Război în Ucraina, ziua 129. Lukașenko acuză Ucraina că a lansat rachete asupra Belarusului

Avioane de luptă rusești Su-30 au efectuat două misiuni deasupra Insulei Șerpilor, lansând bombe cu fosfor la o zi după retragerea "de bunăvoință", susține Kievul.

lukasenko
Getty

ȘtirileProTV.ro au transmis cele mai noi informații în format LIVE TEXT, sâmbătă, 2 iulie, despre conflictul dintre Ucraina și Rusia.

02-07-2022 20:56

Lukașenko acuză Uraina că a lansat rachete asupra Belarusului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.

Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina”, a declarat el.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra „în următoarele luni” Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.

Un consilier respinge temerile că țările occidentale se confruntă cu „oboseala” cauzată de războiul din Ucraina

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a respins temerile că țările occidentale se confruntă cu „oboseala” cauzată de războiul din Ucraina, scrie Al Jazeera.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat împotriva apariției a ceea ce el a numit „oboseala Ucrainei” în întreaga lume după ce a vizitat Kievul.

Când se instalează oboseala în Ucraina, este foarte important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și le oferim rezistența strategică de care au nevoie”.

Podolyak, care este și șeful echipei delegației Ucrainei, a postat pe Twitter:

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina
SURSA: Al Jazeera

Lideri, grupați în Elveția pentru a elabora „Planul Marshall” pentru Ucraina

Lideri din zeci de țări și organizații internaționale se vor reuni luni și marți în orașul elvețian Lugano pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, în speranța de a elabora un „Plan Marshall” pentru reconstrucția țării, în ciuda invaziei ruse în curs de desfășurare a Ucrainei, relatează Al Jazeera.

Planul ar trebui să includă „absolut” o componentă de mediu, a spus Virginijus Sinkevicius, comisarul Uniunii Europene pentru mediu.

El a vorbit despre distrugerea în masă a pădurilor, terenurile acoperite cu mine și tranșee, poluarea chimică răspândită de muniții, căile navigabile și solul contaminat.

Prețul [de mediu] în fiecare zi crește, pentru că vedem că acțiunile barbare ale părții ruse nu se opresc”, a spus el într-un interviu acordat agenției de presă AFP.

Un depozit cu muniție aparținând ocupanților ruși a fost distrus lângă Popasna, regiunea Lugansk

Rusia atacă valori commune, iar Europa trebuie să răspundă unită, cere președintele Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat sâmbătă, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că Europa trebuie să răspundă unită la războiul de agresiune rus care atacă valori comune, transmite EFE.

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor comune. Iar răspunsul nostru trebuie să fie unitar”, a scris Zelenski într-un mesaj ilustrat cu imagini ale distrugerilor lăsate de război asupra ţării sale.

Într-un alt mesaj recent, pe Facebook, Zelenski a dat asigurări că „forţele de ordine şi agenţiile de informaţii din Ucraina fac tot posibilul pentru a identifica toţi militarii ruşi responsabili de teroarea” la care sunt supuse oraşele Ucrainei.

Niciunul dintre ei nu va putea eluda responsabilitatea, iar sancţiunile personale nu vor fi suficiente pentru aceste persoane. O condamnare şi închisoarea sunt minimum pe care îl merită”, a apreciat şeful statului ucrainean.

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise în urma atacului de sâmbătă al rashiștilor în regiunea Odesa

Printre morți se numără elevul de clasa a șaptea, Dima Rudnitsky, care ar fi urmat să împlinească 12 ani în august, și mama sa, Nadejda.

02-07-2022 16:30

Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk

Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat sâmbătă că au înconjurat „complet” Lisichansk, în estul Ucrainei, un oraş cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, informează AFP.

Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lisichansk este ultimul oraş important din regiunea Lugansk controlată de armata ucraineană.

Este geamănul celui de la Severodoneţk, cucerit săptămâna trecută de Moscova după retragerea forţelor ucrainene în urma unei bătălii care a durat câteva săptămâni. Cele două oraşe sunt separate de râul Doneţ.

Cucerirea Lisichansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe mari din regiunea industrială Donbass, pe care Moscova încearcă să le cucerească.


02-07-2022 14:25

Liov își sporește apărarea de teama unui atac din Belarus

Andriy Sadovy, primarul orașului Liov, a calificat drept "imprevizibilă" situația de la granița dintre Belarus și Ucraina, în urma reuniunii operaționale de sâmbătă, în timp ce autoritățile au elaborat un plan de acțiune în cazul în care forțele belaruse intră în regiune.

"Autoritățile iau în considerare opțiunea de a forma batalioane de voluntari de rezervă din angajații primăriei și ai serviciilor publice", a declarat primarul, adăugând că orașul va forma o rezervă strategică de produse în cazul în care liniile de aprovizionare vor fi blocate.

"Imperiul va cădea. Ucraina va învinge", a adăugat primarul reafirmând că orașul este în siguranță și că "inamicul nu a avut suficiente informații pentru a efectua provocări", potrivit Baha.com.

02-07-2022 14:16

Kuleba: UE trebuie să sprijine Kievul pentru a se susține

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina în criza actuală cu care se confruntă țara, pentru a se "sprijini pe ei înșiși", deoarece stabilitatea din întreaga regiune este amenințată de invazia rusă în țară.

"Putin urăște bunăstarea europenilor și vrea să aducă criza la ușa fiecărei case europene. Ucraina stă în calea acestor planuri malițioase", a scris Kuleba pe pagina sa de Twitter.

02-07-2022 13:27

Zelenski, despre atacurile asupra Odesei:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat seria de atacuri cu rachete în regiunea sudică Odesa.

Atacul de vineri s-a soldat cu cel puțin 21 de morți, inclusiv un băiat de 12 ani.

Zelenski a declarat că atacul asupra unei clădiri rezidențiale a fost un act de "teroare deliberată" din partea forțelor rusești, notează Sky News.

02-07-2022 12:25

Noua tactică de război a Moscovei, menită să creeze panică

Mikhailo Podoliak, negociatorul ucrainean pentru pace și consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că Moscova are o "nouă tactică de război" pentru a crea o panică pe scară largă în Ucraina prin atacarea orașelor țării cu rachete de croazieră mai puternice.

"Ei forțează poporul nostru să pună presiune asupra guvernului pentru ca acesta să spună 'hai să facem niște concesii teritoriale'", a explicat oficialul. Podoliak a reafirmat că noua tactică a Rusiei, care constă în a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor, nu va funcționa.

Ca urmare a acestor atacuri, el a declarat că Ucraina are nevoie nu doar de apărare aeriană, ci și de un sistem de apărare antirachetă, care este "esențial pentru a sparge noul concept de război al Rusiei". Potrivit lui Podoliak, Moscova nu luptă pentru a cuceri teritoriul Ucrainei, ci pentru a anihila un anumit stat, reformând în același timp securitatea europeană, anunță Baha.com.

02-07-2022 11:58

Şeful Statului Major rus a inspectat trupele care luptă în Ucraina

Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile trupelor ruse care luptă în cadrul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" a Moscovei în Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

EFE notează că ministerul rus nu a dezvăluit nici unde, nici când s-a petrecut vizita.

02-07-2022 11:33

Ucraina: 120 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore

Forțele armate ucrainene afirmă că alți 120 de soldați ruși au fost uciși vineri, ridicând numărul total al pierderilor la aproximativ 35.870.

Kievul transmite în mod regulat estimări privind numărul de pierderi rusești, deși este de remarcat că acestea au fost în mod constant mai mari decât cele publicate de Moscova și de agențiile occidentale.

De asemenea, Ucraina consideră că 1.582 de tancuri rusești au fost distruse de la 24 februarie, transmite Sky News.

02-07-2022 11:14

Compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a restabilit conexiunea dintre Agenția Internațională pentru Energie Atomică și sistemele de supraveghere ale centralei nucleare din orașul Zaporojie, situat în sud-estul țării. Conexiunile fuseseră întrerupte ca urmare a ocupației rusești, informează The Guardian.

02-07-2022 10:46

Rusia face "progrese minore" în jurul Lisichansk, susțin britanicii

Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a situației de pe frontul din Ucraina.

Ministerul Apărării afirmă că Rusia a continuat să facă "progrese minore" în jurul orașului Lisichansk, în regiunea estică a Ucrainei.

Serviciile secrete britanice spun că au continuat loviturile aeriene și de artilerie în zonă.

"Rusia continuă să folosească rachete anti-navă lansate din aer într-un rol secundar de atac terestru, probabil din cauza stocului tot mai mic de arme moderne mai precise. Analiza înregistrărilor CCTV arată că racheta care a lovit centrul comercial Kremenciuk la 27 iunie 2022 a fost foarte probabil o Kh-32. Aceasta este o versiune îmbunătățită a Kh-22 KITCHEN din epoca sovietică", afirmă Ministerul britanic al Apărării.

02-07-2022 10:38

Ucraina a respins două ofensive rusești în Lugansk

Trupele ucrainene au respins cu succes două ofensive rusești în districtul Popasnianskyi din regiunea Lugansk, potrivit șefului Administrației militare civile regionale, Serhiy Haidai, citat de Baha.com.

Oficialul a precizat că forțele ruse au încercat să efectueze "recunoașteri prin luptă", adăugând că acestea au plecat în ambele cazuri.

"Rușii atacă din diferite părți - au atras o mulțime de militari și echipamente. Armata noastră reține avansurile inamicului", a declarat Haidai. 

02-07-2022 09:22

Kremlinul se pregătește probabil să mobilizeze economia rusă pentru a susține efortul de război, anunță Institutul pentru Studiul Războiului.

Kremlinul a propus un amendament pentru a introduce "măsuri speciale" prin care se cere întreprinderilor rusești să "aprovizioneze operațiunile militare speciale rusești și operațiunile antiteroriste".

02-07-2022 09:19

Rezistența din Ucraina, în creștere, după mai multe atacuri asupra oficialilor pro-ruşi

Oficialii americani afirmă că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruşi în ultimele două săptămâni sugerează o mişcare de rezistenţă în plină expansiune împotriva autorităţilor pro-ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei, potrivit CNN, citată de News.ro.

Deşi până acum sunt doar câteva incidente izolate în oraşul Kherson, oficialii americani spun că rezistenţa ar putea să se dezvolte într-o contrainsurgenţă mai largă care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile nou capturate în întreaga Ucraină.

Kremlinul "se confruntă cu o activitate partizană în creştere în sudul Ucrainei", a declarat miercuri Avril Haines, director al serviciilor naţionale de informaţii, în timpul unei conferinţe la Washington DC.

02-07-2022 07:54

Forțele ucrainene au început să folosească sistemul de rachete HIMARS

Forțele ucrainene au început să folosească sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), furnizat de SUA, împotriva posturilor de comandă rusești, a relatat The Hill citând un oficial american din domeniul apărării.

"Ucrainenii sunt capabili să selecteze cu atenție ținte care să submineze efortul Rusiei într-un mod mai sistematic, cu siguranță decât ar putea face cu sistemele de artilerie cu rază mai scurtă de acțiune", a afirmat oficialul citat.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl folosește pentru a păzi spațiul aerian deasupra Casei Albe, Pentagonului și Capitoliului SUA, informează Baha.com.

02-07-2022 07:32

Explozii puternice în Nikolaiev

Explozii au fost auzite în Nikolaiev, anunță primarul orașului.

"Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!", a scris Oleksandr Senkevici pe Telegram, potrivit Sky News.

Însă, până acum, nu se cunosc cuzele acestor explozii.

Sirenele de raid aerian au sunat în întreaga regiune Nikolaiev înainte de explozii.

02-07-2022 07:17

Kievul susține că Rusia a lansat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană a acuzat Rusia că a efectuat atacuri cu muniție incendiară cu fosfor pe Insula Șerpilor, la doar o zi după ce Moscova și-a retras forțele de pe această stâncă din Marea Neagră.

Două ieșiri ale unor avioane de vânătoare rusești Su-30 care au lansat bombe cu fosfor au fost efectuate deasupra insulei, a declarat pe Telegram comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, potrivit Al Jazeera.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ucraina: Rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii, care aparține Republicii Moldova. Cinci oameni au murit
Ucraina: Rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii, care aparține Republicii Moldova. Cinci oameni au murit

Forțele ruse au bombardat un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, a anunțat, vineri, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din această țară.

Moment emoționant la Kiev. Drapelul Uniunii Europene a fost adus în Parlamentul ucrainean. VIDEO
Moment emoționant la Kiev. Drapelul Uniunii Europene a fost adus în Parlamentul ucrainean. VIDEO

Drapelul Uniunii Europene a fost adus, vineri dimineață, în Parlamentul de la Kiev, la o săptămână după ce liderii UE au decis să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la blocul comunitar.

Mircea Geoană: Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susținem Ucraina. Lupta lor este lupta noastră
Mircea Geoană: Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susținem Ucraina. Lupta lor este lupta noastră

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Constanţa, cu prilejul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”, că NATO va continua să susţină Ucraina şi că zona Mării Negre rămâne una strategică în contextul militar actual.

Ucraina: Rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii, care aparține Republicii Moldova. Cinci oameni au murit
Ucraina: Rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii, care aparține Republicii Moldova. Cinci oameni au murit

Forțele ruse au bombardat un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, a anunțat, vineri, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din această țară.

Moment emoționant la Kiev. Drapelul Uniunii Europene a fost adus în Parlamentul ucrainean. VIDEO
Moment emoționant la Kiev. Drapelul Uniunii Europene a fost adus în Parlamentul ucrainean. VIDEO

Drapelul Uniunii Europene a fost adus, vineri dimineață, în Parlamentul de la Kiev, la o săptămână după ce liderii UE au decis să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la blocul comunitar.

Mircea Geoană: Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susținem Ucraina. Lupta lor este lupta noastră
Mircea Geoană: Am decis la Summit-ul NATO din Madrid să continuăm să susținem Ucraina. Lupta lor este lupta noastră

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Constanţa, cu prilejul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”, că NATO va continua să susţină Ucraina şi că zona Mării Negre rămâne una strategică în contextul militar actual.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă