Atac terorist în Viena: 4 civili au murit şi 14 sunt răniţi. Un atacator a fost ucis

×
Codul embed a fost copiat

Patru persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite, după un schimb de focuri în centrul orașului Viena, ministrul de Interne vorbind despre un atac terorist.

 

Ce se ştie până acum despre atacul din Viena:

 

-  Atacul a avut loc în jurul orei 10, ora României, în Seitenstettengasse din centrul Vienei

- Au fost mai mulţi atacatori, dintre care unul a fost ucis, ceilalţi - sau celălalt - fiind căutaţi în continuare de poliţie

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

- Cel puţin 4 trecători au fost împuşcați mortal şi cel puţin 14 persoane, inclusiv un poliţist, sunt rănite

- S-a tras cu o armă automată, descrisă drept "o armă lungă"

- Tinta nu ar fi fost sinagoga, ci o terasă din apropiere

- Atacul a fost descris drept "terorist" de cancelarul Sebastian Kurz şi de ministrul austriac de Interne

 

Atacul terorist din Viena, LIVE UPDATE:

 

UPDATE 9:00  Agenţia de presă austriacă APA a relatat marţi dimineaţa că o a patra victimă rănită în atacul de luni seară a murit. Şi ziarul Kurier a transmis că o a patra persoană a decedat, citându-l pe primarul Vienei, Michael Ludwig.

UPDATE 8:00 Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile asupra centrului Vienei şi pentru care ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut care a fost împuşcat de poliţişti, a declarat şeful poliţiei din capitala austriacă marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

UPDATE 6:00 O femeie rănită în atac a încetat din viaţă la spital, ceea ce face ca bilanţul victimelor în rândul civililor să crească la două, conform informaţiilor furnizate de primarul capitalei austriece Michael Ludwig, transmite Reuters.

UPDATE 02:00 Ministrul de Interne Karl Nehammer a anunţat că unităţile de învăţământ vor fi închise marţi în Viena şi le-a cerut vienezilor să stea în case, dacă pot, şi mai ales, să evite centrul capitalei, unde autorităţile încă îi caută pe atacatori. El a precizat că cel puţin un atacator ar fi încă în libertate

UPDATE 01:05 Într-un interviu televizat, cancelarul Kurz a spus că "în mod clar a fost un atac terorist". El a mai vorbit despre 15 răniţi, dar nu a făcut precizări despre motivaţiile atentatorilor.

UPDATE 01:00 Primarul Vienei a declarat că e posibil ca atacatorul ucis să fi purtat o centură cu explozibili. Căutarea celorlalţi atentatori continuă, fiind mobilizate mai multe unităţi speciale ale poliţiei.

UPDATE 00:35 Cancelarul Sebastian Kurz a declarat că este vorba despre un "atac terorist dezgustător". "Nu ne vom lăsa intimidaţi de terorişti", a mai spus şeful guvernului austriac.

UPDATE 00:20 Ministrul austriac de Interner a anunţat că atacul e încă în desfăşurare şi că încă mai sunt cîţiva atacatori înarmaţi şi periculoşi. Poliţia continuă căutarea acestora.

UPDATE 00:10 Potrivit Kurier, sunt 3 morţi, dar bilanţul total ar putea fi de 7 victime decedate. Cel puţin patru persoane au fost arestate, dar nu este clar dacă e vorba de ceilalţi atacatori.

UPDATE 00:00 Forţele speciale au fost desfăşurate în centrul Vienei şi îi caută pe atacatorii care au scăpat. O unitate specială a armatei a fost pusă la dispoziţia Ministerului de Interne.

UPDATE 23:50 Autorităţile vieneze au trimit în centrul oraşului unitatea specială de intervenţii COBRA. De asemenea, militari vor fi detaşaţi pentru paza ambasadelor şi altor obiective.

UPDATE 23:40 Potrivit postului public de televiziune ORF, sunt 15 răniţi în spitalele din Viena, 7 dintre ei având răni grave,

UPDATE 23:30- Poliția din Viena a furnizat, pe Twitter, informații oficial legate de incidentul din această seară.

Astfel, poliția confirmă că au existat mai mulți atacatori, înarmați cu arme de asalt.

Atacul s-a desfăşurat în 6 locuri din oraş: Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt şi Morzinplatz.

Poliția confirmă un singur mort, mai multe persoane rănite, inclusiv un ofițer de poliție.

Unul dintre atacatori a fost ucis de forțele de ordine, mai anunță poliția din Viena.

UPDATE 23:20 - Purtătorul de cuvânt al forțelor de intervenție, Daniel Melcher, a confirmat, pentru agenția APA, că sunt mai mulți morți în urma atacului, fără a preciza însă numărul acestora.

"Nu putem spune încă numărul victimelor, suntem încă în proces de evaluare", a declarat acesta.

Presa locală vorbește despre 3 până la 8 persoane decedate în urma atacului din centrul orașului Viena. Zvonurile privind o luare de ostatici în acea zonă nu au fost confirmate, scrie orf.at.

UPDATE 23:15 - Site-ul krone.at publică o imagine cu unul dintre atacatori.

UPDATE 23:10 - Postul de televiziune ORF TV vorbește despre mai multe persoane decedate.

UPDATE 23:00 - Ministrul de Interne a vorbit, la televiziunea publică ORF TV despre un atac terorist, la care au participat mai multe persoane.

UPDATE 22.50 - Un polițist a fost rănit grav în urma incidentului din Viena, a anunțat agenția de presă APA, care citează pe ministrul austriac de Interne, scrie news.sky.com.

Potrivit sursei citate, tot ministrul de Interne a precizat că unul dintre atacatori a murit, iar un altul este căutat de forțe ale poliției.

UPDATE 22:45 - Noi imagini cu momentul intervenției forțelor de ordine au apărut pe Twitter.

 

Kronen Zeitung vorbește despre un atac terorist în zona Schwedenplatz, susținând că unul dintre atacatori s-ar fi detonat.

Sursa citată menționează că alți atacatori ar fi reușit să fugă și că există informații privind existența mai multor persoane decedate.

Poliția a cerut populației să evite zona.

“Au fost trase focuri de armă în centrul oraşului – sunt persoane rănite – staţi departe de locurile publice şi de transportul public”, a anunţat poliţia pe Twitter.

Ministerul de Interne a anunțat că, aparent, cel puțin unul dintre atacatori a fost arestat.

Printre victime s-ar afla un polițist, care a fost rănit.

Imagini apărute în mediul online arată persoane care fug pentru a se adăposti.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.