Război în Ucraina, ziua 139. Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro

SUA crede că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza "sute" de vehicule aeriene fără pilot la bord, inclusiv drone capabile să transporte arme, pentru a o ajuta în războiul cu Ucraina.

ue ucraina
Shutterstock

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

12-07-2022 21:23
12-07-2022 22:50

Bilanțul deceselor din Chasiv Yar a ajuns la 45

O rachetă rusească a distrus un bloc de apartamente din Chasiv Yar, în estul Ucrainei, iar numărul deceselor a ajuns la 45, potrivit Kyiv Independent.

Serviciul de Urgențe din Ucraina a transmis că 45 de cadavre au fost scoase din dărâmături, inclusiv un copil.

12-07-2022 22:48

Încă un comandat rus a fost ucis în Ucraina

Rămășițele acestuia au fost identificate prin testare ADN. El a fost comandatul unei divizii motorizate recent reînființată de Ministerul rus al Apărării.

Vestea uciderii colonelului Alexei Gorobeț a fost confirmată de mai multe site-uri de știri din Rusia care susțin că acesta a fost ucis în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

„Din păcate, acest lucru este adevărat, Alexei Gorobeț a murit”, a transmis șeful unei organizații a veteranilor ruși.

De asemenea, informația a fost confirmată și de soția acestuia.

12-07-2022 21:58

O fetiță de 10 ani strânge bani pentru forțele armate ale Ucrainei

O fetiță de 10 ani din Kiev a strâns peste 20.000 de grivne ucrainene pentru forțele armate ale statului jucând dame pe stradă, cu localnicii.

Valeria Yezhova a strâns bani pentru fundația prezentatorului ucrainean Serhiy Prytula, care ajută la distribuirea ajutorului militar pentru armata țării.

Acesta a scris pe contul său de Twitter: „Cu o așa viitoare generație suntem invincibili!”.

12-07-2022 21:53

Informații contradictorii cu privire la explozia din Nova Kakhovka

Agenția de știri a propagandei rusești, TASS, a raportat că cel puțin șapte persoane au fost ucise într-un atac al forțelor armate ale Ucrainei în orașul capturat de ruși Nova Kakhovka, din regiunea Herson.

Autoritățile din Ucraina au transmis că forțele sale au țintit un depozit de muniție rusesc peste noapte, unde a rezultat o explozie masivă.

Precizia atacului sugerează că forțele ucrainene au folosit sistemele de rachete de artilerie cu lansare multiplă de înaltă mobilitate (HIMARS) trimise de SUA.

Însă informațiile diferă, TASS raportând că un depozit de îngrășăminte din regiune ar fi explodat.

12-07-2022 21:49

Imagini cu militarii ucraineni antrenându-se în Marea Britanie

Ministrul britanic al Apărării a distribuit imagini ce arată soldații ucraineni antrenându-se în Marea Britanie.

Săptămâna trecută, ministerul a raportat că primii militari ucraineni au ajuns în Regatul Unit. Primele câteva sute de recruți primesc instrucțiuni în prima parte a programului în care se vor antrena până la 10.000 de soldați ucraineni pentru mânuirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă și tactici de patrulare.

12-07-2022 21:22

O nouă rundă de negocieri privind navigarea pe Marea Neagră va avea loc miercuri, la Istanbul, a transmis șeful de personal al președintelui Volodimir Zelenski.

12-07-2022 20:01

Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina deschide o "ambasadă" la Moscova

Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită "ambasadă" la Moscova, informează AFP.

Natalia Nikanorova, "ministru de externe" al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren "s-a agravat drastic" în ultimele zile.

Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: "Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului".

Într-o astfel de situaţie, statutul "reprezentanţei diplomatice" a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa "ambasadoarei" Olga Makeeva.

Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona "ambasada", protejată de un dispozitiv de poliţie.

12-07-2022 19:23

Ucraina a publicat un videoclip în care arată cum dislocă un tun de artilerie M777, cum lansează un atac și cum părăsesc zona înainte să fie descoperiți de ruși.

12-07-2022 19:21

Peste 5.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului

Peste 5.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, transmite ONU pentru drepturile omului. Iar peste 6.500 de persoane au fost rănite.

12-07-2022 19:19

UE deblochează 1 miliard de euro din asistenţa financiară pentru Ucraina, în contextul războiului

Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP şi dpa.

Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles.

Ajutorul, sub formă de credite, vizează să răspundă nevoilor de finanţare imediate cele mai urgente ale Ucrainei, a declarat ministrul ceh al finanţelor Zbynek Stanjura, a cărui ţară asigură, până la finalul anului, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

Cu noul ajutor, valoarea asistenţei macrofinanciare furnizate Ucrainei de Uniunea Europeană de la începutul conflictului ajunge la 2,2 miliarde de euro.

Kievul are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru ca economia sa să continue să funcţioneze, declara în luna mai ministrul finanţelor ucrainean Serghei Marcenko.

Miliardul de euro aprobat marţi de blocul comunitar corespunde sumei propuse de Comisia Europeană la 1 iulie şi constituie prima parte a unui dispozitiv de cel mult 9 miliarde de euro, în acest an, care fusese propus de executivul UE pe 18 mai pentru a ajuta Ucraina să facă faţă consecinţelor războiului.

Totuşi, statele membre sunt divizate cu privire la modalităţile de finanţare a acestui ajutor, ceea ce întârzie întregul proces. Celelalte opt miliarde de euro sunt blocate în condiţiile în care unele ţări membre pun sub semnul întrebării capacitatea unei ţări în război de a se îndatora pe termen lung, recunosc diplomaţi europeni.

Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine confruntate cu probleme grave ale balanţei de plăţi, în completarea unui ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Ea poate lua forma creditelor pe termen mediu sau lung, subvenţiilor sau unei combinaţii a celor două.

FMI a evaluat la 14,3 miliarde euro deficitul balanţei de plăţi a Ucrainei la finalul lunii iunie.

12-07-2022 19:18

Premierul ucrainean mulţumeşte SUA după ce Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari

Premierul ucrainean Denis Şmigal a mulţumit marţi Statelor Unite ale Americii pentru "incredibilul lor sprijin", după ce Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară internaţională, relatează Reuters.

Şmigal a confirmat primirea banilor, despre care sâmbătă a indicat că vor veni din fondul creat de Banca internaţională pentru reconstrucţie şi dezvoltare a Băncii Mondiale, Asociaţia pentru dezvoltare internaţională şi Agenţia SUA pentru dezvoltare internaţională.

"Recunoscător SUA & @POTUS (preşedintele SUA Joe Biden) pentru sprijinul lor incredibil", a scris marţi pe Twitter premierul ucrainean.

12-07-2022 16:21

Forţe speciale din cadrul spionajului militar ucrainean GUR eliberează cinci ucraineni deţinute de armata rusă în Herson

Cinci ucraineni care erau deţinuţi de către armata rusă în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au fost eliberaţi în urma unei ”operaţuni speciale” a serviciilor militare ucrainene de informaţii, anunţă marţi Kievul, relatează AFP.

”În cursul unei operaţiuni speciale (...), în teritorii ocupate temporar în regiunea Herson, cinci cetăţeni ucraineni ţinuţi în captivitate de către ocupanţi ruşi au fost eliberaţi”, anunţă într-un comunicat serviciile militare ucrainene de informaţii (GUR).

Cele cinci persoane sunt un militar, un fost poliţist şi trei civili, precizează GUR.

Operaţiunea a fost efectuată de către Forţe Speciale din cadrul GUR, se arată în comunicat.

”Una dintre persoanele eliberate prezintă răni grave de război”, precizează GUR, care nu spune dacă această persoană a fost rănită în cursul acestei operaţiuni.

”Ei se află acum sub tutela autorităţilor ucrainene şi primesc tratamentul adecvat”, anunţă serviciul.

12-07-2022 15:22

Cinci ucraineni au fost eliberați de ruși în regiunea Herson

Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a raportat, marți, că a fost efectuată "o operațiune specială" pentru eliberarea a cinci soldați ucraineni capturați de forțele rusești în regiunea sudică ocupată Herson, potrivit The Kyiv Independent.

12-07-2022 14:45

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

12-07-2022 14:16

Rusia și Ucraina vor aborda criza cerealelor în cadrul discuțiilor de miercuri din Turcia

O nouă rundă de discuții între Ucraina și Rusia cu privire la exporturile de cereale din Ucraina urmează să aibă loc, joi (13 iulie), la Istanbul, relatează agenția rusă de presă Interfax, citată de Sky News.

Războiul din Ucraina a blocat aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în interiorul Ucrainei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, o criză din ce în ce mai mare pentru țara cunoscută drept "grânarul Europei".

12-07-2022 13:57

Forțele rusești înconjoară orașul ucrainean Sieversk, din regiunea Donbas

Forțele separatiste rusești și cele susținute de Rusia încercuiesc orașul Sieversk din regiunea ucraineană Donețk, a declarat agenția de presă de stat rusă TASS, citată de Rodion Miroshnik, ambasadorul la Moscova al autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Sieversk, oraș revendicat de Republica Populară Donețk, un alt teritoriu separatist pe care Moscova încearcă să îl smulgă de sub controlul Kievului, se află pe linia întâi a bătăliei pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei, după ce trupele ucrainene au abandonat luna trecută orașul Severodonețk, notează Al Jazeera.

12-07-2022 13:47

UE va începe confiscarea activelor rusești în octombrie

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat, marți, că Uniunea Europeană va începe confiscarea activelor rusești începând cu luna octombrie a acestui an.

Noua măsură este menționată ca o pedeapsă pentru Rusia care încearcă să se sustragă sancțiunilor UE, Bruxelles-ul plănuind să considere aceste încercări ale Kremlinului drept ''infracțiune penală [...], ceea ce va permite lansarea unor proceduri judiciare în țările UE''. Bunurile confiscate vor fi apoi ''transferate în fondul pentru a sprijini restaurarea Ucrainei'', a explicat Reynders.

Până în prezent, UE a înghețat active rusești în valoare de 13,8 miliarde de euro, deși este încă imposibil din punct de vedere legal să confiște acești bani, informează Baha.com.

12-07-2022 13:30

Consiliul European va acorda "de urgență" un miliard de euro suplimentar Ucrainei

Consiliul European a anunțat, marți, că va oferi "de urgență" un miliard de euro suplimentar Ucrainei.

Asistența financiară suplimentară aduce acum la 2,2 miliarde de euro sprijinul total acordat de UE Ucrainei de la începutul conflictului, urmând ca această sumă să crească în continuare în "lunile următoare".

"Continuarea ajutorului material și financiar nu este o opțiune, ci datoria noastră. Prin urmare, sunt foarte mulțumit că am accelerat decizia de a oferi asistență macrofinanciară în valoare de 1 miliard de euro. Acest lucru va oferi Ucrainei fondurile necesare pentru a acoperi nevoile urgente și pentru a asigura funcționarea infrastructurii critice", a declarat Zbynek Stanjura, ministrul de Finanțe al Cehiei, conform Sky News.

12-07-2022 12:44

Lukașenko: Occidentul duce lumea în abisul unui mare război

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat, marți, că țările occidentale "aduc lumea mai aproape de abisul unui mare război, în care nu va exista niciun învingător". El le-a acuzat că apără "ideologia neo-nazistă și regimurile fasciste deschise din țări contestabile", referindu-se, probabil, la războiul din Ucraina.

Totodată, Lukașenko a afirmat că "Occidentul, sub conducerea Statelor Unite, distruge sistemul global de securitate contrar propriilor interese naționale și dorințelor poporului său". El a avertizat că "un război hibrid la scară largă a fost declanșat împotriva Belarusului" și că țara nu s-a mai confruntat niciodată"cu un asemenea nivel fără precedent de amenințări și provocări la adresa securității naționale", notează Baha.com.

12-07-2022 12:00

Numai zece state din Occident şi-au respectat promisiunea de a livra Ucrainei armament, după ce Occidentul a promis livrări de armament în valoare de 80,7 miliarde de euro.

12-07-2022 11:24

Forțele ucrainene, misiune dificilă împotriva tancurilor și artileriei rusești, în Harkov

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate ucrainene, Alexander Shtupun, a transmis pe Facebook că Harkovul se confruntă cu un nou val de atacuri și că trupele Kremlinului folosesc tancuri și sisteme de rachete multiple.

Pe lângă orașul în sine, forțele rusești vizează și zonele din jur, atât în nord-est, cât și în sud, spre Bakhmut, mai afirmă Shtupun, potrivit Baha.com.

12-07-2022 11:12

Armata ucraineană a anunţat luni seara începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson (sudul Ucrainei), relatează DPA.

12-07-2022 10:21

Belarusul începe un amplu exercițiu militar la granița cu Ucraina

Ministerul belarus al Apărării a anunțat, marți, că va efectua un exercițiu de comandament cu trupele teritoriale din regiunea Zhlobin, în sudul țării.

Ministerul a explicat pe canalul său Telegram că scopul exercițiului militar de două zile este de a dezvolta apărarea la punctul de control în cazul în care legea marțială este impusă în țară, evaluând în același timp "pregătirea unităților militare formate din trupele teritoriale' pentru a îndeplini sarcini de pregătire de luptă".

Anterior, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a dezvăluit că Ucraina a lansat un atac asupra Belarusului, subliniind că sistemele de apărare aeriană ale țării au interceptat toate rachetele, și a negat implicarea Minskului în războiul ucrainean, conform Baha.com.

12-07-2022 10:10

Patru persoane au fost rănite după ce "Nikolaiev a fost puternic bombardat în această dimineață", potrivit primarului orașului, Oleksandr Syenkevych.

Syenkevych spune că rachetele au lovit două unități medicale și clădiri rezidențiale. The Guardian precizează că afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

12-07-2022 09:05

Rusia obține mici câștiguri teritoriale graduale în Donețk, susțin britanicii

Trupele rusești continuă să obțină mici câștiguri teritoriale graduale în Donețk, după ce au pretins că au preluat controlul asupra orașului Hryhorivka, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

De asemenea, forțele rusești își continuă asaltul de-a lungul rutei principale de aprovizionare E-40 spre orașele Slovyansk și Kramatorsk și probabil că se regrupează și se reconstituie pentru noi ofensive în viitorul apropiat, a declarat ministerul în ultimul său raport de informații.

Este posibil ca deficitul de personal al forțelor armate ruse să forțeze Moscova să apeleze la recrutări netradiționale, inclusiv la recrutarea de personal din închisorile rusești pentru Compania militară privată Wagner, se mai arată în raport.

"Dacă este adevărat, această mișcare indică probabil dificultăți în înlocuirea numărului semnificativ de victime rusești", anunță Ministerul britanic al Apărării, potrivit The Guardian.

12-07-2022 08:25

Autoproclamata Republică Populară Donețk va deschide o ambasadă la Moscova

Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), un teritoriu separatist susținut de Rusia în estul Ucrainei, va deschide, marți, o ambasadă la Moscova, relatează revista Monocle, citată de Al Jazeera.

RPD este recunoscută doar de Rusia, Siria și de alte state separatiste, precum Abhazia și Republica Populară Luhansk (RPL).

12-07-2022 08:22

Kievul a lansat un atac cu drone în apropierea uzinelor din Zapotojie

Două drone ucrainene au desfășurat un atac asupra unei clădiri din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a declarat marți un purtător de cuvânt al administrației regionale pentru RIA News, citată de Baha.com.

"Astăzi, la ora 0.26, două drone de atac (vehicule aeriene fără pilot) ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat două mine cu un calibru de 120 de milimetri asupra unei clădiri situate în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Acoperișul și geamurile au fost avariate. Nu s-au înregistrat victime", a precizat reprezentantul.

12-07-2022 08:18

"Rusia a cerut Iranului sute de drone armate" susține administrația de la Washington. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a ordonat armatei să elibereze teritoriile ocupate în jurul coastei Mării Negre, vitale pentru economia țării.

12-07-2022 07:50

Iranul va livra "sute de drone" Rusiei care întâmpină dificultăţi în faţa rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, scrie AFP, conform Agerpres.

12-07-2022 07:23

Bilanțul victimelor din Chasiv Yar a ajuns la 33 de morți

Salvatorii au găsit cadavrul unui copil sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din Chasiv Yar, care s-a prăbușit din cauza unui atac cu rachete lansate de trupele ruse, sâmbătă, a anunțat serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Interne, potrivit Al Jazeera.

12-07-2022 07:18

Orașul Nikolaiev, zguduit de zeci explozii

Orașul Nikolaiev, port la Marea Neagră, a fost zguduit de explozii puternice, a anunțat primarul său la primele ore ale dimineții de marți, notează Al Jazeera.

"Sunt explozii puternice în Nikolaiev! Îi rog pe toți să nu iasă din adăposturi!", a scris Alexander Senkevich pe Telegram.

Locuitorii au raportat, de asemenea, explozii pe rețelele de socializare, mai mulți dintre ei numărând mai mult de 20 de explozii.

Nikolaiev a fost zguduit și luni dimineață de explozii produse de șase rachete, care au rănit cel puțin o persoană, a declarat șeful administrației militare regionale, Vitaliy Kim.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Kievul condamnă
Kievul condamnă "cu fermitate" decretul lui Putin privind accesul la cetăţenia rusă pentru ucraineni

Autorităţile de la Kiev "condamnă cu fermitate” decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care facilitează accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, considerându-l drept "o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".

 

O interceptare a ucrainenilor sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor
O interceptare a ucrainenilor sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor

Forțele ruse bombardează fară pauză estul Ucrainei. Cel puțin 29 de oameni au fost uciși într-un atac care a distrus un bloc de locuințe, iar 20 de locatari sunt încă prinși sub dărâmături.

Ministerul Public din România va ancheta crimele contra umanității comise de Rusia
Ministerul Public din România va ancheta crimele contra umanității comise de Rusia

Ministerul Public va ancheta crimele contra umanității comise împotriva ucrainenilor, dupa invazia rusă.  

Kievul condamnă
Kievul condamnă "cu fermitate" decretul lui Putin privind accesul la cetăţenia rusă pentru ucraineni

Autorităţile de la Kiev "condamnă cu fermitate” decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care facilitează accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, considerându-l drept "o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".

 

O interceptare a ucrainenilor sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor
O interceptare a ucrainenilor sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor

Forțele ruse bombardează fară pauză estul Ucrainei. Cel puțin 29 de oameni au fost uciși într-un atac care a distrus un bloc de locuințe, iar 20 de locatari sunt încă prinși sub dărâmături.

Ministerul Public din România va ancheta crimele contra umanității comise de Rusia
Ministerul Public din România va ancheta crimele contra umanității comise de Rusia

Ministerul Public va ancheta crimele contra umanității comise împotriva ucrainenilor, dupa invazia rusă.  

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.