Von der Leyen: ”Armata Rusiei ia cipuri de la mașinile de spălat și frigidere. Industria lor e la pământ”

soldati, rusia
Getty

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că, în prezent, industria Rusiei este ”la pământ”, iar soldații lui Putin au ajuns să folosească anumite componente de la mașinile de spălat vase pentru a-și repara echipamentul militar.    

Oficialul european a făcut aceste afirmații în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Von der Leyen a susținut că economia Rusiei ”este acum pe cale să treacă în uitare” și a avertizat că sancțiunile economice ale Uniunii Europene vor fi menținute.

”Sectorul financiar al Rusiei este în agonie. Am tăiat accesul pe piețele internaționale pentru trei sferturi din băncile Rusiei. Aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara.

Producția de autoturisme a scăzut cu trei sferturi față de anul trecut. Aeroflot ține avioanele la sol, pentru că nu mai există piese de schimb. Armata rusă ia cipuri de la mașinile de spălat vase și de la frigidere pentru a-și repara echipamentul militar pentru că nu mai are semiconductori. Industria rusă e la pământ.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Din cauza acțiunilor Kremlinului, economia Rusiei este acum pe cale să treacă în uitare. Acesta este prețul pentru dâra de moarte și distrugere lăsată în urmă de războiul lui Putin. Și vreau să clarific aici un fapt – sancțiunile vor fi menținute” - a declarat președintele Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a acordat Ucrainei ajutoare de peste 19 miliarde de euro

 

Von der Leyen s-a referit, în discursul său, și la ajutorul oferit Ucrainei până acum de țările din blocul european. Suma totală depășește 19 miliarde de euro, fără să fie incluse aici și armele și sistemele de apărare.

Și - cu această ocazie - președinta Comisiei Europene a mai anunțat un ajutor de 100 de milioane de euro pentru școlile din Ucraina.

Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu să facem compromisuri pentru detensionarea situației. Nu va înceta nici sprijinul financiar pe care îl acordăm Ucrainei. 

Până în prezent, Echipa Europa a furnizat acestei țări asistență financiară în valoare de peste 19 miliarde de euro, fără a pune la socoteală sprijinul nostru militar. Iar angajamentul pe care ni-l asumăm este unul pe termen lung.

Va fi nevoie de resurse masive pentru reconstrucția Ucrainei. Bombardamentele rusești au provocat, de exemplu, daune sau distrugeri masive în peste 70 de școli. Jumătate de milion de copii ucraineni au început noul an școlar în Uniunea Europeană. Dar sunt atâția alții în Ucraina care pur și simplu nu au săli de clasă în care să învețe.

Prin urmare, doresc să anunț astăzi că vom colabora cu prima doamnă pentru a sprijini reconstrucția școlilor ucrainene distruse. Iată de ce vom furniza 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale. Vom acorda în acest sens nu numai finanțare, ci vom oferi Ucrainei și mijloacele de care are nevoie pentru a-și valorifica la maximum potențialul” - a spus von der Leyen. 

”Următoarele luni nu vor fi uşoare pentru europeni”

 

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a avertizat miercuri, la Strasbourg, că va urma o perioadă dificilă pentru companiile şi gospodăriile din Europa, ea evocând consecinţele economice ale războiului din Ucraina.

''Momentele care ne aşteaptă nu vor fi uşoare. Fie că vorbim de familii care fac eforturi pentru nevoile zilnice, fie că ne referim la companii care se confruntă cu alegeri dificile legate de viitorul lor'', a spus şefa executivului UE, potrivit Agerpres.

''Să fim foarte clari. Miza este mare, nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru întreaga Europă şi pentru lume în general'', a adăugat ea.

''Acesta nu este doar un război declanşat de Rusia contra Ucrainei. Este şi un război împotriva valorilor noastre, este un război împotriva viitorului nostru'', a adăugat preşedinta CE.

Inflaţia în zona euro a ajuns la 9,1% în luna august, în mare parte fiind alimentată de creşterea preţurilor energiei cu 38,3% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a amplificat temerile privind o recesiune economică gravă.

Discursul privind starea UE rostit miercuri de Ursula von der Leyen în plenul PE reunit la Strasbourg este primul de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie acest an. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.