Un stat vecin cu România va avea polițiști chinezi. Ce misiune vor avea agenții trimiși de Beijing

×
Codul embed a fost copiat

Ungaria a încheiat un acord cu Beijingul care prevede „cooperarea în probleme judiciare și de securitate”.  

În februarie, ministrul chinez al securității publice, Wang Xiaohong, s-a întâlnit cu prim-ministrul Viktor Orbán și ministrul de interne Sandor Pinter. Acum, polițiștii din cele două țări vor putea patrula împreună, a transmis Ministerul de Interne pentru Telex, scrie hungarytoday.hu.

Sándor Pintér a convenit cu ministrul chinez al securității publice la mijlocul lunii februarie că polițiștii maghiari și chinezi vor efectua împreună servicii de patrulare. Ministerul de Interne a confirmat pentru Telex că „polițiștii din cele două țări vor putea să efectueze împreună servicii de patrulare în viitor, ajutând astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățeni și autoritățile celor două țări, îmbunătățind securitatea internă și ordinea publică”.

Acordul de cooperare vizează îmbunătățirea securității în zonele turistice ale celor două țări în perioadele aglomerate de turiști și în general în timpul evenimentelor care atrag mulțimi mari, conform Ministerului de Interne.

După cum subliniază Világgazdaság, este demn de remarcat faptul că, conform recensământului din 2022, în Ungaria locuiau 18.154 de persoane de naționalitate chineză, comparativ cu mai puțin de 10.000 acum zece ani. Estimările privind numărul lor real sunt mult mai mari. Cetățenii chinezi care locuiesc în țară de obicei au doar cetățenie chineză.

Citește și
tata si fiu
Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj făcut de unguri. Cum sunt românii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În plus, Ministerul de Interne a subliniat că „încheierea unor acorduri similare nu este fără precedent. Polițiștii maghiari își asistă colegii croați pe coasta croată în timpul sezonului turistic de vârf, iar polițiștii austrieci au fost deja în misiuni comune cu colegii lor maghiari la Lacul Balaton”.

Mai mult, există multe de sugerat o similaritate cu un acord pe care China l-a încheiat deja cu Serbia. Acolo, polițiștii chinezi au voie deja oficial să patruleze în orașe pentru a monitoriza zonele populare printre turiștii chinezi.

Orașele implicate, numărul de polițiști implicați, perioadele de vârf pentru turiști și locațiile vor fi stabilite de organele de aplicare a legii, ținând cont de organizarea serviciului.

Ultimii doi ani au înregistrat niveluri fără precedent de investiții chineze în Ungaria. Cu toate acestea, acordul care a fost acum încheiat depășește cu mult sfera economică. China planifică mai multe proiecte de miliarde de euro în Ungaria, inclusiv o linie de cale ferată, fabrici pentru industria mașinilor electrice și un campus pentru universitatea de elită Fudan din Shanghai. În toamnă, Viktor Orbán a fost singurul șef de guvern al UE care a participat la forumul „Inițiativa Centurii și Drumului” de la Beijing.

Ce se întâmplă dacă poliția chineză va patrula legal în UE

Aproape neobservat de publicul european, Ungaria a încheiat un nou acord cu Beijingul. Există multe semne că acest lucru ar putea permite forțelor de securitate ale Chinei să-și extindă supravegherea în UE. În plus față de controlul cetățenilor săi, Beijingul are și un al doilea obiectiv, scrie welt.de.

Când dictatorul bielorus Lukașenko a forțat un avion Ryanair să aterizeze la Minsk în 2021 pentru a aresta un activist al opoziției, Europa s-a arătat indignată. S-a spus că lumea liberă trebuie să protejeze dizidenții din țările lor autocratice de origine. Dar China, cea mai puternică autocrație din lume, ar putea avea curând acces la cetățenii care gândesc diferit într-o țară a UE.

Aproape neobservată de publicul european, Ungaria a semnat un nou acord cu Beijingul care prevede „cooperarea în probleme de justiție și securitate”. În februarie, ministrul chinez al securității publice, Wang Xiaohong, s-a întâlnit cu prim-ministrul ungar Viktor Orbán și ministrul de interne Sandor Pinter la Budapesta. Wang a spus că speră la „aprofundarea cooperării în domeniul combaterii terorismului și criminalității” și a vorbit despre un „nou punct culminant” în relațiile bilaterale.

Ungaria, membru al UE și NATO, caută de ani buni apropierea de Rusia și China. Până acum, a fost vorba mai ales despre relații economice. Ungaria a fost prima țară UE care s-a alăturat Inițiativei Noului Drum al Mătăsii a Chinei, prin care Beijingul vrea să-și mărească influența prin investiții străine.

China planifică mai multe proiecte de miliarde de dolari în Ungaria, inclusiv o linie de cale ferată, fabrici pentru industria mașinilor electrice și un campus pentru universitatea de elită Fudan din Shanghai. În toamnă, Viktor Orbán a fost singurul șef de stat al UE care a participat la un forum „Nou Drum al Mătăsii” la Beijing.

Cetățenii chinezi sunt supravegheați pe tot globul

Acordul încheiat acum merge mult dincolo de sectorul economic. Declarațiile oficiale par vagi și au fost publicate abia zile după întâlnirea de la Budapesta. Cu toate acestea, există multe de sugerat că este similar cu un acord pe care China l-a încheiat deja cu Serbia, în afara UE. Polițiștii chinezi au avut deja voie oficial să patruleze în orașele de acolo pentru a monitoriza zonele populare printre turiștii chinezi.

Criticii se tem că astfel de controale vor avea loc și pe teritoriul ungar în viitor. „Odată cu investițiile chineze, vin și mulți cetățeni chinezi în Ungaria. Și acești oameni trebuie să fie supravegheați din perspectiva statului chinez”, a spus jurnalistul de investigații și expert în relațiile maghiaro-chineze, Szabolcs Panyi. Este „clar” că China vrea să creeze un cadru pentru acest lucru.

Nu este un secret faptul că Partidul Comunist își spionează cetățenii pe tot globul. În 2022, organizația pentru drepturile omului „Safeguard Defenders” a dezvăluit că China operează o rețea internațională de posturi de poliție ilegale în acest scop. Scopul acestor autorități în umbra este de a controla, intimida și uneori de a aduce înapoi în China chinezii care trăiesc în străinătate.

Dintre cele peste 100 de posturi descoperite, mai multe se aflau pe teritoriul european; majoritatea în Italia, care ulterior și-a anunțat retragerea din proiectul Nou Drum al Mătăsii.

În timp ce UE a discutat măsuri pentru a deveni mai independentă de China începând cu atacul asupra Ucrainei și șocul dependenței sale de gazul rusesc, Ungaria continuă să-și extindă relațiile. Strategia lui Viktor Orbán nu este să ia partea în noua confruntare dintre Vest și blocul Chinei și Rusiei, ci să devină oarecum un fel de punte - pentru a-și asigura avantaje și influență pentru el însuși.

Ungaria devine tot mai importantă pentru Beijing

Pentru China, Ungaria este un instrument pentru a influența partenerul său comercial important, UE. Viktor Orbán a folosit în mod repetat dreptul său de veto pentru a bloca sau slăbi măsurile împotriva Chinei la Bruxelles. Deoarece tot mai multe state se retrag din dialogul Chinei „17+1” cu statele din Europa Centrală și de Est, Budapesta a devenit și mai importantă pentru Beijing.

Ungaria și China și-au respectat întotdeauna, sprijinit și tratat reciproc ca pe egal”, a spus Orbán despre noul acord de securitate, potrivit agenției de știri chineze Xinhua. Cu toate acestea, este puțin probabil să fie vorba de egalitate; de fapt, Ungaria este în pericol să devină dependentă de China. Proiectele chineze în străinătate sunt implementate în condiții dictate de Beijing.

Planificarea și implementarea sunt de obicei efectuate de companii chineze, adesea cu materiale de construcție și muncitori din China. Statul ungar a comandat, de asemenea, sisteme de securitate, cum ar fi camerele de supraveghere, de la companii chineze de mai multe ori - întreținerea acestora fiind posibilă numai prin cooperarea cu Beijingul. Ungaria se bazează și în mare măsură pe grupul chinez de telecomunicații Huawei, care este văzut în SUA ca un risc pentru securitate din cauza posibilei spionaje economice.

Viktor Orbán a facilitat recent partenerilor săi occidentali pe un punct: a deschis calea pentru ca Suedia să se alăture NATO și un pachet de ajutor de 50 de miliarde pentru Ucraina. Acesta ar putea fi un motiv pentru care cooperarea viitoare a Ungariei cu China a atras până acum puține critici din partea Bruxelles-ului.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Coloane de mașini la frontiera cu Ungaria după ce sistemul informatic al autorităţilor maghiare s-a defectat
Coloane de mașini la frontiera cu Ungaria după ce sistemul informatic al autorităţilor maghiare s-a defectat

Coloane de maşini sunt înregistrate, miercuri dimineaţă, înainte de principalele puncte de trecere a frontierei cu Ungaria din judeţul Arad, după ce sistemul informatic al autorităţilor maghiare s-a defectat.

Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj făcut de unguri. Cum sunt românii
Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj făcut de unguri. Cum sunt românii

Românii sunt cei mai generoși europeni în ceea ce privește vârsta până la care consideră că tinerii ar trebui susținuți financiar de către părinții lor, se arată într-un sondaj realizat de un institut de stat din Ungaria în 12 țări.

 

BMW investește, în sfârșit, în România. Orașul în care va angaja mii de oameni
BMW investește, în sfârșit, în România. Orașul în care va angaja mii de oameni

BMW va înființa alături de japonezii de la NTT DATA un centru de software la Cluj-Napoca, unde va angaja în următorii 3 ani câteva mii de oameni. În paralel, colosul german construiește o uzină de 2 miliarde de euro în Ungaria, la Debrecen.

 

Viktor Orban, mesaj clar pentru Occident în privința Rusiei: „Nu ne vom separa de partea de est a lumii”
Viktor Orban, mesaj clar pentru Occident în privința Rusiei: „Nu ne vom separa de partea de est a lumii”

Premierul maghiar Viktor Orban a explicat, luni, clar ce fel de relație vrea să păstreze Ungaria cu Rusia.

Țara vecină cu România care oferă permise de conducere gratuite. Care este motivul
Țara vecină cu România care oferă permise de conducere gratuite. Care este motivul

Ungaria oferă începând cu 1 martie peste 1.000 de permise de conducere gratuite cetățenilor săi, pe baza unui proiect guvernamental menit să crească ocuparea forței de muncă și să reducă deficitul de șoferi în transporturi.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.