Alegeri în Turcia. Erdogan a scăzut sub 50%. Rezultatele parțiale indică un al doilea tur, pe 28 mai

Erdogan si Kilicdaroglu
Getty

Alegeri în Turcia. Peste 60 de milioane de alegători au fost chemați să decidă dacă Recep Tayyip Erdogan rămâne sau nu președinte, după 20 de ani la putere. ȘtirileProTV.ro a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei.  

Erdogan a scăzut sub 50%

Turcia va avea al doilea tur de scrutin la 28 mai, indică datele după procesarea a 89,2 la sută din voturi.

Erdogan a scăzut sub 50%. Conform rezultatelor parțiale anunțate de agenția Anadolu, actualul președinte al Turciei are 49,94% din voturi. Principalul contracandidat, Kilicdaroglu are 44,30%.

SURSA: Anadolu Agency

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a scris din nou pe Twitter, duminică seara, pentru a critica încercările opoziţiei de a declara rezultatul alegerilor prezidenţiale înainte de termen.

"În timp ce alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă atât de pozitivă şi democratică, iar numărarea voturilor continuă, încercarea de a anunţa rezultatele în grabă echivalează cu o uzurpare a voinţei naţionale", a declarat Erdogan, potrivit News.ro.

"Cer tuturor oficialilor şi colegilor mei să rămână lângă urnele de vot, indiferent de situaţie, până când rezultatele vor fi finalizate oficial. Îi felicit pe toţi cetăţenii care au votat în numele democraţiei şi care participă la acţiunile electorale", a transmis Erdogan.

Candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu susține că Recep Erdogan a scăzut sub 50%.

„Ficțiunea, care a început cu 60 la sută, a scăzut acum sub 50. Observatorii și oficialii comisiei electorale nu trebuie să își părăsească locurile. Nu vom dormi la noapte, eu și oamenii mei. Avertizez YSK (biroul electoral din Turcia), trebuie să faceți publice datele din provincii”, a spus Kemal Kilicdaroglu.

După numărarea a peste 80 la sută din voturi, diferenţa dintre Erdogan şi Kilicdaroglu s-a redus la aproape şase procente. Surse din ambele partide admit că s-ar putea contura un al doilea tur de scrutin, potrivit agenţiei Reuters.

Erdogan are 50,3 la sută din voturi, Kilicdaroglu - 43,91 la sută, iar al treilea candidat, Sinan Ogan - 5,31 la sută, după numărarea a 82,5 la sută din voturi.

Rezultatele parțiale arată că Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care ar putea avea loc pe 28 mai.

După numărarea a aproape 76% din voturi, Erdogan mai are doar puțin peste jumătate din voturi, mai exact 50,6%, potrivit rezultatelor parțiale publicate de agenția Anadolu.

Principalul său contracandidat, Kilicdaroglu, are 43,4%.

Kilicdaroglu pe primul loc, la numărătoarea paralelă a CHP

Cel mai mare partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), desfăşoară o numărătoare paralelă prin plasarea propriilor observatori la fiecare urnă de vot şi prin fotografierea fiecărui buletin de vot pe măsură ce este numărat.

"Conform rezultatelor noastre, cu 23,87% din voturi numărate, Kemal Kilicdaroglu este în frunte", a declarat candidatul de opoziție, Mansur Yavaş, care este şi primarul Ankarei, adăugând: "Aceste date provin din toată Turcia, dar pot spune că noi suntem în faţă în Istanbul şi Ankara".

Omer Celik, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al lui Recep Tayyip Erdoğan, i-a acuzat pe liderii opoziţiei de "încercare de a asasina voinţa naţională", pentru că au acuzat agenţia de ştiri de stat Anadolu de denaturarea rezultatelor alegerilor, relatează The Guardian, citat de News.ro.

"Înainte ca rezultatele să fie finalizate, dintr-o dată, purtătorul de cuvânt al alianţei de opoziţie şi primarii apar la televizor. Ca de obicei, au început să spună că agenţia Anadolu manipulează datele", a declarat Celik.

Reacţia oficialului AKP intervine după ce candidaţii de opoziţie Mansur Yavaş şi Ekrem İmamoğlu au ţinut o conferinţă de presă în capitala turcă, Ankara, atacând agenţia de ştiri de stat Anadolu pentru că, potrivit lor, a difuzat rezultate distorsionate. Opoziţia acuză Anadolu că a difuzat mai întâi voturile numărate ale AKP, prezentând o imagine deformată a rezultatului general, şi susţin că alianţa lor este în frunte.

Scade avansul lui Erdogan

Au fost numărate 70,44% din voturi, iar diferența între principalii candidați continău să scadă. În acest moment, Erdogan are 51,1%, în timp ce Kilicdaroglu are 43,1%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.

După numărarea a 51 la sută din voturi, Erdogan are 52 la sută din voturi, iar Kilicdaroglu - 42,1 la sută.

Opoziția contestă rezultatele parțiale

Candidatul opoziţiei turce la preşedinţie Kemal Kiliçdaroglu a susţinut duminică seara că este pe primul loc în alegerile prezidenţiale, înaintea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, citând AFP.

"Suntem în frunte", a afirmat el pe Twitter, contestând cifrele agenţiei de presă oficiale Anadolu care acordă şefului statului 52,5% din voturi după numărarea a peste 40% din buletinele de vot.

Aproximativ 61 de milioane de oameni din Turcia au fost chemaţi la vot să aleagă un preşedinte şi un nou parlament. Sondajele sugerează o cursă strânsă între Kiliçdaroglu şi Erdogan.

Partidul CHP, din partea căruia candidează Kilicdaroglu, acuză agenția de presă de stat Anadolu că manipulează rezultatele. Purtătorul de cuvânt Faik Oztrak spune că vede „o imagine pozitivă”.

„Agenția Anadolu își face manipularea tradițională pentru ultima dată. Se pare că participarea (la vot, n.r.) va fi la un nivel record”, a spus el. 

Au fost numărate 40 la sută din voturi, iar Erdogan conduce cu 52,7 la sută din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 41,4 la sută.

La Istanbul, unde au fost numărate 35 la sută din voturi, cei doi sunt aproape la egalitate, cu un uşor avans pentru Erdogan: 47,8 la sută, faţă de 47,3 la sută Kilicdaroglu.

14-05-2023 19:48

Primele rezultate ale votului arată un avans considerabil pentru Erdogan

Primele rezultate ale numărării votului din cursa pentru alegerile prezidenţiale din Turcia au arătat un avans considerabil pentru preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, care conduce ţara de 20 de ani, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, este creditat cu mult mai puţine voturi, deşi se anunţa o cursă extrem de strânsă, potrivit News.ro.

După numărarea a peste 30 la sută din voturi, Erdogan are 53,6 la sută din voturi, Kilicdaroglu - 40,4 la sută, iar Sinan Ogan - 5,4 la sută.

Este de aşteptat ca diferenţa să scadă pe măsura numărării voturilor.

Acestea nu sunt rezultate oficiale, ci sunt statistici procesate de Comisia Electorală Centrală pe măsură ce primeşte procesele-verbale de la secţiile de vot.

Participarea la vot a fost de peste 86 la sută.

Numărarea voturilor este în plină desfășurare

Numărarea voturilor este în plină desfășurare la cele aproximativ 200.000 de secţii de votare din Turcia.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, şi care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neaşteptate.

Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, le-a transmis un mesaj pe Twitter susţinătorilor săi după închiderea secţiilor de vot, spunându-le că este timpul să protejeze cu fermitate urnele de vot.  

Urnele s-au închis la 17:00

Urnele s-au închis la 17:00

Având în vedere că sunt cozi lungi la multe secții de votare, autoritățile au anunțat că persoanele care așteptau deja la rând la ora 17:00 vor putea să voteze.

Oricine se pune la coadă după ora 17:00 nu poate vota.

Nu există exit-poll-uri, iar legea interzice reaportarea rezultatelor parțiale până la ora 21:00.


14-05-2023 16:19

Și cel mai înalt om din lume s-a prezentat la vot. Sultan Kosen măsoară 2,51 metri și a votat în orașul Derik.

„Îmi doresc numai binele pentru țara noastră”, a spus el.

14-05-2023 16:19

Cel mai înalt om din lume la vot, în Turcia

14-05-2023 14:57

Gullu Dogan, o femeie de 112 ani, este cel mai în vârstă votant din Gumushane, o regiune din Turcia.

Bătrâna a mers la vot împreună cu copiii și nepoții ei, insistând să se deplaseze până la secția de votare, și nu să primească urna acasă.

14-05-2023 14:57

O femeie de 112 ani s-a prezentat la vot

Iată cine sunt cei doi candidați la președinția Turciei:

- Recep Erdogan, omul care conduce Turcia cu o mână de fier de 20 de ani. A fost la închisoare pentru incitare la ură

Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan. "A venit timpul pentru schimbare"

Turciri vor alege, de asemenea, un nou Parlament şi - cel mai probabil - va fi o cursă strânsă între Alianţa Populară a lui Erdogan şi Alianţa Naţiunii a lui Kilicdaroglu.

Alianţa Populară, este formată din partidul lui Erdogan AKP, care este un partid conservator, de sorginte islamistă, şi MHP, un partid naţionalist. Acestora li s-au alăturat şi alte formaţiuni mai mici.

Alianţa Naţiunii, care îl susţine pe Kemal Kilicdaroglu, este formată din şase partide de opoziţie, între care Partidul Republican al Poporului (CHP). Este un partid laic, înfiinţat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, şi al cărui preşedinte este Kilicdaroglu.

14-05-2023 14:06

Un bărbat îmbrăcat în ienicer a venit la secție călare pe cal

Un bărbat îmbrăcat în haine de ienicer, adică soldații fostului Imperiu Otoman, a venit să voteze călare pe un cal. FOTO, jos:

SURSA: Getty

SURSA: Getty

SURSA: Getty
14-05-2023 11:46

Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, a votat la Ankara

ora 11.00 (ora României) Șeful opoziției și liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, și-a exprimat votul în capitala Turciei, Ankara, potrivit Al Jazeera.

Kilicdaroglu, care conduce Alianța Națiunilor - care formează "Masa celor șase" - a promis schimbări după mai bine de 20 de ani de guvernare a Partidului AK. Alianța a promis să susțină democrația, libertatea presei și statul de drept.

SURSA: Agerpres

Care este acum atmosfera în Turcia:

Tânăr: ”Am așteptări în ceea ce privește economia. Iar, în general, avem probleme cu sistemul de învățământ, care mă aștept să fie îmbunătățit. Vreau ca măcar aceste lucruri să se îmbunătățească."

Alt tânăr: "Cu voia Domnului, cel care merită va câștiga. Cu voia lui Allah, vor fi alegeri sigure."

Tânără votantă: "Am 22 de ani și voi vota pentru prima dată la aceste alegeri. Sunt tare mândră să-l sprijin pe președintele nostru, domnul Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru ultima dată." 

SURSA: Getty

Kilicdaroglu promite relații mai bune cu Occidentul

Kilicdaroglu promite relații mai bune cu Occidentul

Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției din Turcia: "El (președintele turc Recep Tayyip Erdogan, n. red.) joacă mereu murdar. În toată viața mea nu am văzut vreodată un om să mintă la fel de mult ca el. El denaturează faptele și calomniază oamenii. Dar, orice ar face, oamenii mă vor alege pe mine."

Fostul funcționar public, în vârstă de 74 de ani, a promis soluţii la criza costului vieţii, principalul factor care a erodat popularitatea președintelui Erdogan în ultimii ani. Planul de redresare al opoziţiei vizează reducerea inflaţiei, care a atins 85% anul trecut.

Kilicdaroglu a promis o revenire la politicile economice corecte şi la sistemul parlamentar de guvernare, precum şi la independenţa sistemului judiciar, despre care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidenţa.

Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției din Turcia: "Este un prejudiciu real adus pilonilor fondatori ai țării. Pilonii democrației: parlamentul, sistemul judiciar și executiv au avut serios de suferit (în regimul Erdogan, n. red.). ”

De asemenea, Kilicdaroglu propune relaţii ceva mai calde cu Occidentul: "Vrem să fim parte a Occidentului și a lumii civilizate. Vrem democrație în țara noastră. Nu vrem conducere autoritara, vrem libertate. Tinerii și femeile s-au săturat, vor și ei libertate. Prin urmare, vom să implementăm toate regulile democratice ale Uniunii Europene în țara noastră."

Alegeri în Turcia: Recep Tayyip Erdogan vrea al treilea mandat prezidențial


După 20 de ani la putere, întâi premier, apoi președinte, Recep Tayyip Erdogan vrea al treilea mandat prezidențial. În campania electorală a insistat că el este cel care a ținut Turcia în picioare, în ciuda numeroaselor provocări, de la inflația galopantă și până la cutremurele catastrofale, din februarie.

Dar Erdogan a declarat că va accepta eventuala victorie a rivalului său: "Am ajuns la putere pe cale democratică. Am ajuns la putere prin încrederea pe care ne-a dat-o poporul nostru. Dacă națiunea noastră ia o decizie atât de diferită, o vom respecta, orice ar necesita democrația. Nu este nimic altceva de făcut." 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cine este Recep Erdogan, omul care conduce Turcia cu o mână de fier de 20 de ani. A fost la închisoare pentru incitare la ură
Cine este Recep Erdogan, omul care conduce Turcia cu o mână de fier de 20 de ani. A fost la închisoare pentru incitare la ură

De la începuturile sale ”umile” și până astăzi, Recep Tayyip Erdogan a reușit să ajungă un gigant politic.   

Cine este Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan.
Cine este Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan. "A venit timpul pentru schimbare"

Blocat în umbra lui Recep Tayyip Erdogan de-a lungul întregii sale cariere, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu crede că a venit timpul să pună Turcia pe un nou drum.

Alegeri în Turcia. Erdogan acuză opoziţia că lucrează cu Biden, iar Kilicdaroglu poartă vestă antiglonţ la un miting
Alegeri în Turcia. Erdogan acuză opoziţia că lucrează cu Biden, iar Kilicdaroglu poartă vestă antiglonţ la un miting

Preşedintele Tayyip Erdogan a ţinut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând opoziţia că lucrează cu preşedintele american Joe Biden pentru a-l răsturna de la putere.

Cine este Recep Erdogan, omul care conduce Turcia cu o mână de fier de 20 de ani. A fost la închisoare pentru incitare la ură
Cine este Recep Erdogan, omul care conduce Turcia cu o mână de fier de 20 de ani. A fost la închisoare pentru incitare la ură

De la începuturile sale ”umile” și până astăzi, Recep Tayyip Erdogan a reușit să ajungă un gigant politic.   

Cine este Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan.
Cine este Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul care l-ar putea învinge pe Erdogan. "A venit timpul pentru schimbare"

Blocat în umbra lui Recep Tayyip Erdogan de-a lungul întregii sale cariere, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu crede că a venit timpul să pună Turcia pe un nou drum.

Alegeri în Turcia. Erdogan acuză opoziţia că lucrează cu Biden, iar Kilicdaroglu poartă vestă antiglonţ la un miting
Alegeri în Turcia. Erdogan acuză opoziţia că lucrează cu Biden, iar Kilicdaroglu poartă vestă antiglonţ la un miting

Preşedintele Tayyip Erdogan a ţinut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând opoziţia că lucrează cu preşedintele american Joe Biden pentru a-l răsturna de la putere.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă