Un avion cu 22 de persoane la bord a dispărut de pe radare în Nepal. Familiile plâng de durere pe aeroport

Rudele pasagerilor din avionul care a dispărut de pe radare plâng de durere în fața aeroportului din Pokhara - 2
AFP

Un avion operat de o companie aeriană privată nepaleză a dispărut duminică de pe radare deasupra munţilor din Nepal, cu 22 de persoane la bord, au declarat oficiali ai companiei aeriene Tara Air şi ai guvernului, potrivit Reuters şi AFP.

Avionul zbura din oraşul turistic Pokhara, la aproximativ 200 km nord-vest de capitala Kathmandu, către Jomsom din vestul Nepalului, au spus ei.

"S-a pierdut contactul cu un zbor intern de la Jomsom spre Pokhara", a indicat pentru AFP Sudarshan Bartaula, un purtător de cuvânt al companiei aeriene cu sediul la Kathmandu. Trei membri ai echipajului şi 19 pasageri se aflau la bordul aeronavei, a spus el.

Bimotorul Twin Otter a decolat din oraşul Pokhara (din partea de centru-vest a Nepalului) la ora locală 09:35 (04:55) când s-a pierdut contactul radio.

"Încercăm să localizăm zona unde s-ar putea afla avionul", a declarat purtătorul de cuvânt citat. "Echipe de salvare ale poliţiei şi ale armatei sunt pe drum", a adăugat el.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Compania aeriană Tara Air exploatează în principal avioane Twin Otter construite în Canada.

Un oficial al companiei aeriene a spus că printre pasagerii aflaţi la bordul aparatului de zbor se aflau patru indieni şi alţi doi străini, dar naţionalitatea acestora nu este cunoscută pentru moment, potrivit Agerpres.

Familiile persoanelor aflate în avion s-au adunat la aeroportul din Pokhara și plâng de durere, după aflarea veștii că aeronava a dispărut de pe radare.

Jomsom, cunoscut ca punct de plecare pentru turişti în Himalaya, se află la 20 de minute de zbor de Pokhara, al doilea oraş ca mărime al ţării, la 200 km vest de capitala Kathmandu.

Avionul a pierdut contactul cu turnul de control cu cinci minute înainte să aterizeze la destinație.

Phanindra Mani Pokharel, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că două elicoptere au fost trimise pentru operaţiunile de căutare. Dar vizibilitatea era redusă, a adăugat el.

"Vremea rea ar putea încetini operaţiunile de căutare. Vizibilitatea este într-atât de redusă, încât nu se vede aproape nimic", a spus el.

Transportul aerian nepalez a înregistrat o adevărată ascensiune în ultimii ani, transportând turişti, călători şi alpinişti, precum şi mărfuri în locuri îndepărtate, greu accesibile pe cale rutieră.

Nepal, o ţară săracă din Himalaya, înregistrează un bilanţ greu în materie de securitate aeriană, din cauza nivelului precar de instruire a piloţilor şi mentenanţei insuficiente a aparatelor de zbor.

Uniunea Europeană a interzis tuturor companiilor aeriene nepaleze accesul în spaţiul său aerian din motive de securitate.

Ţara deţine unele dintre pistele cele mai îndepărtate şi mai periculoase din lume, situate în mijlocul crestelor înzăpezite.

În martie 2018, un avion al companiei din Bangladesh US-Bangla Airlines s-a prăbuşit lângă aeroportul din Kathmandu, făcând 51 de morţi.

În anul următor, trei persoane au murit când un avion a ratat decolarea şi a lovit două elicoptere.

Accidentul s-a produs pe aeroportul Lukla, poarta de intrare spre Everest, care are reputaţia de a fi unul dintre aeroporturile din lume unde este cel mai complicat de aterizat şi de decolat.

Cel mai grav accident datează din 1992, când 167 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui zbor Pakistan International Airlines, în apropiere de aeroportul Kathmandu.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.