Zelenski, după noile sancțiuni impuse Rusiei. Arată spectaculos, dar nu e de ajuns

zelenski 7 aprilie
Facebook.com

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, referitor la noul pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, că "acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns", şi că "poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea".

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Zelenski a afirmat, în mesajul video publicat în noaptea de miercuri spre joi, că atitudinea faţă de Rusia se schimbă în sfârşit în lume, după ceea ce lumea a văzut la Bucea când trupele ruseşti s-au retras.

"Bărbaţii şi femeile ucraineni ucişi la Bucea, la Irpin şi în alte oraşe în care au intrat trupele ruseşti reprezintă ultimul argument. Ultimul argument pentru fiecare cetăţean al Rusiei să decidă dacă este pentru război sau pentru pace. Dacă sunteţi pentru război, atunci veţi fi pentru totdeauna, până la sfârşitul vieţii, paria şi în final veţi pierde totul. Dacă sunteţi pentru pace, dacă simţiţi măcar un pic de ruşine pentru ceea ce trupele ruseşti fac în Ucraina, acum este un moment-cheie pentru astfel de cetăţeni ai Rusiei: trebuie să cereţi - exact, să cereţi - încetarea războiului. E mai bine ca acum, cerând pace, să pierdeţi ceva, să vă confruntaţi cumva cu maşina de represalii a Rusiei, decât să fiţi egali cu naziştii pentru tot restul vieţii", a îndemnat el.

Citește și
ucraina razboi 7 aprilie
Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit lui Zelenski, conducătorii Rusiei se tem că furia lumii după ce s-a văzut la Bucea se va repeta din cauza a ceea ce se va vedea şi în alte oraşe din care ocupanţii vor fi îndepărtaţi. El a spus că există informaţii că trupele ruseşti au schimbat tactica şi încearcă să îi îndepărteze pe cei ucişi de pe străzi şi din subsoluri din zonele ocupate.

"E doar o încercare de a ascunde dovezile şi nimic mai mult. Dar nu vor reuşi pentru că au ucis pe mulţi. Responsabilitatea nu poate fi evitată. Ştim deja despre mii de persoane dispărute. Ştim deja de mii de persoane care ar putea fi deportate în Rusia sau ucise. Nu sunt alte variante în ceea ce priveşte soarta lor. Situaţia este că datorită unei investigaţii obiective, datorită martorilor, datorită supravegherii din satelit, datorită altor instrumente care ajută la stabilirea adevărului vom afla circumstanţele privind majoritatea cetăţenilor noştri dispăruţi", a continuat el.

Zelenski a adăugat că pentru cei care aleg să continue războiul este "sinucidere".

"Azi, ţările vestice au anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. Noile investiţii în Rusia sunt blocate, sunt aplicate restricţii împotriva unor bănci sistemice din Rusia, sunt adăugate sancţiuni personale şi alte restricţii. Acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns. Totuşi poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea. Cu răul care continuă la Mariupol, în bombardamentul Harkovului, în încercarea Rusiei de a lansa o nouă ofensivă sângeroasă în Donbas", a afirmat Zelenski, adăugând că va continua să ceară "o blocadă completă" faţă de sistemul bancar rusesc şi ca lumea democratică să nu mai cumpere petrol rusesc.

El a susţinut că unii politicieni "încă nu pot să decidă" cum să limiteze fluxul de dolari şi euro către Rusia din comerţul cu petrol, pentru a nu-şi pune în pericol economia.

"Dar de asta intră oamenii în politică. Să rezolve astfel de probleme, de sarcini dificile. Să le rezolve rapid şi într-o manieră principială. Dacă nu sunteţi în stare, nu ar fi trebuit să vă începeţi activitatea politică. Embargoul privind rezervele de petrol ruseşti va fi aplicat oricum, se va găsi modalitatea. Singura întrebare e încă câţi bărbaţi şi femei ucraineni va mai avea timp armata rusă să omoare până ca voi, unii politicieni - şi ştim care sunteţi - să împrumutaţi de undeva nişte hotărâre", a declarat el.

Zelenski a apreciat unele sancţiuni, dar a reiterat că este nevoie de "mult mai mult" pentru încetarea războiului.

"Dacă nu există un pachet de sancţiuni cu adevărat dureroase împotriva Rusiei şi dacă nu există livrări de arme decare avem nevoie şi pe care le-am cerut de multe ori, acest lucru va fi considerat de Rusia ca o permisiune. O permisiune de a merge mai departe, de a ataca, de a începe un nou război sângeros în Donbas", a susţinut el.

Zelenski a mai afirmat că a avut o întâlnire cu cabinetul de miniştri de la Kiev pentru a discuta despre buget şi despre chestiuni economice.

"Trebuie să facem tot posibilul pentru a reporni întreprinderile autohtone, comerţul, să relansăm afacerile mici şi medii pe teritoriul nostru, acolo unde este în siguranţă şi posibil să se lucreze", a transmis preşedintele ucrainean.

El a spus că şi economia este un front pe care ucrainenii luptă pentru libertate

"De aceea, trebuie să căutăm constant moduri în care să ne adaptăm împrejurărilor. Acum trebuie să fim cât de creativi şi curajoşi posibil pentru a rezolva problemele economice. Nu depinde doar de oficialii guvernamentali şi de guvernarea centrală în general, depinde şi de liderii la nivel local, politici şi economici. (...) Dacă e nevoie să relocăm afaceri din unele zone, trebuie să o facem. Dacă trebuie să adaptăm legislaţia şi să dăm afacerilor mai mult spaţiu să se dezvolte, parlamentarii treuie să facă asta repede. Dacă trebuie să creăm condiţii speciale ca oamenii să se întoarcă şi dacă situaţia de securitate dintr-o zonă permite, fiecare lider de la orice nivel trebuie să facă toate eforturile şi să facă tot posibilul pentru revenirea oamenilor, în aceste zone", a arătat Zelenski.

Zelenski a subliniat că "o economie funcţională este la fel de importantă ca armata noastră curajoasă şi puternică".

"Ne pregătim pentru o nouă reducere a potenţialului militar al Rusiei. Trupe şi echipamente. Vom lupta şi nu ne vom retrage. Vom căuta orice opţiune posibilă pentru a ne apăra până când Rusia va începe să discute serios despre pace. Acesta este pământul nostru, acesta este viitorul nostru şi nu vom renunţa le ele", a mai spus el.

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”

ucraina razboi 7 aprilie
Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''

„Plecaţi cât încă se mai poate'' - este mesajul autorităților ucrainene pentru oamenii din estul ţării, unde se aşteaptă lovituri grele din partea trupelor ruseşi, în special în Harkov, Donetsk şi Luhansk.

anonymous banca
VIDEO Hackerii Anonymous au accesat camerele de supraveghere de la Kremlin

Hackerii Anonymous au anunțat pe Twitter că au obținut acces la camerele de supraveghere de la Kremlin.

mama copil
VIDEO Copii ucraineni împreună cu mamele lor au oferit flori în Bucureşti, mulţumind pentru sprijinul acordat refugiaţilor

Copii ucraineni împreună cu mamele lor au oferit flori în Bucureşti, mulţumind pentru sprijinul acordat refugiaţilor şi pentru modul în care au fost primiţi în România.

tancuri
Secretarul general al NATO: "Războiul din Ucraina ar putea dura luni, sau chiar ani"

"Războiul din Ucraina ar putea dura luni, sau chiar ani", avertizează secretarul general al NATO.  

Orban a vorbit cu Putin și i-a cerut încetarea focului în Ucraina. Liderul rus a fost de acord cu discuții de pace în Ungaria
Ungaria, despre factura la gaze naturale ruseşti: ”Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”

Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzataceastă cerere a Moscovei, relatează AFP, scrie News.ro. 

bucea
Ambasadorul Rusiei la Paris, convocat la MAE francez pentru o postare ''indecentă'' despre Bucea

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, l-a convocat din nou joi pe ambasadorul Rusiei la Paris, după un tweet difuzat pe contul ambasadei, care a fost considerat "indecent", despre abuzurile comise de forţele ruse în Bucea, potrivit AFP.

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”

Apar tot mai multe informații că noi unități ale armatei ruse au început să apară pe frontul de est, înaintea unei mari ofensive în Donbas

Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''
Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''

„Plecaţi cât încă se mai poate'' - este mesajul autorităților ucrainene pentru oamenii din estul ţării, unde se aşteaptă lovituri grele din partea trupelor ruseşi, în special în Harkov, Donetsk şi Luhansk.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.