Război în Ucraina, ziua 144. Rusia își întărește pozițiile defensive în sudul Ucrainei. Kievul luptă pentru Crimeea

Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, a declarat un oficial militar ucrainean, după ce Moscova a declarat că forțele sale vor intensifica acțiunile în "toate domeniile operaționale".

rusia, ucraina, rachete
Imago

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

17-07-2022 23:14

Volodimir Zelenski i-a demis pe şeful Serviciului de Securitate şi pe procurorul general al Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a înlăturat din funcţie pe şeful Serviciului de Securitate (SBU), Ivan Bakanov, şi pe procurorul general Irina Venediktova.

Decretele au fost publicate pe site-ul preşedinţiei ucrainene, informează agenția Ukrinform, citată de News.ro.

Vezi AICI ce l-a determinat pe Zelenski să ia aceste decizii. 


17-07-2022 23:09

Banca centrală a Ucrainei a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei

Banca centrală a Ucrainei a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie, a declarat duminică directorul adjunct al băncii, transmite Reuters, citată de News.ro.

”Vindem (acest aur) pentru ca importatorii noştri să poată cumpăra bunuri necesare pentru ţară”, a declarat viceguvernatorul Kateryna Rozhkova pentru televiziunea naţională.

Ea a spus că aurul nu a fost vândut pentru a sprijini moneda hrivna a Ucrainei.


17-07-2022 19:10

Medvedev: Refuzul Ucrainei şi al statelor NATO de a recunoaşte Crimeea drept teritoriul Rusiei reprezintă o ”ameninţare sistemică”

Refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, duminică, relatează Reuters.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina în 2014, după ce preşedintele pro-rus din Ucraina a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale în masă. Moscova susţine de atunci separatişti pro-ruşi din regiunea ucraineană estică a Donbasului.

”Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei de presă rusă Interfax.

”Este o ameninţare directă şi explicită, în special având în vedere ce s-a întâmplat în Crimeea. Crimeea s-a întors în Rusia”, a mai adăugat Medvedev, care în prezent deţine funcţia de preşedinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Declaraţiile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Peninsula Crimeea, pe care majoritatea statelor o recunosc ca fiind parte din Ucraina, ar putea fi o ţintă pentru rachete americane HIMARS, care au fost desfăşurate recent de armata ucraineană în războiul declanşat de Moscova.

17-07-2022 14:16

Rusia susține că a doborât un avion SU-25 şi un elicopter MI-17 ale forţelor ucrainene

Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, transmite, duminică, Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, armata rusă a afirmat că rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit în zona industrială a oraşului Odesa. În depozitul respectiv s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon furnizate Ucrainei de către ţări membre NATO.

17-07-2022 16:49

Rusia a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre în războiul din Ucraina, respectiv 50.000 de soldaţi morţi sau răniţi

Rusia a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre, respectiv 50.000 de soldaţi care fie au murit, fie au fost răniţi în timpul luptei, a declarat amiralul Sir Tony Radakin, şeful personalului de apărare al Regatului Unit, la emisiunea BBC One Sunday Morning, potrivit The Guardian.

Din această cauză, armata Ucrainei este ”absolut” convinsă că va câştiga războiul, relatează agenţia de presă britanică PA Media.

”Intenţia lor este absolut clară şi vor să recucerească întregul teritoriu în ceea ce priveşte Ucraina şi văd o Rusie care se luptă, o Rusie despre care considerăm că şi-a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre”, a mai spus el.

Radakin a clarificat că este vorba despre 50.000 de soldaţi ruşi care fie au murit, fie au fost răniţi în timpul conflictului. În plus, aproximativ 1.700 de tancuri ruseşti şi în jur de 4.000 de vehicule de luptă blindate au fost distruse în luptă.

”Rusia a început această invazie cu ambiţia de a cuceri toată Ucraina, Rusia a avut ambiţia de a cuceri oraşele în primele 30 de zile, Rusia a avut ambiţia de a crea fracturi şi de a aplica presiune asupra NATO – aceasta este Rusia ca o provocare pentru ordinea mondială, Rusia eşuează în toate aceste ambiţii, Rusia este o naţiune mai slăbită decât era la începutul lunii februarie”, a conchis Rabakin.

17-07-2022 13:48

Tentativa de înaintare a Rusiei spre Sloviansk, respinsă de trupele Kievului

Ucraina a respins tentativa de înaintare a Rusiei spre Sloviansk, regiunea Donețk.

Potrivit forțelor armate ucrainene, trupele ruse au încercat să avanseze spre satul Verkhnokamianka, dar au fost respinse, "au suferit pierderi și s-au retras", informează The Kyiv Independent.

17-07-2022 12:58

Războiul din Ucraina arată că dominaţia Vestului se apropie de final, pe fondul ascensiunii Chinei către statutul de superputere, în unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune din ultimele secole, a spus fostul premier britanic Tony Blair.

17-07-2022 11:59

Locuitorii din Irpin rămaşi fără case, adăpostiţi în vagoanele Căilor Ferate

Zeci de persoane din localitatea ucraineană Irpin, aflată la aproximativ 25 de kilometri Nord-Vest de Kiev, ale căror locuinţe au fost distruse în urma atacurilor militarilor ruşi din lunile februarie şi martie, au fost cazate în mai multe vagoane puse la dispoziţie de Căile Ferate din Ucraina, în cadrul unui proiect intitulat "Orăşelul Căilor Ferate". 

Vagoanele sunt conectate la întreaga reţea de utilităţi, iar reprezentanţii companiei feroviare ucrainene pun la dispoziţia persoanelor rămase fără adăpost inclusiv lenjerie de pat, transmite Agerpres.

17-07-2022 11:05

Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor.

17-07-2022 10:23

Rusia își întărește pozițiile defensive în sudul Ucrainei

Rusia își consolidează pozițiile defensive în zonele pe care le ocupă în sudul Ucrainei, a afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Întăririle includ deplasarea de forță de muncă și echipamente, depozite defensive între Mariupol și Zaporojie, precum și în Herson, în timp ce forțele ruse din Melitopol sporesc, de asemenea, măsurile de securitate, a scris ministerul pe Twitter într-un buletin periodic, notează Al Jazeera.

17-07-2022 09:30

Kremlin: Planurile Kievului de a ataca Crimeea trebuie să fie dejucate

Amenințările Kievului de a efectua un atac asupra Crimeei arată că demilitarizarea și denazificarea Ucrainei sunt necesare dacă se dorește păstrarea securității teritoriale a Moscovei, a declarat, duminică, președintele Consiliului rus de legislație constituțională, Andrey Klishas.

"Amenințările juntei ucrainene de a ataca Crimeea sau podul Crimeei nu fac decât să confirme că denazificarea și demilitarizarea trebuie să fie realizate în întreaga Ucraină, altfel va exista întotdeauna o amenințare la adresa teritoriului nostru, a cetățenilor noștri și a infrastructurii", a precizat Klishas, conform Baha.com.

Ofițerul de informații militare al Ucrainei, Vadym Skibitsky, a declarat că țara sa ar putea recurge la utilizarea sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) împotriva Rusiei în regiunea Crimeea.

17-07-2022 08:55

Ministrul rus al Apărării a ordonat intensificarea operațiunilor militare în toată Ucraina.

17-07-2022 08:32

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că rachetele ruseşti nu vor reuşi să distrugă unitatea poporului Ucrainei.

17-07-2022 08:00

Orașul Pokrovsk, bombardat de trupele rusești

Mai multe rachete rusești au țintit o zonă rezidențială din orașul Pokrovsk, din Donețk, iar zeci de case au fost avariate, a anunțat serviciul de presă al poliției regionale.

"Inamicul a lovit civilii de două ori cu rachete balistice Iskander-M. Cel puțin 27 de case au fost avariate. Poliția a documentat o crimă de război rusă", a declarat serviciul de presă.

Poliția a precizat că numărul victimelor este în curs de stabilire, conform Al Jazeera.

17-07-2022 07:41

UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la o centrală atomică

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, comentează AFP, citată de Agerpres.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a denunţat sâmbătă "un potop de foc" în direcţia teritoriul oraşului Nikopol, cu tiruri de rachete Grad asupra zonelor rezidenţiale. "Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine", a anunţat el.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.

O altă propunere vizează includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.

17-07-2022 07:12

Kievul ar putea folosi sisteme de rachete HIMARS împotriva Rusiei în Crimeea

Vadym Skibitski, de la Serviciul de informații militare al Ucrainei, susține că armata țării sale ar putea folosi sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) împotriva Rusiei în regiunea Crimeea.

Skibitsky a subliniat că Crimeea a devenit "un centru pentru mișcarea ocupanților". Pe măsură ce miliția rusă acumulează echipamente militare, muniții și materiale în această regiune, este posibil ca aceasta să devină ținta Kievului, a susținut el.

Reprezentantul a mai afirmat că flota Moscovei din Marea Neagră este o altă țintă importantă "care trebuie lovită de dragul securității" Ucrainei, întrucât aceasta continuă să efectueze atacuri cu rachete din această poziție, potrivit Baha.com.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Kremlinul vrea să afle cu orice preț rutele de aprovizionare cu arme occidentale din Ucraina. Ordinul dat de Serghei Șoigu
Kremlinul vrea să afle cu orice preț rutele de aprovizionare cu arme occidentale din Ucraina. Ordinul dat de Serghei Șoigu

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat intensificarea operațiunilor militare în toată Ucraina.

SUA a publicat imagini din satelit cu o delegaţie rusă care inspectează drone militare în Iran
SUA a publicat imagini din satelit cu o delegaţie rusă care inspectează drone militare în Iran

Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, spune consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți
Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți

Oficiali occidentali de rang înalt au acuzat Rusia de "crime de război", după atacul cu rachete rusești de joi, de la Vinița, departe de orice front al războiului din Ucraina.

Kremlinul vrea să afle cu orice preț rutele de aprovizionare cu arme occidentale din Ucraina. Ordinul dat de Serghei Șoigu
Kremlinul vrea să afle cu orice preț rutele de aprovizionare cu arme occidentale din Ucraina. Ordinul dat de Serghei Șoigu

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat intensificarea operațiunilor militare în toată Ucraina.

SUA a publicat imagini din satelit cu o delegaţie rusă care inspectează drone militare în Iran
SUA a publicat imagini din satelit cu o delegaţie rusă care inspectează drone militare în Iran

Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, spune consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți
Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți

Oficiali occidentali de rang înalt au acuzat Rusia de "crime de război", după atacul cu rachete rusești de joi, de la Vinița, departe de orice front al războiului din Ucraina.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.