Război în Ucraina, ziua 121. Primarul din Nikolaev: Locuitorii ar trebui să plece. Orașul este bombardat zilnic

Statele Unite trimit Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 450 de milioane de dolari, inclusiv patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

nikolaev
Profimedia

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

24-06-2022 21:36
24-06-2022 21:58

Rusia a lansat 70 de rachete asupra Odesei de la începutul invaziei, susține parchetul regional.

Majoritatea ar fi avut drept ține zone rezidențiale.

24-06-2022 21:36

Mesaje contradictorii ale MAE rus despre acordarea statutului de candidate la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina

Diplomaţia rusă a transmis mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar.

Această decizie ''confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente - ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red) continuă activ pentru a izola Rusia'', a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

''Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas'', a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv ''să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav''.

''Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa'', conchide Maria Zaharova.

Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este ''o afacere internă a Europei'', el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.

Pentru Moscova este ''important'' ca ''toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei'', a explicat Peskov, la patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă ''niciun risc'' pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

24-06-2022 20:17

Primarul orașului Nikolaev a îndemnat locuitorii să plece

„Sugerez tuturor celor care vor să rămână în viață să plece din oraș. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în Nikolaev acum”, a spus acesta.

Primaul a descris situația ca fiind „în general rea. Orașul este bombardat zilnic”.

În plus, edilul a mai spus că 111 de oameni au fost uciși și 502 răniți, inclusiv șase copii.

24-06-2022 19:10

Germania intenţionează să trimită şi mai multe obuziere Howitzer în Ucraina

Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării.

Berlinul este în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan, au precizat sursele citate.

24-06-2022 18:48

Britanicii condamnați la moarte de Rusia încă nu au făcut apel la decizie

Avocatul unuia dintre britanicii condamnați la moarte de către un așa-zis tribunal rusesc a declarat că aceștia încă nu au făcut apel la decizie deoarece așteaptă intervenția Marii Britanii.

24-06-2022 18:46

AFP: Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk

Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie France Presse.

24-06-2022 18:46

Zelenski: Ucraina este „un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri.

24-06-2022 17:07

Ucraina a pierdut un oraș în Luhansk

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Luhansk.

24-06-2022 16:29

Peskov denunţă voinţa R.Moldova de a ”deveni mai europeană ca europenii înşişi”

Kremlinul cataloghează drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană,  relatează AFP.

”Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Este ”important”, însă, pentru Moscova ca ”toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei (...), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, subliniază el.

Peskov îşi exprimă totodată speranţa ca acest lucru să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul, care se află în prezent la un nivel atât de scăzut ”încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Dmitri Peskov denunţă voinţa Republicii Moldova de a ”deveni mai europeană ca europenii înşişi”.

El subliniază că Turcia - un stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani - ”nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

24-06-2022 15:39

Mesajul lui Zelenski la patru luni de la începerea războiului

Marcând patru luni de la începerea invazaiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina „a devenit o țară în bocanci de armată”.

„Totul s-a schimbat pentru Ucraina acum patru luni. Am devenit o țară în bocanci de armată. O țară în tancuri, aeronave și nave. O țară în șanțuri și adăposturi. Modul nostru de viață s-a schimbat, dar nu și viziunea noastră asupra lumii. Calea pe care ne îndreptăm spre scopul nostru s-a schimbat, însă scopul a rămas același. Ne luptăm pentru libertatea noastră și pentru teritoriul nostru. Ne luptăm pentru viitorul copiilor noștri și al nepoților noștri, pentru viața lor și pentru oportunitatea de a construi o nouă Ucraina”, a spus Zelenski.

24-06-2022 15:28

Forțele rusești au distrus drumurile și podurile care duc la Lisichansk

Invadatorii ruși distrug drumurile și podurile care duc spre orașul Lisichansk din regiunea Luhansk, a transmis Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale din Luhansk, relatează Ukrinform.

"Orcii (n.r. - așa cum sunt catalogați soldații ruși) au lansat atacuri aeriene la intrarea în Lisichansk. Un pod a fost avariat, doar mașinile vor putea trece prin el acum. Camioanele nu vor intra în oraș", a scris Haidai pe platforma Telegram.

24-06-2022 14:46

Lavrov: UE și NATO par să se pregătească pentru un război cu Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană și NATO par să formeze un grup pentru a porni un război cu Rusia, transmite Baha.com.

"Bineînțeles, vom privi cu realism comportamentul Uniunii Europene și vom urmări pașii reali pe care îi face", a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă cu omologul său din Azerbaidjan și a subliniat că Moscova se îndoiește că actuala atmosferă "rusofobă" din cadrul blocului va dispărea sau se va atenua în viitorul previzibil.

Făcând o comparație cu pregătirea lui Adolf Hitler pentru cel de-al Doilea Război Mondial, Lavrov a afirmat că "Uniunea Europeană, împreună cu NATO, formează o coaliție modernă pentru un conflict și, în cele din urmă, un război cu Federația Rusă".

Comentariile vin în contextul în care Suedia și Finlanda au depus oferte de aderare la NATO și în contextul în care UE a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidați la aderarea la blocul comunitar.

24-06-2022 14:29

ONU: Lumea se confruntă cu o catastrofă din cauza crizei globale de alimente

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, susține că lumea se confruntă cu o "catastrofă" din cauza penuriei tot mai mari de alimente de pe glob.

Antonio Guterres a declarat că războiul din Ucraina s-a adăugat perturbărilor cauzate de schimbările climatice, de pandemia de coronavirus și de inegalitate pentru a produce o "criză globală a foamei fără precedent" care afectează deja sute de milioane de oameni.

"Există un risc real ca în 2022 să fie declarată foametea", a spus el într-un mesaj video adresat oficialilor din zeci de țări bogate și în curs de dezvoltare reuniți la Berlin, informează Al Jazeera.

24-06-2022 14:07

Trupele ucrainene care apără orașul-cheie din estul țării, Severodonețk, vor fi nevoite să se retragă, au anuntat oficialii locali. În schimb, cei orașul vecin, Lisichansk, rezistă eroic, în ciuda asaltului armatei ruse.

24-06-2022 12:35

Rusia dă vina pe SUA pentru sancțiunile impuse la Kaliningrad

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat, vineri, interdicția de tranzit a unor bunuri către Kaliningrad impusă de Lituania săptămâna trecută, susținând că decizia a fost luată în urma unei "sugestii și dictaturi explicite" din partea Statelor Unite. Ea a acuzat administrația Biden că trimite semnale "în mod deschis contradictorii" Moscovei.

"Vom trage concluziile corespunzătoare și vom lua măsurile adecvate", a declarat Zakharova, potrivit Baha.com.

24-06-2022 11:16

Un politician pro-rus a fost ucis în Herson, oraș ocupat de trupele Kremlinului

Un politician instalat de Kremlin în orașul cucerit Herson, din sudul Ucrainei, a fost ucis, vineri, potrivit agenției de știri ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Dmitri Savluchenko, șeful Departamentului de Tineret și Sport din regiune, a fost ucis "ca urmare a unui atac terorist", anunță presa din Rusia.

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savluchenko.

"Partizanii noștri au obținut o nouă victorie. Un activist pro-rus și trădător a fost aruncat în aer într-o mașină într-unul dintre curțile din Kherson dimineața", a declarat Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației militare civile din Herson.

24-06-2022 09:57

Zelenski: Ucraina nu este granița dintre orci și elfi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o nouă reacție cu privire la decizia UE de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată, transmite The Guardian.

Este recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă 'gri', nu este un teritoriu de tranzit. Nu este granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări din UE. Ucraina este un candidat la aderarea la Uniunea Europeană!”, a reacționat Zelenski.

24-06-2022 09:49

Rusia începe să prindă viteză în Estul Ucrainei, unde a cucerit mai multe localități și se apropie tot mai mult de principalul obiectiv, acela de a înconjura orașele Lîsîceansk și Severodonețk.

24-06-2022 09:11

Un avion militar rusesc s-a prăbușit lângă Ryazan. Trei persoane au murit

Un avion militar de marfă Il-76 s-a prăbușit în primele ore ale zilei de 24 iunie și a luat foc în timp ce ateriza în apropiere de orașul Ryazan, din vestul Rusiei, transmite Reuters.

24-06-2022 08:28

Cisco şi Nike au anunţat joi că se vor retrage complet din Rusia

Producătorul de echipamente de telecomunicaţii Cisco îşi va închide activităţile în Rusia şi Belarus, potrivit companiei.

De asemenea, gigantul american de echipamente sportive Nike se va retrage complet din Rusia, la trei luni după ce şi-a suspendat operaţiunile.

Astfel, Cisco şi Nike se alătură unor companii precum McDonald's şi Renault, care au ieşit complet din Rusia, informeează News.ro.

24-06-2022 08:21

Macron: Candidatura Ucrainei la UE trimite un semnal foarte puternic Rusiei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține că acordarea candidaturii Ucrainei la UE trimite un "semnal foarte puternic" Rusiei că blocul sprijină aspirațiile pro-occidentale ale Kievului în urma invaziei Moscovei, a declarat, joi, președintele francez Emmanuel Macron, notează France 24.

24-06-2022 07:42

Uniunea Europeană ar trebui să oprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.  

24-06-2022 07:41

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat, joi, John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, citată de Agerpres.

24-06-2022 07:29

ISW: Kievul se pregătește să piardă orașele Severodonețk și Lîsîceansk

Autoritățile ucrainene pregătesc probabil condițiile pentru a se cedarea definitivă a celor două orașe-cheie din Luhansk, Severodonetsk și Lîsîceansk, dar acest rezultat nu ar reprezenta un punct de răscruce în război, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Al Jazeera.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că trupele ucrainene s-au retras din unele zone din apropierea Lîsîceansk pentru a evita să fie încercuite, ceea ce, potrivit ISW, indică pregătiri din partea Kievului pentru pierderea teritoriului. Dar ISW a declarat că preluarea Severodonețk nu ar fi o victorie decisivă pentru Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți
Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Președintele Consiliului European: ”S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova”
Președintele Consiliului European: ”S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova”

Președintele Consiliului European a anunțat, joi, că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. ”Un moment istoric”. 

SUA: Trupele ruse au învăţat din greşelile făcute la începutul invaziei în Ucraina
SUA: Trupele ruse au învăţat din greşelile făcute la începutul invaziei în Ucraina

Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, după ce au învăţat din greşelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această ţară, au declarat pentru CNN doi oficiali americani ce au acces la analizele făcute de serviciile de informaţii ale SUA.

Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți
Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Președintele Consiliului European: ”S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova”
Președintele Consiliului European: ”S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova”

Președintele Consiliului European a anunțat, joi, că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. ”Un moment istoric”. 

SUA: Trupele ruse au învăţat din greşelile făcute la începutul invaziei în Ucraina
SUA: Trupele ruse au învăţat din greşelile făcute la începutul invaziei în Ucraina

Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, după ce au învăţat din greşelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această ţară, au declarat pentru CNN doi oficiali americani ce au acces la analizele făcute de serviciile de informaţii ale SUA.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă