OMS a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

Spania este a două ţară din Europa, după Italia, că număr de cazuri mortale de infectare cu coronavirus - 35. Este urmată de Franţa, cu 33 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

18:30 Epidemia de Covid-19 este o ''pandemie'', a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai mult de 110 ţări au fost infectaţi. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuşi crede că pandemia poate fi controlată.

Franţa a înregistrat 15 noi decese cauzate de noul coronavirus, ceea ce a adus bilanţul total la 48 de morţi din 2.281 de cazuri confirmate de la sfârşitul lunii ianuarie, a anunţat miercuri seara ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, relatează AFP.

Aproape 500 de noi cazuri au fost înregistrate, comparativ cu un bilanţ precedent, a precizat el. Un număr de 105 persoane sunt la terapie intensivă.

Ministrul a menţionat că toate vizitele au fost suspendate în unităţile în care se află vârstnici, în special vulnerabili, cu excepţia ''acordului unor directori de unităţi''.

Citește și
coronavirus
Ce impact va avea COVID-19 asupra economiei globale. Comparație cu epidemia de SARS
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ministrul a deschis conferinţa de presă amintind că Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte acum de o ''pandemie, ceea ce înseamnă că epidemia afectează de acum un număr mare de persoane din 110 ţări''.

Irlanda a înregistrat primul deces din cauza noului coronavirus, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, citat de AFP.

Este vorba despre prima persoană decedată pe insulă, niciun alt deces nu a fost înregistrat în Irlanda de Nord.

Autorităţile nu au oferit nicio informaţie despre vârsta sau condiţiile fizice ale persoanei decedate, o conferinţă de presă fiind prevăzută în această seară.

"Continuăm eforturile pentru a stopa transmiterea acestui virus", a declarat medicul-şef al Ministerului irlandez al Sănătăţii, Tony Holoman, într-un comunicat.

Ţara numără 34 de cazuri de persoane infectate, potrivit ultimului bilanţ comunicat marţi de autorităţi.

În încercarea de a opri răspândirea virusului, Guvernul a decis luni, la recomandarea autorităţilor sanitare, să anuleze paradele de Sfântul Patrick din 17 martie în toată ţara, evenimente care adună în fiecare an sute de mii de cetăţeni şi turişti.

Spania a trecut miercuri de pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirusul Covid-19, dintre care mai mult de jumătate în capitala Madrid (1.024), în timp ce numărul deceselor provocate de acest virus a ajuns la 47, informează agenţia EFE.

În total 126 de pacienţi sunt spitalizaţi la terapie intensivă, majoritatea de asemenea la Madrid. Alţi 136 au fost externaţi, fiind consideraţi vindecaţi.

Numărul infectărilor a crescut astfel în Spania aproape de patru ori faţă de cel înregistrat duminică.

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor şi Urgenţelor Sanitare, Fernando Simón, a avertizat că la Madrid serviciile sanitare se află sub mare presiune şi există focare de infecţie în azile de bătrâni.

Guvernul spaniol a decis în ultimele zile mai multe măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, printre care închiderea instituţiilor de învăţământ, a muzeelor şi centrelor culturale, precum şi limitarea la o mie de persoane a numărului participanţilor la evenimentele publice.

Turcia a înregistrat primul caz, iar Belgia primul deces - un nonagenar.

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus, la nivel global, se apropie de 120.000, iar cel al deceselor ajunge la 4.300. Totuși, peste 55% dintre cei care au contractat virusul s-au vindecat între timp.

Ca măsură de urgență, Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară, cu o jumătate de punct procentual, până la 0,25 la sută. Este cel mai scăzut nivel de dobânda din istorie.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Nadine Dorries, a fost testat pozitiv pentru coronavirus. A anunță că urmează toate recomandările și s-a autoizolat la domiciliu. Până acum, șase britanici au murit după ce au contractat virusul. Numărul total al cazurilor de infectare din Regatul Unit se apropie de 400.

Locuitorii Madridului au golit în timp record rafturile magazinelor, de teamă că vor rămâne fără alimente şi alte produse necesare, dacă guvernul va decreta carantină totală.

Austria a interzis intrarea în țară a străinilor care vin din Italia, dacă nu prezintă un certificat medical care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus. Austriecii care se întorc din Italia sunt obligați să se auto-izoleze pentru două săptămâni.

Bulgaria are deocamdată sub zece cazuri de coronavirus, dar au fost înregistrate primele două cazuri la Sofia. O femeie de 66 de ani și soțul ei, de 74.

Prof. Ventsislav Mutafchiiski, președintele Comitetului Național de Criză: „Femeia este în stare critică, intubată. Nu știm dacă dacă cei doi au călătorit sau nu în străinătate. Există doar informații, neconfirmate, că fiul lor ar lucra la o piață din Sofia unde fac comerț mulți cetățeni chinezi”.

Guvernatorul New York-ului a anunțat că trupe din Garda Națională vor fi trimise într-un oraș din apropierea metropolei, pentru măsurile de răspândire a limitării virusului. Inclusiv pentru distribuirea alimentelor pentru cei aflați în carantină la New Rochelle. Acolo a fost instituită o zonă închisă pe o rază de 1,5 kilometri.

Potrivit guverantorului Cuomo, la New Rochelle, un oraș cu aproape 80.000 de locuitori se află cea mai mare concentare de persoane infectate din Statele Unite. În întreagă țară, numărul total al cazurilor de coronavirus a trecut de 1.000. Numărul s-a dublat în trei zile... Dar, imperturbabil, comandantul suprem transmite mesaje de siguranță.

Donald Trump, președintele SUA: „Suntem pregătiți, ne facem treaba foarte bine. Va trece și asta. Fiți calmi! Toți trebuie să fim vigilenți, dar să ne păstrăm calmul”.

La un Call Center din Seul au fost depistate nu mai puțin de 90 de persoane care au contractat coronavirus-ul. Este cel mai mare focar de Covid 19 din Coreea de Sud.

Yoon Tae-ho, sediul central al Institutului pentru Managementul Dezastrelor: „Angajații care s-au infectat au petrecut o lungă perioadă de timp într-o sală închisă și au stat aproape unul de altul. Natura muncii lor a sporit riscul de contaminare”.

Coreea de sud a înregistrat pan acum, în total, 7.800 de cazuri de infectare și 60 de decese.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani

Avem 47 de cazuri confirmate cu noul coronavirus în România - printre cei infectaţi cu Covid-19 fiind chiar şi un ofiţer SRI.

Ce impact va avea COVID-19 asupra economiei globale. Comparație cu epidemia de SARS
Ce impact va avea COVID-19 asupra economiei globale. Comparație cu epidemia de SARS

Economiştii care au evaluat că epidemia SARS a costat în jur de 40 de miliarde dolari preconizează că virusul Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.