Fondul de urgenţă, întrucât primăriile din judeţ conduse de edili ai PSD au primit "firimituri", în timp ce localităţile conduse de primari ai PNL şi UDMR au primit "cozonacul".

"PSD Timiş va sesiza instituţiile abilitate ale statului şi va înainta plângere penală împotriva celor care au instrumentat această nedreptate. După tentativa de cumpărare de voturi la moţiune în schimbul unor funcţii în administraţie, PNL Timiş continuă asaltul asupra celor mai elementare norme de reprezentativitate, comportându-se ca un veritabil grup mafiot", afirmă preşedintele PSD Timiş, deputatul Alfred Simonis, într-un comunicat citat de Agerpres.

Social-democraţii timişeni i-au acuzat pentru această împărţire a fondurilor şi pe reprezentanţii PNL în judeţ - preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Nica, şi subprefectul cu atribuţii de prefect Ovidiu Drăgănescu.

"Din cei peste 29 milioane de lei alocaţi Timişului din fondul de urgenţă al Guvernului, în ultimele ore de mandat, guvernanţii liberali au decis distribuţia astfel: câteva firimituri localităţilor cu primari PSD şi 'cozonacul' pentru localităţile cu primari PNL şi UDMR. Altfel spus, primăriile cu edili social-democraţi au primit fix 50 de mii lei, în timp ce primarii din 'famiglia' liberală şi primarii UDMR din 'fantastica' coaliţie au primit fiecare câteva sute de mii de lei", menţionează comunicatul.

Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Călin Dobra, atrage atenţia asupra faptului că în această împărţire făcută "de faţadă" nu s-a ţinut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate sau alta, nici dacă e oraş sau comună, nici de mărimea sau de nevoile comunităţilor respective.

"În mărinimia lor, guvernanţii liberali demişi şi disperaţi au ţinut cont strict de culoarea politică, acţionând pe principiul nedorit, cine împarte, parte îşi face", spune Călin Dobra.

Primarul comunei Birda, Marius Stoian, a anunţat prin acelaşi comunicat că edilii PSD din judeţ vor face demersurile necesare pentru a nu accepta aceste sume modice, nejustificat distribuite.

"Aceasta, pentru că nu acceptăm ca locuitorii judeţului Timiş şi implicit ai comunităţilor pe care vremelnic le administrăm să fie nedreptăţiţi. Spre exemplu, localităţii periurbane Giroc cu primar PSD, la un număr de locuitori de peste 18 mii, i-a fost alocată suma de 50 mii lei, în timp ce comunei Tormac, cu primar PNL, i s-a alocat suma de 610 mii lei, la un număr de locuitori de sub trei mii. În plus, nu s-au luat în calcul nici proiectele de dezvoltare ale fiecărei localităţi în parte sau necesităţile respectivelor comunităţi", a argumentat Marius Stoian, preşedintele Filialei Judeţene Timiş a Asociaţiei Comunelor din România.

USR: Banii dați primarilor, ”marele jaf național”

 

Și USR a acuzat Guvernul demis, condus de Florin Cîțu, că a alocat ”un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar”.

Este o nouă dovadă că acest om s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura: se folosește de banii din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria.

Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici.

În plină criză, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor nu au primit toți banii de care aveau nevoie, pentru că Florin Cîțu a pus pe primul plan sinecurile și interesele personale. Miniștrii noștri au avut proiecte de investiții, de reforme, însă USR PLUS a fost exclus de la guvernare în plină criză, din cauza unui premier total iresponsabil.

După înființarea PNDL 3, marele jaf național orchestrat de Florin Cîțu continuă.

E nevoie de criterii de transparență în ceea ce privește modul în care sunt alocați banii din fondul de rezervă. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Dragnea, în goana sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene. ”. - se arată într-un comunicat al USR.

Mult mai dur în exprimare, liderul USR, Dan Barna, îl acuză pe Cîțu de ”nemernicie” și ”ticăloșie”.

”Nemernicia prin care Câțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l- a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare. Să te răzbuni pe niște sute de mii de cetățenii ai României pentru că nu mai ai susținere în Parlament arată nu doar cinism ci și o nedisimulată ticăloșie” - a transmis Barna.

Primarul Dominic Fritz (USR), nemulţumit că Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului

 

Primarul Dominic Fritz a acuzat, joi, Guvernul Cîţu de "răzbunare politică", după ce a fost alocat din Fondul de Rezervă un miliard de lei altor localităţi din ţară, iar Timişoara şi alte comune din judeţ, conduse de primari ai USR PLUS nu au primit niciun leu.

"Nevoia urgentă a momentului, pentru Timişoara, este susţinerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării oraşului. Cvadruplarea preţului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local şi nici de abonaţii Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, şcolile şi gospodăriile Timişoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să îşi asume o parte a poverii", arată Dominic Fritz într-o postare pe Facebook.

Edilul subliniază că Timişoara contribuie substanţial la bugetul de stat al României, dar nu primeşte bani pe măsura contribuţiei, nu doar acum, ci de 30 de ani.

"Adevărul este că Timişoara este ce este prin forţe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timişorenilor şi investitorilor care au văzut potenţialul oraşului. (...). Din un miliard de lei pentru municipiile, oraşele şi comunele României, Timişoara nu a primit niciun leu. La fel ca şi celelalte localităţi din Timiş conduse de primari USR PLUS, Dumbrăviţa, Cenad, Foeni. Aceste alocări de fonduri nu sunt 'cadouri guvernamentale', ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităţilor noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat. Medgidia, oraş din judeţul Constanţa pe care îl respect, are 10% din locuitorii Timişoarei şi a primit o alocare de 20 milioane de lei. Timişoara, nimic. Miroase a răzbunare politică. Dar cu ce sunt de vină timişorenii pentru ce se întâmplă la Bucureşti? Banii din Fondul de rezervă nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timişoara merită susţinută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timişoarei", a mai afirmat edilul Dominic Fritz.

Iohannis: Sunt convins că Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect

 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins, joi, că Executivul şi premierul Florin Cîţu fac lucrurile exact aşa cum este legal şi corect, referindu-se în context la acuzaţiile referitoare la faptul că prim-ministrul ar fi alocat un miliard de lei din Fondul de rezervă către primarii PNL, UMDR şi PSD.

"Eu sunt convins că Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum este legal şi corect, nu am niciun fel de emoţii în această chestiune. Este clar că acum în pragul iernii anumite autorităţi au nevoie de sprijinul Guvernului şi sunt convins că în această perspectivă au fost făcute alocările respective. Că unii şi alţii nu sunt mulţumiţi, probabil că este expresia unei frustrări, pentru că nu ei sunt acolo, la cheia banilor, dar am discutat demult aceste chestiuni cu premierul Cîţu şi am primit toate asigurările că aceste alocări vor fi făcute strict în corelare cu nevoile comunităţii, autorităţii locale respective", a spus şeful statului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă, pentru primării şi consilii judeţene
Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă, pentru primării şi consilii judeţene

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale.

Cîțu le promite bani primarilor. Cum vor fi împărțite sumele la rectificarea bugetară
Cîțu le promite bani primarilor. Cum vor fi împărțite sumele la rectificarea bugetară

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din PNL, premierul Florin Cîțu - unul dintre aspiranții la șefia partidului - le promite bani primarilor.

PSD amenință cu proteste la Cotroceni, dar și plângeri penale: ”Vorbim de banii României”
PSD amenință cu proteste la Cotroceni, dar și plângeri penale: ”Vorbim de banii României”

Partidul Social Democrat amenință cu plângeri penale ”la toți prefecții” și miniștrii care au împărțit bani din fondul de rezervă către autoritățile locale pe criterii politice. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.