Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor 20 aprilie 2022. Soldat: Rușii n-au decât să vină, e destul loc să-i îngropăm

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce, în estul Ucrainei, armata rusă a declanșat o ofensivă terestră de amploare împotriva armatei ucrainene, în Harkov, Kiev și în Nikolaev continuă atacurile aeriene asupra zonelor locuite.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Zeci de oameni și-au pierdut viața sau au fost răniți în bombardamentele din ultimele 24 de ore. Ucrainenii rezistă și, în unele zone din est, contraatacă. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional!

Rușii s-au retras din împrejurimile Harkovului, dar nu îi lasă pe localnici să respire: bombardează orașul zilnic, cu rachete trase haotic. Cel puțin patru oameni au murit și alți trei au fost răniți ieri într-un atac care a lovit un cartier rezidențial. Autoritățile locale sunt, însă, sfidătoare.

Roman Dudin, head of the SBU in the Kharkiv region: "Nu e nicio șansă ca rușii să cucerească Harkovul. Trebuie să mobilizeze tot ce au și să radă Harkovul de pe fața pământului, dar atunci nu vor cuceri un oraș, ci vor cuceri doar cenușă. Chiar și atunci, mă îndoiesc că vor reuși."

Citește și
nato, ucraina, arme
Război în Ucraina, ziua 55. Occidentul trimite artilerie grea, Rusia se pregătește pentru o agresiune NATO
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Donbas, de-a lungul unui front de 480 de kilometri lungime, rușii au dezlănțuit iadul. Folosesc toată artileria din dotare ca să bombardeze pozițiile ucrainene, iar coloanele blindate au atacat mai multe localități.

Armata ucraineană rămâne pe poziții și, în unele locuri, contraatacă.

Rușii au pierdut zeci de tancuri și transportoare blindate în ultimele zile

Serhiy Haidai, Luhansk regional military administrator: "Ne așteptam la asta și ne pregătim de ceva vreme. Bombardamente la scară largă și mult mai multe atacuri aeriene împotriva cetățenilor noștri, de-a lungul întregului front".

Soldat ucrainean: "Rușii n-au decât să vină încoace, e destul loc să-i îngropăm pe toți. Un metru dacă intră aici, vor primi ce merită".

În Kramatorsk, cel puțin o persoană a murit după ce mai multe proiectile au căzut în zone rezidențiale. Sirenele sună în mai toate orașele mari aflate în apropierea frontului.

La Moscova, ministrul rus al Apărării spune că ofensiva are rolul de a aduce... pacea în regiune.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: "Planul de a elibera complet republicile populare Donețk și Luhansk e implementat cu consecvență, luăm măsuri pentru a aduce o viață pașnică".

"Nici rațele nu vor să-i vadă pe acești ocupanți aici"

Roman Dudin, head of the Ukrainian Security Service in the Kharkiv region: "(Rușii) nu înțeleg că nu îi vrea nimeni aici. Copii, bătrâni, bărbați, femei. Nici rațele nu vor să-i vadă pe acești ocupanți aici".

În apropiere de Kramatorsk, un cămin de bătrâni a fost evacuat ieri în fugă, de teamă că rușii vor începe tirurile de artilerie în zonă.

Evgeniy Tkachov, head of the hospice: "Principala problemă e că oamenii cu dizabilități, care nu se pot mișca, trebuiau evacuați. Oameni foarte bolnavi, care își trăiesc ultimele zile, săptămâni sau luni."

Mariupol este un uriaș cimitir

În sud, orașul-port Mariupol este un uriaș cimitir. Oriunde te uiți, vezi clădiri distruse și cadavre lăsate pe străzi.

Irina Korolyova, Employee of Ilyich Plant, Mariupol resident:  "Foarte mulți localnici au murit. O tânără femeie a murit aici, avea sub 30 de ani. A fost ucisă împreună cu copilul ei, sub privirile prietenilor mei. Cu un copil mic..."

Pe 16 martie, aproximativ 300 de oameni au fost uciși în Teatrul Dramatic din Mariupol. În jur de 1.500 de oameni se ascundeau aici atunci când clădirea a fost distrusă.

Lyudmila Orlova, Mariupol resident: "Primii care au murit au fost băieții drăguți care alergau de colo-colo și ofereau cafea și mâncare la toată lumea. Pentru că primul proiectil a căzut chiar pe bucătăria de campanie."

Militarii ucraineni rezistă încă în buncărele Uzinei Azovstal. Rușii nu vor să ia cu asalt tunelurile, așa că bombardează intens zona și au oferit până acum trei ultimatumuri apărătorilor. Aceștia au anunțat că vor părăsi uzina doar dacă li se permite să plece cu tot cu arme.

Serhei Volyna, comandatul pușcasilor ucraieneni: "Inamicii ne depășesc poate de zece ori ca număr și au aviație, bombardiere, alte avioane de asalt, elicoptere, tancuri, artilerie. Sperăm ca trupele de evacuare să ajunga la noi ca să-i putem scoate de aici pe camarazii noștri răniți, pe cei morți și pe copii".

Pentru ruși, controlul total al regiunii Donbas este unul dintre principalele țeluri ale invaziei, alături de crearea unui coridor terestru din Crimeea, prin Mariupol, spre Rusia. Unii analiști cred că Moscova ar putea declara operațiunea încheiată imediat ce ar obține o victorie majoră în Donbas. De altfel, rușii au început deja repetițiile pentru parada de 9 mai, Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial.

În acest timp, ucrainenii au început lucrările de curățare a localităților afectate de bombardamente în săptămânile anterioare. Orașul Sumî a suferit distrugeri masive la începutul conflictului, însă lucrurile s-au liniștit după retragerea rușilor din regiune.

Și în Harkov, în ciuda bombardamentelor zilnice, angajații primăriei au început, miercuri, să planteze... flori în spațiile verzi ale orașului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 56. Zelenski: Nu avem destule arme serioase și grele pentru a învinge Rusia la Mariupol
Război în Ucraina, ziua 56. Zelenski: Nu avem destule arme serioase și grele pentru a învinge Rusia la Mariupol

Război în Ucraina, ziua 56. ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

Război în Ucraina, ziua 55. Occidentul trimite artilerie grea, Rusia se pregătește pentru o agresiune NATO
Război în Ucraina, ziua 55. Occidentul trimite artilerie grea, Rusia se pregătește pentru o agresiune NATO

"A început a doua faza a războiului" - spun oficialii ucraineni, după ce în ultimele săptămâni forţele ruse s-au regrupat pentru a lansa o nouă serie de atacuri în estul Ucrainei.

A murit
A murit "Mişa Cecenul", comandantul unuia dintre batalioanele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei

Comandantul unuia dintre batalioanele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, Mikhail Kişcik, cunoscut şi sub numele de "Mişa Cecenul", a fost ucis, informează News.ro, care citează BBC.

Vladimir Putin ar putea încerca din nou să captureze Kievul, dacă va triumfa în Donbas
Vladimir Putin ar putea încerca din nou să captureze Kievul, dacă va triumfa în Donbas

Rusia a inceput "bătălia pentru Donbas", și speră să obțină controlul integral în estul Ucrainei. Soldații Kievului sunt însă hotărâți să-și joace cartea, până la capăt, și există experți occidentali care cred în șansele lor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.