Planul pentru pace al Ucrainei. Cele 10 propuneri cu care a mers delegația Kievului la negocierile cu Rusia

Ucraina
Getty

Jurnalista rusă Farida Rustamova a obținut o listă cu propunerile scrise pe care negociatorii ucraineni le-au transmis omologilor ruși în timpul negocierilor de marți, de la Istanbul, potrivit Meduza.io.

Rusia și Ucraina nu au ajuns la un acord privind aceste măsuri, dar Moscova spune că va studia și discuta propunerile Kievului. Negociatorul principal al Rusiei, consilierul de la Kremlin Vladimir Medinsky, le-a prezentat marți jurnaliştilor câteva dintre aceste propuneri, în timp ce Rustamova a avut acces la textul integral al documentului.

Oferta fundamentală a Kievului către Rusia este „neutralitatea permanentă”, scrie sursa citată.

Propunerea 1: Ucraina se autoproclamă stat neutru, promițând să rămână nealiniată la orice bloc (UE sau NATO) și se angajează să nu dezvolte arme nucleare – în schimbul unor garanții de securitate din partea mai multor state. Lista statelor care trebuie să ofere garanții de securitate Ucrainei include Rusia, Marea Britanie, China, Statele Unite, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel. Alte state ar fi, de asemenea, binevenite să se alăture tratatului.

Propunerea 2: Aceste garanții de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde la Crimeea, Sevastopol sau anumite zone din Donbas. Dacă părțile ajung la un acord ar trebui să stabilească granițele acestor regiuni.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Propunerea 3: Ucraina promite să nu se alăture niciunei coaliții militare și să nu găzduiască baze militare străine sau contingente de trupe. De asemena, exercițiile militare internaționale vor fi posibile numai cu acordul statelor care semnează pentru garanții de securitate. La rândul lor, aceste state trebuie să își confirme intenția de promovare a candidaturii de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Propunerea 4: Ucraina și statele-garant convin ca (în caz de agresiune, orice atac armat împotriva Ucrainei sau orice operațiune militară împotriva Ucrainei) fiecare dintre statele-garant, după consultări reciproce urgențe și imediate (care trebuie să aibă loc în termen de cel mult trei zile) privind dreptul la autoapărare individuală sau colectivă(așa cum este recunoscut de articolul 51 din Carta ONU) vor oferi asistență Ucrainei. Acest ajutor va fi facilitat prin implementarea imediată a acțiunilor individuale sau comune, în funcție de necesitate, inclusiv închiderea spațiului aerian al Ucrainei, furnizarea de arme și utilizarea forței armate în scopul restabilirii și apoi menținerii securității Ucrainei.

Propunerea 5: Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate în consecință vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU (UNSC). Asemenea măsuri vor înceta atunci când UNSC va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

Propunerea 6: Implementând protecții împotriva posibilelor provocări, acordul va reglementa mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în baza rezultatelor consultărilor dintre Ucraina și statele-garant.

Propunerea 7: Tratatul se aplică provizoriu de la data semnării de către Ucraina și toate sau majoritatea statelor-garant. Tratatul intră în vigoare după ce (1) statutul permanent de neutralitate al Ucrainei este aprobat printr-un referendum la nivel național, (2) introducerea amendamentelor corespunzătoare în Constituția Ucrainei, și (3) ratificarea în parlamentele Ucrainei și a statelor-garante a tratatului.

Propunerea 8:
Dorința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol va fi angajată în negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia pentru o perioadă de 15 ani. De asemenea, Ucraina și Rusia se angajează să nu rezolve aceste probleme prin mijloace militare și să continue eforturile de soluționare diplomatică.

Propunerea 9: Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state-garant) pentru a pregăti și a conveni asupra prevederilor unui Tratat privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, modalitățile de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în mod continuu și în siguranță a coridoarelor umanitare, precum și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.

Propunerea 10: Părțile consideră că este posibil să aibă loc o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei în scopul semnării unui tratat și/sau adoptării unor decizii politice cu privire la alte probleme rămase nerezolvate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.