Sute de israelieni sunt încă spitalizați după atacul lansat de Hamas la 7 octombrie. Câți sunt în stare gravă

război hamas israel
Colaj foto Getty

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul sângeros din 7 octombrie al grupării teroriste Hamas împotriva Israelului. 

Sumarul evenimentelor, miercuri, 18 octombrie:


✔️ Președintele SUA, Joe Biden, a sosit în Israel pentru a se întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu

✔️ El promite sprijinul SUA și spune că atacul de aseară de la spitalul din Gaza "pare" să fi fost cauzat "de cealaltă echipă"

✔️ Israelul spune că explozia de marți seară a fost cauzată de o rachetă lansată greșit de militanții palestinieni

✔️IDF spune că dovezile sale arată că o rachetă palestiniană a Jihadului Islamic, trasă dintr-un cimitir, a căzut în parcarea spitalului

✔️Hamas, autoritățile palestiniene și alte țări acuză Israelul pentru explozie, care, potrivit Hamas, a ucis 500 de persoane

18-10-2023 21:42

Sute de persoane sunt încă în spital după atacul lansat de Hamas la 7 octombrie, potrivit Israelului

Ministerul israelian al Sănătății a anunțat că 330 de persoane sunt încă internate în spital, la 11 zile după atacul sângeros lansat de Hamas în Israel, informează Sky News.

58 de persoane sunt în stare gravă, 167 sunt în stare moderată și 105 sunt în stare bună.

În total, 4.562 de persoane au fost transportate la spital după atac.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise după ce Hamas a luat cu asalt sudul Israelului, potrivit autorităților locale. 

18-10-2023 21:35

Dialog șocant între teroriști Hamas după explozia de la spitalul din Gaza: "A fost Jihadul Islamic. Ce?! Așa zic ai noștri"

Israelul a interceptat o convorbire telefonică care a avut loc între doi membri Hamas la scurt timp după explozia de la spitalul din Gaza. "A fost Jihadul Islamic. Așa zic ai noștri", a spus unul dintre militanți. Vezi AICI ce au mai discutat cei doi.

18-10-2023 21:31

Israel a acceptat să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că, la cererea președintelui SUA, Joe Biden, va furniza Egiptului garanțiile cerute, pentru a permite intrarea convoaielor cu alimente, apă și medicamente, destinate civililor palestinieni.

18-10-2023 15:06

Egiptul declară doliu național de 3 zile pentru victimele atacului din spitalul din Gaza

Președintele Abdel Fattah El-Sisi a decretat stare de doliu general de trei zile pe întreg teritoriul Egiptului, în urma exploziei de la spitalul Al-Ahli din Gaza, în care au fost ucise sute de persoane, se arată într-un comunicat de miercuri al biroului prezidențial egiptean, citat de CNN.

"Președintele Abdel Fattah El-Sisi a decis să declare stare de doliu general în întreaga Republică Arabă Egipt pentru o perioadă de trei zile, pentru a plânge viețile victimelor nevinovate ale crimei de bombardare a spitalului baptist Al-Ahli din Fâșia Gaza și pentru toți martirii din poporul palestinian frățesc", se arată în declarație.

18-10-2023 14:56

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că explozia care a avut loc la spitalul din Fâşia Gaza, în care sute de palestinieni au fost ucişi, este o catastrofă îngrozitoare.

"În ceea ce priveşte explozia de la spitalul (din Gaza), tragedia care a avut loc acolo este un eveniment groaznic", a declarat Putin după o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing. "Sute de morţi şi sute de răniţi reprezintă, desigur, o catastrofă", a spus el.

Detalii, aici.


18-10-2023 12:56

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell: Europa să condamne Hamas, dar și acțiunile Israelului împotriva civililor

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a reiterat nevoia ca Europa să condamne Hamas, dar și să condamne orice atac asupra civililor al Israelului care încalcă dreptul internațional umanitar.

Remarcile sale stârnesc tensiuni la cel mai înalt nivel la Bruxelles. 

Liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost acuzată că nu a subliniat inițial că apărarea Israelului trebuie să fie în sfera dreptului internațional în zilele care au urmat atacul Hamas. 

Detalii, aici.

18-10-2023 12:58

Într-o declarație de presă susținută la Tel-Aviv, în Israel, alături de premierul Benjamin Netanyahu, președintele SUA, Joe Biden, a spus despre explozia de la spitalul din Gaza că "se pare" că a fost "făcută de cealaltă echipă".

18-10-2023 11:11

Joe Biden a ajuns la Tel Aviv, în plin război între Israel şi Hamas

Preşedintele american Joe Biden a sosit la Tel Aviv, într-o vizită importantă în Israel, în mijlocul unor proteste în Orientul Mijlociu, în urma lovirii unui spital în Fâşia Gaza de care israelienii şi palestinienii se acuză reciproc, relatează CNN, potrivit News.ro.

Atacarea acestui spital marchează o cotitură în Războiul Israelului împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, care ameninţă să se extindă în Orientul Mijlociu.

Joe Biden vrea să arate, prin această vizită, că sprijină Israelul, care acţionează cu obiectivul de a elimina Hamas, dar şi să exercite presiuni în vederea deblocării ajutoarelor umanitare destinate civililor din Fâşia Gaza.

Casa Albă a avertizat că Joe Biden le va pune ”întrebări dificile” liderilor israelieni.

18-10-2023 10:39

Ministerul Afacerilor Externe din România se declară ”şocat şi profund întristat de explozia şi pierderea de vieţi nevinovate la spitalul Al Ahli Arab din Gaza”.

”Toţi civilii şi infrastructura civilă trebuie să fie protejate în orice moment. Dreptul internaţional umanitar trebuie să fie respectat. Responsabilitatea trebuie să fie clar stabilită”, mai precizează MAE.

Sute de persoane ar fi fost ucise într-o explozie produsă marţi seară la spitalul Ahli Arab din oraşul Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, iar preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu.

Incidentul, condamnat deja de state arabe, dar şi de OMS, a intervenit în timp ce din Fâşia Gaza se trăgea o ploaie de rachete spre Israel. Armata israeliană investighează ce s-a întâmplat, dar reaminteşte că s-au mai întâmplat în trecut tiruri eşuate trase de Hamas.

18-10-2023 10:24

Israelul, despre spitalul Al Ahli: Dacă trăgeam noi, se forma un crater acolo, dar

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), afirmă că armata israeliană a ajuns la concluzia că gruparea palestiniană Jihadul Islamic este responsabilă pentru explozia de la spitalul Al Ahli.

El spune că o ploaie de rachete a fost lansată de Hamas către Israel marți, 17 octombrie, la ora locală 18:15 - înainte de explozia de la spital.

Apoi, la ora 18:59, el spune că un baraj de aproximativ 10 rachete a fost lansat de JIP (Jihadul Islamic Palestinian) dintr-un cimitir din apropiere. În același timp, au fost raportate informații despre o explozie la spitalul din orașul Gaza, spune el. Mai multe detalii,  aici.


18-10-2023 09:18

Turneul ATP de la Tel Aviv, mutat la Sofia din cauza situaţiei tensionate din Israel

Capitala Bulgariei, Sofia, va găzdui între 4 şi 11 noiembrie turneul ATP prevăzut iniţial la Tel Aviv, dar care a fost mutat din cauza situaţiei tensionate din Israel, a anunţat Federaţia bulgară de tenis (BFT), citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Openul de la Sofia va fi organizat între 4 şi 11 noiembrie. Federaţia bulgară de tenis a obţinut dreptul de a organiza acest turneu, care trebuia să aibă loc la Tel Aviv, dar în final a fost anulat din cauza ostilităţilor din Israel", a scris BFT într-un comunicat.

18-10-2023 09:17

ONU: Atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor" din Gaza, un teritoriu puternic lovit de bombardamentele de represalii, scrie France Presse.

"Sunt pe deplin conştient de nemulţumirile profunde ale poporului palestinian după 56 de ani de ocupaţie", a subliniat Guterres în timpul unui discurs la Beijing.

Dar oricât de grave sunt aceste nemulţumiri, ele nu pot justifica actele teroriste comise de Hamas la 7 octombrie. Dar aceste atacuri nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor”, a mai subliniat şeful ONU.

18-10-2023 08:53

Atacurile aeriene israeliene continuă în Gaza

Deși Israelul neagă responsabilitatea pentru explozia de aseară de la un spital din Gaza, în care ar fi fost ucise sute de persoane, în această dimineață, forțele sale aeriene și-au asumat atacarea a zeci de alte "ținte militare în întreaga Fâșie Gaza" și "eliminarea" a încă doi membri ai grupului militant palestinian Hamas.

Într-un mesaj pe Twitter, potrivit BBC, IDF îi numește pe cei doi bărbați ca fiind Muhammad Alwadia, despre care spune că era comandantul sistemului antitanc al Brigăzii din orașul Gaza a Hamas, și Akram Hijaz, un traficant de arme și "fonduri teroriste".

Cât despre locurile pe care avioanele sale de luptă le-au lovit, forțele aeriene ale Israelului afirmă că în ultima zi au "atacat", printre altele, "cartierele generale operaționale", "poziții de lansare de rachete și antitancuri" și așa-numitele "infrastructuri teroriste".

SURSA: Agerpres
18-10-2023 08:33

VIDEO. Imaginile groazei în Gaza. 71 de oameni au murit după atacurile Israelului în Khan Younis și Rafah

71 de persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian, marți, care a vizat mai multe case din provinciile Khan Younis și Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, potrivit agenției palestiniene de presă WAFA, citată de AWP.

18-10-2023 08:13

Cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși în conflictul dintre Israel și Hamas

Cel puţin 17 jurnalişti, majoritatea palestinieni, au fost ucişi de când Hamas a atacat Israelul în această lună şi după ce Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza, a declarat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Unul a fost ucis într-un atac aerian în Liban. Armata israeliană a declarat pentru Reuters că investighează acest incident, care a avut loc într-o regiune de frontieră în care Hezbollah şi Israelul au făcut schimb de focuri.

Dintre cei 17 jurnalişti confirmaţi ucişi în conflict, 13 erau palestinieni, trei erau israelieni şi unul libanez.

18-10-2023 07:42

Sinteza evenimentelor de marți, 17 octombrie

Președintele american, Joe Biden, ajunge azi în Israel, într-un moment critic. Un spital din centrul Fâșiei Gaza, plin cu răniți și cu palestinieni care căutau adăpost, a fost bombardat marți seară. Un bilanț, încă provizoriu, indică cel puțin 500 de morți și sute de civili prinși sub dărâmături.

Este unul dintre cele mai grave atacuri din enclava palestiniană, care riscă să inflameze și mai mult conflictul.

Israelul a negat că ar fi de vină și a spus că explozia a fost provocată de o rachetă lansată de militanții palestinieni ai Jihadului Islamic. Dar nici această grupare nu-și asumă responsabilitatea.

În centrul Fâșiei Gaza, la scurt timp după un bombardament asupra spitalului Al Ahli, martorii au suprins haosul: victime pline de sânge și mutilate, scoase de urgență pe targă, în întuneric...

Potrivit martorilor, sute de persoane, forțate în ultimele zile să-și părăsească locuințele, se adăpostiseră într-o sală din incinta spitalului.

Oficialii apărării civile spun că explozia a fost rezultatul unui atac aerian israelian și că sute de persoane sunt blocate sub dărâmături.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene"Pot să confirm faptul că o analiză a sistemelor operaționale ale armatei israeliene indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriștii din Gaza, trecând prin imediata apropiere a spitalului al-Ahli Al-Mahdi din Gaza în momentul în care a fost lovit. Informațiile pe care le deținem din mai multe surse indică faptul că gruparea Jihadul Islamic este responsabilă pentru lansarea unei rachete care a eșuat și a lovit spitalul din Gaza. Repet, vina este a Jihadului Islamic, care a ucis civili nevinovați în spitalul din Gaza."

În paralel, fostul șef al grupării Hamas a făcut apel la susținători să organizeze proteste în fața ambasadelor israeliene. 

În timpul zilei, câteva zeci de palestinieni au murit după alte bombardamente aeriene aproape de Rafah și Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat sute de mii de oameni, așa cum a cerut Israelului.

ONU: Un milion de palestinieni au nevoie disperată de hrană, apă și carburant


Dezastrul umanitar din Gaza se adâncește de la oră la oră. Potrivit ONU, un milion de palestinieni au nevoie disperată de hrană, apă și carburant.

Imensa tabără de refugiați de la Jabalia și un mare cartier din orașul Gaza s-au transformat într-un morman imens de dărâmături și moloz, cu un număr necunoscut de persoane prinse dedesubt.

Localnicii sapă, de multe ori, cu mâinile goale, căutând supraviețuitori, întrerupți adesea de explozii...

Răniții sunt aduși la spital - devenit o uriașă cameră de urgență... Mulți copii sunt tratați pentru răni de la schije și explozii.

Medicamentele și materialele sanitare se epuizează rapid, la fel ca și putinul combustibil care mai alimentează generatoarele electrice.

Medic"Ocupantul brutal ne-a cerut să evacuăm spitalul, din rațiuni umanitare... dar e o miciună, Majoritatea pacienților noștri sunt copii. Sunt copii care mor aici... Nu vom evacua acest spital. Destinul nostru este în mâinile Domnului."

Multi dintre cei plecati din nordul Fasiei Gaza se înghesuie acum la Khan Younis, care devine o imensa tabara de refugiati. Dar nici aici nu mai au mancare și nici apa de băut. 60 de oameni traiesc într-un adăpost improvizat: "Jur în fața Domnului... dacă civilii și copii nu mor din cauza luptelor, vor muri de foame. Vor să ne ucidă și prin înfometare."

În Egipt, la punctul de frontieră Rafah, sute de camioane cu provizii vitale asteapta intrarea în Gaza, prin singurul punct de trecere a graniței care nu este controlat de Israel. De partea cealaltă, în Gaza, mii de palestinieni cu pașapoarte străine așteaptă evacuarea din infern.

Rămâne doar speranța că un coridor umanitar ar putea fi deschis. Dar, luni noaptea, un bombardament aerian a lovit o clădire din acest punct de trecere.

Președintele SUA ajunge în Israel


Președintele american Joe Biden merge în Israel - într-o vizită cu o miză colosală - aceea de a evita escaladarea conflictului în regiune.

Și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a venit în cursul zilei in Israel, de unde va pleca apoi în Egipt.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Avertizez în mod explicit: nicio altă parte nu ar trebui să creadă că este o idee bună să intervină acum în acest conflict din exterior. Ar fi o greșeală gravă, o greșeală de neiertat.”

Avertismentul vine dupa ce ministrul iranian de Externe a fluturat amenintarea unei iminente actiuni preventive împotriva Israelului: "Liderii Rezistenţei nu vor permite regimului sionist să întreprindă nicio acţiune în Gaza. Toate opţiunile sunt deschise. Frontul de rezistenţă este capabil să ducă un război pe termen lung cu inamicul (Israelul). În următoarele ore, ne putem aştepta la o acţiune preventivă din partea frontului de rezistenţă”. 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”
Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”

Jihadul Islamic a calificat miercuri drept minciuni acuzaţiile aduse de Israel, care i-au atribuit atacul asupra unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi şi răniţi.

Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru atacul de la spitalul din Gaza City
Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru atacul de la spitalul din Gaza City

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat marţi seara că pe baza „informaţiilor pe care le au serviciile de spionaj, o rachetă eşuată a Jihadului Islamic Palestinian a cauzat explozia mortală de la spitalul din Gaza".

Zeci de persoane au încearcat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania după explozia de la spitalul din Gaza | VIDEO
Zeci de persoane au încearcat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania după explozia de la spitalul din Gaza | VIDEO

Zeci de persoane au încercat să ia cu asalt Ambasada israeliană din Iordania, marți seara, în urma exploziei de la spitalul din Gaza, care s-ar fi soldat cu sute de morţi şi pe care Hamas o pune pe seama Israelului.

Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”
Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”

Jihadul Islamic a calificat miercuri drept minciuni acuzaţiile aduse de Israel, care i-au atribuit atacul asupra unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi şi răniţi.

Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru atacul de la spitalul din Gaza City
Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru atacul de la spitalul din Gaza City

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat marţi seara că pe baza „informaţiilor pe care le au serviciile de spionaj, o rachetă eşuată a Jihadului Islamic Palestinian a cauzat explozia mortală de la spitalul din Gaza".

Zeci de persoane au încearcat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania după explozia de la spitalul din Gaza | VIDEO
Zeci de persoane au încearcat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania după explozia de la spitalul din Gaza | VIDEO

Zeci de persoane au încercat să ia cu asalt Ambasada israeliană din Iordania, marți seara, în urma exploziei de la spitalul din Gaza, care s-ar fi soldat cu sute de morţi şi pe care Hamas o pune pe seama Israelului.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.