Război în Ucraina, ziua 116. Minorii ucraineni vor putea intra în Marea Britanie neînsoțiți

Premierul britanic Boris Johnson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-au avertizat pe aliații occidentali să se pregătească pentru o misiune de lungă durată în Ucraina. Între timp, rușii și-au intensificat atacurile în estul Ucrainei.

refugiati
Getty

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Jens Stoltenberg a vorbit despre strategia viitoare a alianței în relațiile cu Ucraina

Secretarul general al NATO a recunoscut că războiul cu Rusia ar putea dura ani de zile și a numit o prioritate creșterea livrărilor de arme moderne către Kiev.


Australia a trimis patru vehicule blindate M113AS4 în Ucraina. Sunt așteptate încă 10

Pachetul de ajutor militar al guvernului australian include peste 285 milioane de dolari, vehicule mobile robuste Bushmaster, obuziere M777, precum și arme antitanc și sisteme aeriene fără pilot.

19-06-2022 21:13

Comandanți ai batalionului Azov capturați la Mariupol au fost transferați în închisoarea Lefortovo din Moscova

Mai mulţi comandanţi ai batalionului ucrainean Azov care au fost luaţi prizonieri la Mariupol au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat duminică agenţiei TASS o sursă judiciară rusă.

Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

Peste o mie de militari ucraineni care s-au predat la Mariupol au fost transferaţi pentru investigaţii în Rusia, dintre care circa o sută luaţi prizonieri la combinatul Azovstal ar putea fi în centre de detenţie din Moscova, potrivit surselor ruseşti.

Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal.

19-06-2022 21:01

Raport: Rusia va ocupa probabil Severodonețk, dar va face puține progrese pe alte fronturi

Institutul pentru Studierea Războiului a spus că „forțele ruse vor putea probabil să pună mâna pe [orașul industrial] Severodonețk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor disponibile în această zonă mică”.

Într-un raport, grupul de reflexie din Washington DC a spus că „armata rusă continuă să se confrunte cu provocări legate de moralul și disciplina trupelor sale din Ucraina”.

Obținerea controlului deplin asupra regiunii Lugansk este un obiectiv strategic principal pentru forțele ruse, ca parte a unei campanii de încercare de a prelua controlul complet asupra Donbasului.

Miniștrii britanici vor schimba regulile privind vizele și vor permite minorilor ucraineni neînsoțiți, să intre în Regatul Unit, relatează The Times, citat de The Guardian.

Noua modificare a regulilor va permite sutelor de copii blocați și adolescenți refugiați să intre în Marea Britanie.

Schimbarea vine ca o completare la o regulă existentă, care interzice în prezent persoanelor sub 18 ani, care nu au un părinte sau un tutore, să intre în Regatul Unit.

19-06-2022 20:07

Oleg Kutsin, comandantul batalionului de voluntari „Karpatska Sich”, ucis în Izyum

Oleg Kutsin, comandantul batalionului de voluntari „Karpatska Sich”, care lupta în Donbass din 2014, a fost ucis în Izyum.

Kalush Orchestra, trupa care a reprezentat Ucraina la Eurovision 2022 și care a câștigat concursul, s-a declarat împotriva organizării Eurovision 2023 în Ucraina, conform Nexta.

Cele mai recente poziții ale forțelor militare

19-06-2022 19:47

Germania va spori utilizarea cărbunelui pentru conservarea gazelor naturale

Germania va reporni centralele pe cărbune pentru a conserva gazul natural, a declarat ministrul economiei.

Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus ministerul Economiei într-un comunicat.

Robert Habeck, ministrul afacerilor economice și acțiunii climatice, a declarat că aducerea înapoi a centralelor pe cărbune a fost „dureroasă, dar este o necesitate absolută”.

Mișcarea a făcut parte dintr-o serie de măsuri, inclusiv noi stimulente pentru companii pentru a arde mai puțin gaze naturale, anunțate de Germania în timp ce Europa ia măsuri pentru a face față rezervelor reduse de energie din Rusia.

Medvedev este astăzi un clovn. Îmi pare rău că trebuie să spun asta cu voce tare”, a declarat Christoph Heusgen, șeful Conferinței de Securitate din Munich, comentând declarațiile absolut nebunești ale lui Medvedev, relatează Nexta.

La Sankt Petersburg, activiști ai „Comitetului Socialiștilor Republicani” au tras cu o armă de paintball asupra unei statui a lui Putin, sub prefața unui împărat roman.

Boris Johnson propune un plan de ajutor în patru puncte pentru Ucraina

- Furnizarea Ucrainei de arme, muniție și echipamente;

- Țările vestice ar trebui să ajute Ucraina să mențină stabilitatea financiară a instituțiilor statului;

- Oferirea de rute terestre pentru exporturile ucrainene;

- Deblocarea porturilor maritime ucrainene.

19-06-2022 19:23

ONU în Ucraina cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru violența sexuală

Coordonatorul rezident și umanitar al ONU în Ucraina, Osnat Lubrani, a declarat Ucraina, greu încercată de atacurile Rusiei, a fost afectată și de incidente de violență sexuală, conform Al Jazeera.

Lubrani a mai spus că Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat cazuri de violență sexuală împotriva femeilor și bărbaților în Ucraina.

Din cauza ostilităților active, a deplasării interne în masă, a stigmatizării asociate cu violența sexuală și a defalcării căilor de trimitere, supraviețuitorii sunt adesea incapabili sau nu doresc să raporteze autorităților de aplicare a legii sau furnizorilor de servicii”, a spus ea.

Reiterăm că violența sexuală legată de conflict este o crimă conform dreptului internațional al drepturilor omului și al dreptului umanitar”, a adăugat Lubrani.

19-06-2022 19:07

Ucraina interzice difuzarea muzicii în limba rusă şi achiziţia de cărţi din Rusia

Parlamentul ucrainean a adoptat, duminică, o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, informează Agerpres, care citează agențiile EFE şi DPA.

De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o ''listă albă'' cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

''Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei'', motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. ''Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean'', mai susţin aceştia.

Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV.

De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.

Parlamentul de la Kiev a votat de asemenea favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ocupate ale Ucrainei (referire la peninsula Crimeea şi la republicile separatiste proruse din Donbas).

Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în ''limba agresorului'', va fi necesară o licenţă specială. Cărţile din Rusia erau însă deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.

19-06-2022 18:51

Actorul Ben Stiller, ambasador UNHCR, a ajuns în Ucraina

Actorul Ben Stiller, ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, a vizitat Polonia şi a ajuns şi în Ucraina, anunţat UNHCR, potrivit bbc.com.

Ben Stiller a sosit sâmbătă la Rzeszow, în sudul Poloniei, el vizitând regiunea pentru a sublinia nevoile celor care au fugit de războiul din Ucraina.

În Polonia, actorul s-a întâlnit cu familii de refugiaţi.

Milioane de oameni au fost nevoiţi să fugă de acasă, dintre ei peste 90 la sută sunt femei şi copii. Sunt aici ca să învăţ, ca să împărtăşesc poveşti care ilustrează impactul războiului şi pentru a amplifica apelurile la solidaritate. Toată lumea are dreptul de a căuta să fie în siguranţă. Oricine. Oriunde. Oricând”, a notat Ben Stiller pe Instagram.

Actorul a fost văzut şi în Ucraina, la Lviv.

19-06-2022 18:21

Compania aeriană japoneză Zipair Tokyo va renunța la logo-ul care include litera „Z”

Transportatorul japonez low-cost Zipair Tokyo a anunțat că va renunța la logo-ul care include litera „Z”, un simbol pro-război, adesea văzut pe vehiculele militare rusești, pentru a evita neînțelegerile, a raportat Japan Times, citată de Al Jazeera.

Președintele subsidiarei Japan Airlines Co. a declarat reporterilor, de pe aeroportul Narita, de lângă Tokyo, că unii oameni ar putea înțelege că, sigla actuală, pictată pe coada verticală a avioanelor sale B-787, sugerează că Zipair Tokyo aprobă invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ministrul italian de Externe acuză propriul partid că subminează eforturile de sprijin ale Ucrainei

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, și-a acuzat propriul său partid, Mișcarea 5 Stele, că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina, a informat Reuters, citată de Al Jazeera.

Lupta internă a partidului creează, de asemenea, probleme premierului Mario Draghi, care se va confrunta, marți, cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri de 5 stele încercând să limiteze Italia să trimită arme suplimentare la Kiev.

Italia, ca multe țări din UE, a trimis arme în Ucraina pentru a o ajuta să lupte cu invazia rusă.

Într-o declarație, Di Maio a spus că guvernul trebuie să apere valorile democrației și libertății, adăugând că, în timp ce toată lumea își dorea pacea, președintele rus Vladimir Putin duce război.

Presa ucraineană a publicat un videoclip de pe telefonul unui ocupant rus ucis, care arată cum rușii trec granița de stat a Ucrainei, relatează Nexta.

19-06-2022 18:08

Șeful Statului Major britanic: Armata britanică trebuie să fie pregătită să lupte în Europa încă o dată

Noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a avertizat că trupele britanice trebuie să se pregătească „să lupte în Europa încă o dată” în această generaţie, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre”, menţionează generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar.

Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată”, a indicat generalul Patrick Sanders, care săptămâna aceasta a preluat comanda armatei britanice.


Reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Eamon Gilmore, a sosit la Kiev

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina
SURSA: Al Jazeera

Kazahstanul a cerut lumii să renunțe complet la armele nucleare până în 2045

Războiul din Ucraina „și amenințările reciproce de utilizare a armelor nucleare ne fac să ne gândim la vulnerabilitatea colectivă a umanității și la nevoia urgentă de a interzice astfel de arme”, a declarat ministrul de externe kazah, Mukhtar Tleuberdi, conform Nexta.


Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei aflate sub ocupaţia trupelor ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse, scrie dpa, citată de News.ro.

Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită din sudul ţării. El a jurat că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”.

Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus el.

Zelenski a promis, de asemenea, că Ucraina va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

Trupele ruse au capturat mari părţi din sudul Ucrainei la scurt timp după începutul războiului. În timpul înaintării lor, ei au cucerit întreaga coastă ucraineană de la Marea Azov şi părţi din coasta ucraineană a Mării Negre.

Rusia a anexat deja penisula Crimeea în 2014.

Un comandant rus declarase în aprilie că doreşte să preia tot sudul Ucrainei sub control rusesc până în regiunea disputată a Transnistriei din Moldova vecină.

19-06-2022 15:06

Ucraina a primit un nou lot de arme din SUA

SUA au trimis în Ucraina 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme Javelin, a anunțat, duminică, liderul partidului politic ucrainean Golos, Kira Rudik.

"Lista de ajutoare include sisteme antiblindaj, drone Switchblade, obuziere, elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon. Toate predate, vor fi utilizate în scopul pentru care sunt destinate!", a scris, pe Twitter, Kira Rudik.

19-06-2022 14:25

Un nou atac aerian asupra Kievului

Capitala Ucrainei a fost din nou, duminică, ținta truplelor rusești, iar alarmele de raid aerian a pornit imediat.

"În această dimineață s-au auzit explozii în districtul Vyshhorod. Apărarea antiaeriană a tras asupra țintelor inamice", a declarat guvernatorul militar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, pe canalul său Telegram.

El a precizat că bombardamentele nu au provocat pagube sau răniți în oraș, dar a cerut locuitorilor Kievului să continue să se refugieze în adăposturi.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia a lovit cu rachetele sale Iskander o fabrică de reparații de tancuri din Harkov și a distrus zece obuziere, precum și până la 20 de vehicule militare din orașul ucrainean Nikolaiev, care fuseseră furnizate de țările occidentale, relatează Reuters, citată de The Guardian.

19-06-2022 14:11

Ucraina face apel la aliați să trimită mai multe arme

Deputatul popular al Ucrainei Ivanna Klympush-Tsintsadze a declarat că situația nu devine mai ușoară pentru Ucraina, făcând apel la aliați să ofere mai multă asistență militară.

"Pierdem o parte din teritorii, iar acestea rămân în acest moment anume în mâinile ocupanților. Sperăm că va exista un moment și posibilitatea ca noi să recuperăm acele teritorii și acei oameni", a declarat ea pentru Sky News, menționând că Ucraina a început să piardă din avânt odată ce Rusia și-a adunat armata în zona de est a țării, notează Baha.com.

19-06-2022 13:06

Trupele rusești vor avansa spre Harkov, susține un oficial ucrainean

Situația la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este destul de dificilă, deoarece forțele rusești au încercat să se apropie pentru a bombarda din nou orașul, a declarat un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Al Jazeera.

"Rusia încearcă să facă din Harkov un oraș de linia întâi", a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne, pentru televiziunea națională ucraineană.

19-06-2022 12:32

Șeful armatei: Trupele britanice trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa

Șeful armatei britanice le-a spus trupelor sale că trebuie "să se pregătească să lupte din nou în Europa", în efortul de a învinge forțele lui Vladimir Putin.

Generalul Sir Patrick Sanders, care a preluat, luni, funcția de la generalul Sir Mark Carleton Smith, i-a avertizat pe soldați cu privire la provocările cu care se confruntă în contextul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

"Există acum un imperativ arzător de a forja o armată capabilă să lupte alături de aliații noștri și să învingă Rusia în luptă. Noi suntem generația care trebuie să pregătească armata pentru a lupta din nou în Europa", a declarat Sir Patrick.

"Invazia Rusiei în Ucraina subliniază scopul nostru principal de a proteja Regatul Unit prin faptul că suntem pregătiți să luptăm și să câștigăm războaie pe uscat", a adăugat generalul Sir Patrick Sanders, potrivit Sky News.

19-06-2022 12:23

Kadîrov: Unitățile străine au suferit pierderi importante în Ucraina

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a afirmat, duminică, că trupele formate din voluntari străini care luptă alături de forțele ucrainene au pierderi grele și că moralul lor a slăbit semnificativ.

"Mercenarii rareori postează videoclipuri cu eșecurile lor. De fapt, pierderile străinilor sunt mari, iar supraviețuitorii se gândesc din ce în ce mai mult să renunțe la această afacere fără rost și să plece din Ucraina", a transmis Kadîrov pe Telegram, potrivit Baha.com.

19-06-2022 11:15

Zelenski: Marea va fi a Ucrainei și va fi sigură

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis să recupereze de la ruși toate teritoriile despre care susține că aparțin Ucrainei, promițând să recucerească Marea Neagră.

"Nu vom ceda sudul nimănui. Vom returna tot ceea ce este al nostru, iar marea va fi ucraineană și sigură", a scris Zelenski într-o postare pe Telegram la întoarcerea din Nikolaiev, conform Baha.com.

19-06-2022 11:11

SUA au transferat Ucrainei sisteme antiaeriene Stinger și sisteme antiblindate Javelin

SUA au transferat Ucrainei 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme antiblindate Javelin, a declarat Kira Rudik, liderul partidului politic ucrainean Golos, potrivit The Guardian.

Acest lucru vine după ce Departamentul american al apărării a anunțat la începutul acestei săptămâni un ajutor suplimentar de 1 miliard de dolari în armament pentru Ucraina. 

19-06-2022 10:35

Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa prin Ucraina au crescut ușor

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că livrările sale de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, au fost văzute în creștere la 41,7 milioane de metri cubi, de la 41,4 milioane de metri cubi raportate sâmbătă.

O cerere de furnizare de gaze printr-un alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom, informează Al Jazeera.

19-06-2022 10:32

Angela Merkel susține că unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin a invadat Ucraina a fost faptul că ea nu mai era cancelar al Germaniei și lider european.

 

19-06-2022 09:25

Raport: Comandanți de top din Azovstal transferați în Rusia pentru investigații

Doi dintre comandanții ucraineni, care au apărat uzina Azovstal din Mariupol și ulterior capturați de trupele Kremlinului, au fost transferați în Rusia pentru a fi anchetați, anunță angenția rusă de știri de stat TASS, citată de Al Jazeera.

TASS a declarat că Svyatoslav Palamar, un comandant adjunct al batalionului Azov, și Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini, au fost mutați în Rusia.

Pe lângă aceștia, și numeroși ofițeri ucraineni au fost la rândul lor transferați în Rusia.

Sute de luptători ucraineni au fost capturați de forțele rusești în luna mai, după un asediu de luni de zile la Mariupol. Moscova a declarat la momentul respectiv că aceștia au fost mutați în entități separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

19-06-2022 08:42

Ucraina intenționează să reia negocierile cu Moscova în luna august, după ce vor fi desfășurate operațiuni de contra-atac, plănuite în mai multe zone.

19-06-2022 08:07

Depozit de petrol din estul Ucrainei, distrus în urma unui atac al trupelor ruse

Un depozit de combustibil din Novomoskovsk a fost distrus de bombardamentele rusești, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentynn Rezichenko.

În urma atacului, 11 persoane au fost rănite, dintre una este în stare critică, mai precizează Rezichenko, potrivit Baha.com.

Mai mult, un incendiu de proporții a avut loc la o uzină de prelucrare a gazelor din Harkov.

19-06-2022 07:34

Trupele Kremlinului ar fi capturat un comandant ucrainean

Comandantul batalionului ucrainean "Aidar" a fost capturat în timpul cuceririi de către ruși a satului Metelkino din suburbiile orașului Severodonețk, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine pentru RIA News, citată de Baha.com.

Potrivit sursei RIA, luptele actuale au loc în jurul satului Sirotino, adiacent satului Metelkino, cu ajutorul rachetelor rusești nou sosite.

Ieri, guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că un depozit de combustibil din Novomoskovsk a fost distrus în urma atacurilor rusești.

19-06-2022 07:13

Rusia a trimis un număr mare de trupe de rezervă în Severodonețk

Rusia ar fi trimis un număr considerabil de trupe de rezervă la Severedonețk, susține guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai.

Astăzi, mâine sau poimâine, vor trimite toate rezervele pe care le au", a afirmat Haidai. Guvernatorul Haidai mai precizează că rușii au preluat deja controlul asupra unei zone mari a orașului, care servește drept centru administrativ interimar al regiunii, notează Baha.com.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ucraina vrea să reia discuțiile cu Moscova în august. Între timp, Polonia cere un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
Ucraina vrea să reia discuțiile cu Moscova în august. Între timp, Polonia cere un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Ucraina intenționează să reia discuțiile cu Moscova în august, după ce vor fi desfășurate operațiuni de contraatac, plănuite în mai multe zone.

Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE. Putin, contrazis de ministrul rus de Externe
Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE. Putin, contrazis de ministrul rus de Externe

Comisia Europeană și-a dat, vineri, avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”

Războiul din Ucraina nu dă niciun semn că s-ar putea opri curând. Toate obiectivele operațiunii speciale din Ucraina vor fi atinse fără nicio îndoială, a anunțat vineri președintele rus Vladimir Putin.  

Ucraina vrea să reia discuțiile cu Moscova în august. Între timp, Polonia cere un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
Ucraina vrea să reia discuțiile cu Moscova în august. Între timp, Polonia cere un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Ucraina intenționează să reia discuțiile cu Moscova în august, după ce vor fi desfășurate operațiuni de contraatac, plănuite în mai multe zone.

Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE. Putin, contrazis de ministrul rus de Externe
Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE. Putin, contrazis de ministrul rus de Externe

Comisia Europeană și-a dat, vineri, avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”

Războiul din Ucraina nu dă niciun semn că s-ar putea opri curând. Toate obiectivele operațiunii speciale din Ucraina vor fi atinse fără nicio îndoială, a anunțat vineri președintele rus Vladimir Putin.  

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.