Putin își ascunde deciziile de publicul larg. Analiștii au descoperit o lege marțială ”atenuată” instituită în Crimeea

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că ruşii au minat barajul unei hidrocentrale din regiunea Herson în sudul Ucrainei, și intenționează să comită un atac terorist "sub steag fals".  

Dacă barajul va fi distrus, peste 80 de localități vor fi inundate, mai avertizează liderul de la Kiev.

Între timp, Ucraina a restricționat utilizarea energiei electrice la nivel național, după atacurile cu rachete și drone asupra reţelei naţionale.

Iar oficialii de la Casa Albă avertizează că Iranul a trimis soldați în Crimeea, pentru a ajuta armata Kremlinului să opereze dronele furnizate de Teheran.

Rușii continuă, fără încetare, atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Au fost 300 de lovituri în zece zile, potrivit guvernului ucrainean. O centrală termică dintr-un oraș din apropierea Kievului a fost bombardată cu rachete iar avariile sunt "destul de serioase", potrivit guvernatorului regiunii. Iar oficialii de la Washington avertizează că mai mulți militari iranieni se află "pe teren în Crimeea" pentru a ajuta forţele ruse să lanseze noi atacuri cu drone în Ucraina.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin a vizitat trupele ruse mobilizate recent la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Ned Price, purtător de cuvânt al departamentului de stat: ”Personalul militar iranian a fost pe teren, în Crimeea, și au asistat Rusia în aceste operațiuni. Adevărul este că (rușii) nu au capacitatea de a produce sau de a importa sistemele cheie de care au nevoie. Așa că se îndreaptă către Iran și pun la cale aranjamente cu Coreea de Nord”.

Totuși, apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat cel puţin una dintre rachetele de croazieră lansate.

Zelenski: "233 drone Shahed (de fabricație iraniană) și zeci de rachete rusești au fost doborâte până acum, luna aceasta".

Pe de altă parte, Ucraina restricționează, pentru prima dată, utilizarea energiei electrice la nivel național, în urma avalanșei de atacuri rusești cu rachete și drone care lovesc centre de distribuire a curentului electric şi centrale, chiar înainte de venirea iernii.

Nic Robertson CNN: "Vor fi restricții de electricitate aici în oraș, în capitală vor fi zone fără electricitate în anumite părți ale zilei. În Sumi, un alt oraș la nord de aici, nu există apă și vor avea și alimentarea cu electricitate restricționată. Nu va funcționa iluminatul public, de la marginea șoselelor. Și, înțelegem că în alte orașe din țară, vor fi restricționate și troleibuzele electrice".

Continuă evacuarea locuitorilor din regiunea Herson, de pe malul vestic al râului Nipru, pe celălat mal. Cu feriboturi, pentru că toate podurile peste râu sunt distruse sau avariate.

Femeie: "Situația este pe zi ce trece tot mai îngrijorătoare. Am amânat (plecarea) până în ultimul moment sperând că totul se va rezolva".

Femeie: ”Sunt îngrijorată. Mi-e frică, dar sperăm că totul va fi bine."

Serviciile secrete occidentale estimează că rușii plănuiesc să părăsească orașul Herson și alte teritorii din regiune, în fața atacurilor ucrainene. Urmând să își organizeze apărarea pe celălat mal al Niprului, cel din partea de est.

Zelenski: "Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka. Aceasta este una dintre marile centrale de energie. Barajul acestei hidrocentrale reține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, vor fi acoperite de ape."

Sute de mii de oameni ar putea fi afectați fi afectați dacă barajul va fi distrus, a mai spus Zelenski.

Pe lângă legea marțială instaurată în cele patru regiuni ocupate și anexate ilegal de Rusia, Putin a instituit și alte măsuri mai drastice de securitate. Printre acestea se numără și restricționarea deplasărilor în regiunile rusești din apropierea granițelor Ucrainei. Inclusiv în Crimeea anexată încă din 2014. Iar analiștii au descoperit acolo un gen de lege marțială ”atenuată”, ce permite introducerea orelor de stingere, controlul deplasării populației, măsuri de strămutare temporară și dreptul de a impune regim militarizat asupra anumitor industrii. Mai mult, liderul de la Kremlin a acordat autoritate suplimentară liderilor tuturor provinciilor rusești pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului Moscovei.

În schimb în Rusia, într-un oraș din centrul țării, comandanții militari au luat parte la funeralii şi i-au lăudat viteja lui Evgheni Bizyaev, un rezervist mobilizat luna trecută și care a murit după câteva zile, pe front în Ucraina. Avea 28 de ani.

Oleg Valiev, soldat: "Astăzi ne luăm rămas bun de la camaradul nostru, un adevărat pușcaș marin, care, în vremuri dificile pentru întreaga țară, a ales calea cea grea, apărarea patriei strămoșești."

Un alt recrut rus a fost ucis la două zile după ce a ajuns într-o zonă de război din Ucraina, și la puțin peste o săptămână după ce s-a alăturat forțelor Moscovei. Yarsolav Bulaev, de numai 24 de ani, a lucrat într-o casă de amanet înainte de a fi înrolat. Mătușa lui spune că în scurta perioadă de instrucție a tras doar de cinci ori cu o arma cu gloanțe albe.

Liderului de la Kremlin i-au fost prezentate și echipamentele de calitate cu care ar urma să fie trimișii rezerviștii pe front. În tot acest timp, tot mai multe imagini cu ruși care se plâng că sunt trimiși pe front fără pregătire continuă să circule pe rețelele de socializare. Iar vizita lui Putin printre soldați vine la doar câteva zile după incidentul din timpul antrenamentelor din Belgorod, unde cel puțin 11 soldați ruși au murit într-un schimb de focuri.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul
Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei, afirmă Washingtonul

nstaurarea legii marţiale de către Vladimir Putin în teritoriile anexate din Ucraina arată că ucrainenii nu vor să se alăture Rusiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui rus, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

 

Vladimir Putin a vizitat trupele ruse mobilizate recent la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan
Vladimir Putin a vizitat trupele ruse mobilizate recent la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele mobilizate la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan, anunță Kremlinul.

 

Orban anunță că va face lobby pe lângă liderii UE pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Orban anunță că va face lobby pe lângă liderii UE pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat oficial că va încerca să-i determine pe liderii UE să ridice sancțiunile anti-Rusia.

 

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.