Război în Ucraina, ziua 133. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că alarmele aeriene au răsunat în cea mai mare parte a Ucrainei în noaptea de marți spre miercuri, în timp ce forțele rusești au continuat să "intimideze" și să "ia viețile oamenilor".

rusia, ucraina, rachete
Imago

ȘtirileProTV.ro au transmis, miercuri, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

06-07-2022 20:57

Consiliul Europei: Personalul rus părăseşte Strasbourgul

Personalul reprezentanţei Rusiei la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc şi să părăsească teritoriul francez la trei luni după excluderea ţării din Consiliul Europei, a anunţat Quai d'Orsay, relatează AFP.

"În urma excluderii Federaţiei Rusiei din Consiliul Europei în martie şi a închiderii reprezentanţei sale la Strasbourg care a rezultat, acest zbor de repatriere organizat de Rusia a permis membrilor personalului şi familiilor lor să părăsească definitiv teritoriul francez", potrivit MAE francez.

Contactat, ministerul nu a furnizat niciun detaliu suplimentar privind numărul persoanelor implicate, ora exactă a zborului sau aeroportul de plecare.

Diferitele surse contactate de AFP la Strasbourg sau la Paris nu au comentat această informaţie.

În jurul orei 18.30 (16.30 GMT), strada unde se află ambasada Rusiei la Strasbourg era blocată de furgonete ale jandarmeriei, a constatat un jurnalist al AFP.

06-07-2022 20:47

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice

Federaţia Rusă plănuieşte provocări cu utilizarea de arme chimice în Ucraina pentru ca apoi să dea vina pe trupele ucrainene, susţin autorităţile de la Kiev, subliniind că Moscova a trimis deja o notă Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre pregătirea unei provocări cu arme chimice de către armata ucraineană, relatează miercuri agenţia de presă ucraineană Unian, citând o declaraţie făcută de către reprezentantul permanent al Rusiei la OIAC, Aleksandr Şulghin.

Într-o intervenţie la televiziunea de stat rusă, Şulghin a afirmat că în pericol s-ar putea afla Nikolaev, Harkov şi întreaga regiune Doneţk.

"Am trimis deja o notă corespunzătoare secretariatului tehnic (al OIAC) în care am comunicat despre planificarea unor provocări în localitatea Nikolaevka (regiunea Doneţk)", a declarat diplomatul rus, adăugând că "naţionaliştii ucraineni pregătesc provocări şi în alte locuri, cum ar fi (oraşele) Nikolaev şi Herson".

Potrivit lui Şulghin, misiunea rusă a trimis peste 20 de note în acest sens către OIAC, a indicat portalul rusesc Rbc.ru.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării susţinuse că militarii ucraineni pregătesc o provocare cu utilizarea de substanţe otrăvitoare în aşezarea Nikolaevka din autoproclamata Republică Populară Doneţk. "Containere cu clor lichid au fost transportate la staţia de filtrare şi pompare a apei de la centrala termoelectrică Slaviansk", declara ministerul, citat de media de stat ruse.

06-07-2022 20:42

Șeful Dumei de Stat din Rusia amenință cu o ”operațiune specială” în Alaska

Viaceslav Volodin, Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, a încercat să intimideze Statele Unite amenințând cu o „operațiune specială” în Alaska, informează Nexta. 

Rusia introduce pedepse dure cu privire la îndemnuri de a acţiona împotriva securităţii şi înăspreşte pedepsele cu privire la spionaj şi „colaborare confidenţială cu străini

Rusia a introdus miercuri pedepse dure cu închisoarea, de până la şapte ani, ale unor îndemnuri de a acţiona împotriva securităţii, relatează AFP, conform News.ro.

Această lege a fost adoptată de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

Duma a înăsprit, de asemenea, pedepsele cu privire la spionaj şi la „colaborare confidenţială cu străini”.

Deputaţii ruşi adoptă acest text în contextul în care Kremlinul reprimă extrem de aspru toate vocile care se opun războiului rus din Ucraina.

06-07-2022 16:25

Forţele ruse îşi continuă ofensiva în regiunea Doneţk, dar înaintează cu greu, potrivit Kievului

În ultimele ore, armata rusă şi-a continuat ofensiva în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă - potrivit Kievului - în unele locuri suferă pierderi şi este forţată să se retragă, relatează miercuri EFE, conform Agerpres.

Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk, oraş supus unor bombardamente intense în ultimele zile, şi Kramatorsk, unde - potrivit armatei ucrainene - trupele sale au reuşit să avanseze, cauzând „pierderi importante” inamicului.

Acestea sunt ultimele date furnizate miercuri de Statul Major al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, dar care nu pot fi verificate dintr-o sursă independentă.

Trupele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice pe frontul din Sloviansk şi au bombardat zone de lângă Krasnopolie şi Bohorodicine cu mortiere, artilerie şi rachete, potrivit acestui raport, care susţine că unele teritorii au fost minate.

Pe frontul din Kramatorsk, forţele ruse au bombardat infrastructuri civile în zone din jurul localităţilor Siversk şi Hrihorovka.

Cu toate acestea, trupele ucrainene au provocat pierderi semnificative ruşilor în timpul încercării lor de a avansa în direcţia Verhniokamianske, Bilohorivka şi Hrihorivka, forţând ocupantul să se replieze, potrivit aceluiaşi raport militar.

În schimb, în regiunea Harkov, în nord-estul ţării şi a cărei capitală cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, ruşii desfăşoară operaţiuni pe acest front cu elicoptere, tancuri, mortiere şi artilerie, precum şi cu rachete asupra unor sectoare din jurul localităţilor Sosnovka, Saltine, Malaia Danilovka, Cerkaski Tîşki, Vesele, Kutuzovka, Mospanovo, Husarivka, Cepoli şi Nova.

Totodată, patru nave ruseşti echipate cu rachete de înaltă precizie rămân 'în aşteptare' în apele Mării Negre, potrivit Statului Major ucrainean.

06-07-2022 15:09

Banca Centrală Europeană: Războiul afectează Europa mai mult decât SUA

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a declarat, miercuri, că războiul din Ucraina afectează mai mult Europa decât Statele Unite, în special în ceea ce privește situația prețurilor la gaze.

"Trebuie să încercăm să accelerăm energia alternativă și să căutăm alte surse de aprovizionare cu gaze și petrol. Trebuie să economisim, să diversificăm sursele de energie și să știm că vom continua să consumăm gaze și petrol", a declarat de Guindos pentru COPES, într-un interviu în care a abordat principalele subiecte privind implicațiile politice și economice ale pandemiei și ale războiului din Ucraina, informează Baha.com.

06-07-2022 14:33

UE ia în considerare interzicerea aurului rusesc

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat, miercuri, că Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a include o interdicție a importurilor de aur din Rusia în noul pachet de sancțiuni împotriva acestei țări, care urmează să fie introdus ca urmare a războiului lansat de Moscova în Ucraina.

Michel a declarat că UE lucrează la acest plan împreună cu partenerii săi din Grupul celor șapte (G7). De asemenea, el a subliniat că prioritatea ar trebui să fie ca toate țările care au introdus deja sancțiuni împotriva Rusiei să pună în aplicare această măsură.

Până acum, Statelor Unite și Canada au lansat o interdicție asupra aurului rusesc, conform Baha.com.

06-07-2022 14:30

Von der Leyen: UE trebuie să realizeze planuri de urgență în cazul întreruperii complete a gazului rusesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE trebuie să elaboreze planuri de urgență pentru a se pregăti pentru o întrerupere completă a gazelor rusești.

UE a impus deja sancțiuni Rusiei, inclusiv asupra unor livrări de energie, și încearcă să găsească alte surse.

Mai mult Von der Leyen a mai declarat că UE trebuie să fie pregătită pentru „întreruperi șocante” venite de la Moscova, notează Sky News.

06-07-2022 13:51

Ungaria refuză să furnizeze arme Ucrainei "pentru a-și proteja cetățenii"

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a apărat continuarea achiziționării de către țara sa a energiei rusești, precum și refuzul de a furniza Ucrainei arme pentru a ajuta țara să se apere împotriva invadatorilor ruși.

El a declarat că încercarea de a înlocui aprovizionarea cu energie din partea Rusiei ar însemna să transfere costurile războiului către poporul maghiar.

De asemenea, a afirmat că Ungaria nu va livra arme Kievului pentru a evita ca cei 150.000 de maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei să fie expuși riscului de a fi atacați de Rusia.

"Pentru noi, obiectivul principal este să nu fim implicați în acest război în niciun fel", a declarat Peter Szijjarto pentru CNN, potrivit Sky News.

06-07-2022 13:26

Un documentar din culisele eforturilor diplomatice ale lui Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru a preveni războiul din Ucraina scoate la iveală eșecurile diplomatice și o abordare hiperpersonalizată a politicii externe. Moscova contestă Parisul.

06-07-2022 12:50

Aliații lui Putin amenință că vor ajunge la Berlin

Președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, spune că forțele cecene care sprijină Rusia o fac în primul rând pentru a apăra islamul.

Și spune despre forțele pro-ruse: "Până când Vladimir Putin nu ne va opri, inshallah (cu voia lui Dumnezeu) vom ajunge la Berlin. Vom învinge, fără îndoială".

Deși se consideră puțin probabil ca astfel de comentarii să fie o reflectare exactă a strategiei reale a lui Vladimir Putin, ele oferă o perspectivă asupra mentalității unora dintre cei care luptă în numele Rusiei în Ucraina, potrivit Sky News.

06-07-2022 11:32

Cel puțin 340 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina

Aproximativ 346 de copii au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești asupra Ucrainei, potrivit Parchetului General.

Acesta a precizat că, până în această dimineață, aproximativ 991 de copii au fost răniți în țară ca urmare a războiului, care a izbucnit la sfârșitul lunii februarie.

Dintre aceștia, 346 au fost uciși și aproximativ 645 au fost răniți.

Cu toate acestea, procurorii au subliniat că "aceste cifre nu sunt definitive", deoarece se lucrează în continuare pentru a le "stabili în locurile de ostilități active".

Cele mai multe victime au fost constatate în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde 346 de persoane au fost ucise sau rănite.

La Harkov, în nord-est, acest număr a fost de 186, iar la Kiev a fost de 116.

De asemenea, un număr mare de victime a fost înregistrat în Cernihiv, Luhansk, Nikolaev, Herson și Zaporojie, notează Sky News.

06-07-2022 10:29

Lavrov: Occidentul vrea să transforme Ucraina într-un stat neonazist

Occidentul încearcă să transforme Ucraina "într-un stat deschis rusofob, neonazist, un punct de sprijin militar" care ar amenința securitatea Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Moscovei, citat de agenția de presă de stat TASS, potrivit Al Jazeera.

"Suntem interesați să punem la dispoziția întregii comunități mondiale faptele despre modul în care reprezentanții regimului de la Kiev s-au comportat și continuă să se comporte în Ucraina", a declarat Lavrov.

"Din nefericire, Occidentul face totul pentru a bloca activitatea presei, care oferă informații obiective despre ceea ce se întâmplă", a adăugat el, fără a oferi vreo dovadă.

06-07-2022 10:15

Lupte grele în Donețk, în timp ce trupele rusești avansează, spune guvernatorul regional

Trupele rusești sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din orașul vecin Luhansk, a declarat guvernatorul regional din Luhansk.

Serhiy Gaidai a declarat că trupele ruse au suferit pierderi grele în lunga luptă pentru a captura orașele gemene Sievierodonetsk și Lysychansk, dar că acum își canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.

"Lupte grele au loc la marginea regiunii Luhansk... Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo... Acestea suportă pierderi grele", a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană, citată de Sky News.

06-07-2022 09:35

Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că armata rusă nu ia pauze, astfel că şi atunci când nu sună sirenele acest lucru este perceput ca “o parte a terorii”.

06-07-2022 09:26

Guvernatorul din Donețk cere evacuarea a 350.000 de civili

Guvernatorul regiunii estice Donețk a îndemnat cei 350.000 de civili să părăseasco imediat regiunea, în contextul unei iminente ofensive rusești.

Apelul vine la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat victoria în cucerirea provinciei vecine Luhansk din estul țării.

Acum se crede pe scară largă că Rusia intenționează să își intensifice ofensiva în Donețk, ceea ce a determinat autoritățile să îndemne peste un sfert de milion de locuitori să evacueze, notează The Guardian.

06-07-2022 08:49

Președintele Elveției avertizează asupra folosirii activelor rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei

Președintele Elveției i-a avertizat pe aliații occidentali cu privire la complexitatea juridică a utilizării activelor rusești înghețate pentru a contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei, afirmând că "dreptul de proprietate este un drept fundamental - este un drept al omului".

Ignazio Cassis a făcut aceste afirmații la finalul Conferinței pentru redresarea Ucrainei, după ce premierul ucrainean Denys Shmyhal și-a exprimat speranța de a bloca și de a utiliza aproximativ 300-500 de miliarde de dolari în active deținute de Rusia, care au fost înghețate în multe bănci occidentale, pentru a contribui la plata reconstrucției Ucrainei.

Liderul elvețian a declarat că drepturile fundamentale pot fi uneori încălcate - așa cum s-a întâmplat în unele cazuri în timpul apogeului pandemiei COVID-19 - "dar mai întâi trebuie să creăm baza legală" pentru astfel de acțiuni. "Trebuie să vă asigurați că cetățeanul este protejat împotriva puterii statului", a spus Cassis.

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 6,3 miliarde de franci elvețieni (6,5 miliarde de dolari), potrivit Al Jazeera.

06-07-2022 08:26

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunţat, marţi, reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în contextul tensiunilor în creştere cu Rusia venică şi al războiului din Ucraina, relatează AFP.

 

06-07-2022 08:20

Lavrov din Rusia cere să se facă eforturi pentru protejarea legilor internaționale

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut apel la toate părțile din lume să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale, deoarece "lumea evoluează într-un mod complicat".

Lavrov a vorbit prin intermediul unui translator la o întâlnire cu omologul său vietnamez Bui Thanh Son la Hanoi. Comentariile sale vin în contextul în care țările occidentale au acuzat Rusia că a încălcat dreptul internațional prin invazia sa în Ucraina.

"Vietnamul este un partener-cheie al Rusiei în ASEAN, iar relațiile dintre cele două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate", a declarat Lavrov în cadrul întâlnirii, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, notează Al Jazeera.

06-07-2022 07:24

Zelenski se opune ca militarii ucraineni să ia o decizie fără acordul său

Volodimir Zelenski a criticat oficialii militari ucraineni pentru că au luat o decizie cu privire la permisele pentru personalul armatei fără a-l consulta în prealabil.

Comentariile lui Zelenski vin după ce, la 5 iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că persoanele pasibile de serviciul militar vor trebui să obțină permisiuni de la birourile de înrolare și centrele de asistență socială pentru a-și părăsi locul de reședință și a se deplasa în orice altă regiune.

Liderul a precizat că a instruit armata să acționeze rapid și să îi raporteze toate detaliile referitoare la această mutare. "Cer Statului Major General să nu mai ia astfel de decizii fără mine în viitor", a afirmat el, conform Baha.com.

06-07-2022 07:21

Trupele Kremlinului se îndreaptă către regiunea Donețk, după victoria din Severodonețk și Lisichansk

Trupele rusești sunt angajate în lupte grele și se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din regiunea vecină Luhansk, a declarat guvernatorul regional din Luhansk.

Serhiy Gaidai a afirmat că trupele ruse au suferit pierderi grele în lungul proces de capturare a orașelor gemene Severodonețk și Lisichansk, dar își canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.

"Lupte grele au loc la marginea regiunii Luhansk... Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo... Acestea suportă pierderi grele. O cantitate mare de echipament este trimisă spre regiunea Donețk. Bineînțeles, după regiunea Luhansk, Donețk se află în capul listei lor", a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană, citată de France 24.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfășurarea de întăriri în Suedia și Finlanda
Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfășurarea de întăriri în Suedia și Finlanda

NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ale Alianţei, dată fiind eficacitatea lor militară, a declarat marţi secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, conform AFP.

Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale
Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că, în contextul unui război, "este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale".

 

Bărbaţii cu vârsta de încorporare din Ucraina nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă
Bărbaţii cu vârsta de încorporare din Ucraina nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă

Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească localităţile de reşedinţă, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook, scrie DPA.

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfășurarea de întăriri în Suedia și Finlanda
Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfășurarea de întăriri în Suedia și Finlanda

NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ale Alianţei, dată fiind eficacitatea lor militară, a declarat marţi secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, conform AFP.

Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale
Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că, în contextul unui război, "este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale".

 

Bărbaţii cu vârsta de încorporare din Ucraina nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă
Bărbaţii cu vârsta de încorporare din Ucraina nu mai au dreptul să părăsească localitatea de reşedinţă

Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare în armată să-şi părăsească localităţile de reşedinţă, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook, scrie DPA.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.