Ucraina ar putea lansa controfensiva chiar de Ziua Victoriei în Rusia. Care sunt temerile Moscovei

×
Codul embed a fost copiat

Moscova se teme că ucrainenii îi vor compromite Ziua Victoriei și vestita paradă militară lansându-și controfensiva chiar pe 9 mai.

Cât despre șansele ofensivei, occidentalii nu se pun de acord. Dacă unii nu se așteaptă la rezultate pentru Kiev, atât șeful NATO, cât și comandantul trupelor americane din Europa, consideră Ucraina bine pregătită.

Pe de altă parte, potrivit unuia dintre documentele secrete ajunse recent pe internet, Rusia ar avea suficiente fonduri pentru a purta războiul în Ucraina cel puțin încă un an.

Ucrainenii nu renunță încă la Bahmut, deși mai controlează doar o mică parte din orașul asediat de 9 luni. Șeful unităților de comando din armata ucraineană a făcut, în secret, o vizită pe front.

Noi înregistrări arată luptele dramatice duse în tranșee de soldații ucraineni și ruși pentru a controla așa-zisul „drum al vieții” către Bahmut, singura șosea prin care trupele Kievului mai pot fi aprovizionate.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Trupele ucrainene și cele ruse lansează necontenit atacuri și contraatacuri pentru a încerca să se poziționeze cât mai bine față de autostrada Bahmut-Lisciansk.

Dacă foşti diplomaţi americani citaţi de Newsweek împărtăşeau miercuri o perspectivă pesimistă despre şansele Ucrainei, comandantul trupelor americane din Europa, generalul Christopher Cavoli, crede, dimpotrivă, că ucrainenii sunt în avantaj.

Christopher Cavoli, șeful trupelor SUA din Europa: ”Potrivit modelului pe care l-am pus la punct împreună cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună. Au unele slăbiciuni despre care prefer să nu vorbesc în public. Dar suntem încrezători în ceea ce privește elementul surpriză și alte lucruri similare”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Peste 98% dintre vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost deja livrate. Adică 1.550 de blindate, 230 de tancuri şi alte echipamente, inclusiv cantităţi mari de muniţii. În total am antrenat şi echipat 9 brigăzi de blindate. Asta pune Ucraina într-o poziţie puternică pentru a continua să-şi recupereze teritoriile”.

Pentru Kiev, o rază de speranță a venit şi din discuția telefonică purtată de preşedintele ucrainean cu omologul său chinez. Convorbirea de o oră, semnificativ mai mult decât era prevăzut, este descrisă de Kiev drept productivă, excelentă şi rezonabilă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Există o șansă de a folosi influența politică a Chinei pentru a întări principiile și regulile pe care o pace ar trebui să se bazeze. I-am prezentat (lui Xi Jinping) formula ucraineană de pace și principalele puncte. Am căzut de acord să comunicăm în continuare”.

Jens Stoltenberg: ”Este important ca responsabilii chinezi să înţeleagă mai bine conflictul din perspectiva Ucrainei. Asta nu schimbă însă faptul că Beijingul nu a condamnat niciodată războiul ilegal al Rusiei”.

Nic Robertson, corespondent CNN: ”Faptul în sine că, după discuţie, s-a anunţat trimiterea unui emisar în Ucraina arată convingător că, în culise s-a organizat cu minuţiozitate acest apel telefonic. Dincolo de asta însă, preşedinţii Xi şi Zelenski au poziţii foarte diferite despre rolul pe care l-ar putea asuma China. Xi Jinping a propus un plan de pace care nici măcar nu pomeneşte ca Rusia a invadat ilegal Ucraina. Cred însă că ambiţia Ucrainei aici este să slăbească tezele Rusiei despre legitimitatea războiului şi să promoveze, în schimb, versiunea ei, conform căreia nu poate fi pace până când Rusia nu se retrage. Pentru asta, Xi ar trebui să-şi schimbe în mod fundamental poziţia”.

Cât despre ruşi, reacţia lor este previzibilă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin: ”Salutăm orice iniţiativă care poate duce la încheierea conflictului din Ucraina şi atingerea tuturor obiectivelor pe care şi le-a propus Rusia”.

În altă ordine de idei, imagini recente din satelit arată că forțele rusești au golit o bază cheie din nordul Crimeei, lângă satul Medvedivka și aproape de granița cu regiunea Herson. În februarie, acolo erau staţionate zeci de blindate și tancuri. Experții sugerează că retragerea echipamentelor ar fi legată de operațiuni defensive înaintea așteptatei contraofensive ucrainene.

Potrivit comentariilor de pe blogurile militare ruseşti, Moscova se teme că Ucraina va lansa o contraofensivă chiar pe 9 mai, de ziua Victoriei când în capitala va fi organizată cunoscută parada militară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.