Țara în care fermierii își distrug recoltele pe câmp: "Este un măcel"

×
Codul embed a fost copiat

Previziuni sumbre vin din partea Fondului Monetar Internaţional cu privire la evoluţia economiilor din ţările afectate grav de pandemie.

Potrivit oficiaililor FMI, Italia se află în cea mai gravă situaţie din Europa, economia Spaniei se va prăbuşi cu opt procente, iar rata şomajului va ajunge la 20 la sută.

Vor avea de suferit şi Franţa şi Germania, susţin experţii. Statele Unite, care au deja peste 17 milioane de noi şomeri, încearcă să repornească economia pentru a rezista impactului.

Doar China va rezista acestui tsunami economic, spun specialiştii.

Președintele Donald Trump insistă de câteva săptămâni că va reporni economia, chiar dacă pandemia nu a atins încă apogeul. Inițial, liderul de la Casa Albă a spus că va face acest lucru de Paște, dar se pare că viitorul termen este începutul lunii mai.

Citește și
coronavirus
FMI: Rata șomajului în România ar putea ajunge până la 10,1% în 2020
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Până atunci însă, fermierii americani înregistrează pierderi uriașe. Și încep să își distrugă recolta chiar pe câmp pentru a nu cheltui bani cu transportul în hambare și depozite.

"Va fi un măcel. Ar trebui să avem cereri de la clienţi pentru produsele din Florida. Apoi, pe măsură ce urcă pe lanţul alimentar, ar trebui să fie cereri din alte state: Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, până sus în nord-est. Dar, în momentul de faţă, aruncăm producţia pe câmp, în timp ce rivalii noştri din sudul graniţei şi Mexic continuă să transporte peste frontieră. Cred că trebuie oprit imediat acest lucru şi să se protejeze sursa noastră de hrană", a spus unul dintre fermieri.

La fel de afectați sunt și proprietarii micilor afaceri, în special cei cu baruri și restaurante, care au fost nevoiți să pună lacăt pe ușile localurilor.

"Am încercat să obţinem ajutoare de şomaj, pentru că, la început, ne-au spus că proprietarii de afaceri s-ar încadra, din cauza situaţiei actuale. Dar a fost un haos. Nu am reuşit să obţinem nimic", a spus unul dintre cei afectați.

Iar oficialii nu au reușit să îi explice acestui om de ce nu poate fi ajutat.

"Au spus că (n.r. nu îmi pot da ajutor) pentru că sunt propriul angajat şi trebuie să aprobe o comisie sau ceva asemănător pentru a se lua o decizie. Dar nu s-a întâmplat asta. Au trecut două săptămâni", a mai explicat acesta.

Pe plan mondial, Fondul Monetar Internațional nu are vești bune pentru economia lumii. În acest an va înregistra o pierdere de 3%, cu mult mai mult față de cele 0,1% pierdute în timpul recesiunii din 2009.

În 2021, experții FMI spun că economia și-ar putea reveni, cu o creștere de aproape șase procente, dar nu oferă certitudini.
"S-ar putea ca pandemia să nu dea înapoi în a doua parte a anului, ceea ce va duce la restricţii prelungite, la o situaţie financiară înrăutăţită şi o prăbuşire a lanţurilor de aprovizionare globale. În această situaţie, PIB-ul global va pierde încă 3 procente în 2020 şi, dacă criza economică se întinde în 2021, nivelul PIB-ului global va scădea cu alte 8 procente faţă de previziunile iniţiale", spune Gita Gopinath, economist-șef la Fondul Monetar Internațional.

Statele afectate de pandemie trebuie să mențină restricțiile cât timp este necesar. În caz contrar, sistemul de sănătate ar putea ceda, mai spun reprezentanții FMI.

"Încetinirea răspândirii virusului cu ajutorul carantinei ajută sistemul medical să reziste în această criză. Asta permite, mai departe, o reluare a activităţilor economice. Aşa că nu există un compromis între a salva vieţi şi a salva mijloacele de trai. Ţările trebuie să susţină mai departe sistemul medical, să testeze la scară mare şi să nu impună restricţii de comerţ asupra produselor medicale", mai spune Gita Gopinath.

Autoritățile de la Londra estimează deja că 3,4 milioane de britanici, adică 10 la sută din forța de muncă, vor deveni șomeri. Iar deficitul bugetar ar atinge cel mai mare nivel de la Al Doilea Război Mondial încoace.

"Este important să lămurim că datele OBR (Biroul pentru Responsabilitate Bugetară) nu sunt o previziune sau predicţie. Pur şi simplu stabilesc cum ar putea arăta un scenariu posibil şi nici nu ar putea fi acesta scenariul", a declarat ministrul de finanțe Rishi Sunak.

În aceste condiții, membrii Cabinetului de la Londra încearcă să liniștească populația că planul economic adoptat pe perioada pandemiei este unul sănătos.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
FMI: Economia globală este aproape de o recesiune cum nu s-a mai văzut din 1930
FMI: Economia globală este aproape de o recesiune cum nu s-a mai văzut din 1930

În cei peste 75 de ani ai săi de istorie, Fondul Monetar Internaţional nu a lansat nişte proiecţii asemănătoare cu cele de marţi: economia mondială va scădea cu 3% în 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus.

FMI: Rata șomajului în România ar putea ajunge până la 10,1% în 2020
FMI: Rata șomajului în România ar putea ajunge până la 10,1% în 2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook".

Cîțu:
Cîțu: "Deficitul bugetar poate depăși 5% din PIB". Ce spune despre un împrumut de la FMI

România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni, însă pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăşi 5% din produsul intern brut, a declarat Florin Cîțu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.