Referendumuri în Ucraina. La ce întrebare trebuie să răspundă oamenii din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk

Referendum Rusia
Profimedia

Patru regiuni din Ucraina aflate sub ocupație rusă derulează, începând de vineri, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări nelegale, scrie Reuters.

Referendumurile nelegale de anexare din Ucraina au început la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) și folosesc doar buletine de vot pe hârtie şi nu votul electronic, din cauza unor „probleme tehnice”, precizează TASS, agenţia de presă a Kremlinului, citată de News.ro.

Liderii instalaţi de Rusia au anunţat marţi planuri pentru referendumuri, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului. Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului.

Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni.
Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, 27 septembrie, oficialii invocând motive de securitate.
Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La ce întrebare trebuie să răspundă oamenii

Rezidenţii regiunilor ucrainene Zaporijie şi Herson sunt întrebaţi dacă sunt ”în favoarea secesiunii de regiunea din Ucraina, crearea unei ţări independente şi aderarea ulterioară la Rusia ca subiect a federaţiei”.

O imagine cu un buletin de vot din regiunea Zaporojie arată că oameni sunt untrebați: „Susțineți desprinderea regiunii Zaporojie de Ucraina, formarea unui stat independent și aderarea acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?”, atât în ucraineană cât și în rusă. Oamenii pot vota „Da” sau „Nu”.

 

Rezidenţii ”republicilor” de la Doneţk şi de la Lugansk sunt întrebaţi, pe aceste buletine, dacă ”susţin aderarea republicii la Rusia ca subiect al federaţiei”.

Nexta a publicat o imagine cu un buletin de vot din Donețk, în care întrebarea privind aderarea la Rusia apare doar în limba rusă.

 

Părţi din Lugansk şi Doneţk sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an. Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.
TASS relatează că 450 de secţii de vot vor fi deschise pe teritoriul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, iar alte 200 pentru cei evacuaţi în Rusia.

În cealaltă ”republică”, Lugansk, rezidenţii vor putea vota în 461 de secţii de votare, pe întreg teritoriul republicii, precum şi în toate regiunile ruseşti, unde au fost înfiinţate 201 secţii.
Autorităţile din regiunea Zaporojie au anunţat deschiderea a 394 de secţii de votare şi a altor 58 în Rusia şi în republicile Lugansk şi Doneţk, precum şi în regiunea Herson, relatează News.ro, care citează TASS.

Câte persoane ar urma să voteze la referendumul nelegal al lui Putin

Locuitorii din regiunea Herson vor putea vota în Crimeea şi în mai multe oraşe ruseşti, inclusiv în Moscova, în afară de regiunea lor unde sunt opt comisii electorale zonale şi 198 districtuale.

Peste 1,5 milioane de buletine de vot au fost tipărite în regiunea Doneţk, pe baza numărului celor eligibili pentru a vota.

Peste 500.000 de persoane au fost incluse în registrul electoral în regiunea Zaporojie, conform preşedintelui Comisiei electorale regionale, Galina Katiuşcenko.

Comisia similară din Herson aşteaptă la urne 750.000 de votanţi.

Dacă buletinele din Lugansk şi Doneţk vor fi doar în limba rusă, cele din Herson şi Zaporojie vor fi atât în limba rusă, cât şi în limba ucraineană.

TASS ,agenția de presă a Kremlinului, invocă un sondaj telefonic realizat de Institutul Republican pentru Cercetări Politice şi Sociale din Crimeea în intervalul 13-14 septembrie, cu 4.000 de repondenţi, potrivit căruia prezenţa la vot va fi foarte ridicată, 86% dintre cei chestionaţi în Doneţk, 87% dintre cei din Lugansk, 83% dintre cei din Zaporojie şi 72% dintre cei din Herson declarând că vor merge la vot.

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său - nu doar armata - este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 212. Zelenski: Rusia însăşi îngroapă perspectiva negocierilor cu propriile mâini

zelenski
Zelenski, mesaj în limba rusă, către populaţia Rusiei: „Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor!”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în limba rusă, către populaţia Rusiei după ordinul de mobilizare parţială, spunându-le să protesteze, să riposteze, să fugă sau să se predea uncrainenilor.

protest rusia
Președintele Ucrainei: „Decizia Rusiei de mobilizare, o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat”

Preşedintele Ucrainei Volodimire Zelenski afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat.

Patriarhul Kirill scapă de sancțiunile UE. Viktor Orban s-ar afla în spatele acestei decizii
Patriarhul Kirill, mesaj pentru tineri: "Dacă vă dați viața pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa"

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, le transmite rușilor să nu se teamă de moarte pe fondul mobilizării, proces care a indus panică în rândul populației din Rusia.

serghei lavrov
Lavrov: Rusofobia ucraineană a determinat grăbirea acestor așa-zise referendumuri. Este răspunsul dorințelor lui Zelenski

Între timp, așa-zise referendumuri privind aderarea la Federația Rusă au început, vineri, în părți ale Ucrainei controlate în totalitate, sau parțial, de Moscova.

Preşedintele CE Charles Michel
Se cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU. Solicitarea venită de la nivel înalt

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel (foto), a declarat, vineri, că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU.

Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.