Război în Orientul Mijlociu. Oficiali palestinieni: Peste 3700 de oameni din Gaza au fost uciși până acum

Gaza
Agerpres

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. 

19-10-2023 13:34
19-10-2023 23:25

Ce au observat americanii în urma exploziei de la spitalul din Gaza

Comunitatea de informaţii a SUA estimează că probabil au fost ucise între 100 şi 300 de persoane în explozia de la spitalul baptist Al-Ahli din Gaza, potrivit unei evaluări neclasificate a serviciilor de informaţii obţinute de CNN.

19-10-2023 21:49

România sare în ajutorul populației din Fâșia Gaza. Țara noastră va trimite alimente și articole de cazarmament | DOCUMENT

Guvernul a anunțat, joi seara, că țara noastră va trimite în Fâşia Gaza asistenţă internaţională cu titlu gratuit constând în produse alimentare şi articole de cazarmament.

19-10-2023 21:18

Israelul anunță că momentul invaziei terestre în Gaza se apropie. "O veţi vedea din interior. Vom fi precişi şi ucigători”

Ministrul israelian al Apărării s-a întâlnit, joi, cu soldați din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza și a transmis un mesaj clar despre invazia terestră asupra enclavei controlată de gruparea teroristă Hamas.

19-10-2023 20:18

Ajutor economic pentru israelienii afectați de atacurile Hamas. Va fi

Guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile teroriștilor Hamas.

19-10-2023 19:39

Israelul, atacat simultan de pe două teritorii. Armata israeliană, în alertă

Sirenele de raid aerian au sunat joi după-amiază simultan în sudul şi nordul Israelului, tirurile de rachete fiind trase atât din Gaza, cât şi Liban, relatează The Times of Israel şi Jerusalem Post.

19-10-2023 19:38

Reuters: Vizita în Israel îl leagă pe Biden și implicit pe SUA de orice atac în Fâșia Gaza

Biden a mers în Israel pentru a susţine lupta statului evreu împotriva Hamas şi pentru a oferi ajutor palestinienilor, dar, prin faptul că a zburat la Tel Aviv, liderul american s-a legat în acest fel de orice luptă care va urma, a scris, joi, Reuters.

19-10-2023 17:51

Israelul, acuzat de pedepsirea „colectivă” a palestinienilor prin „înfometare” şi „deplasare forţată”

Preşedintele egiptean şi regele Iordaniei cer joi, la Cairo, încetarea „imediată” a Războiului în Fâşia Gaza şi acuză Israelul de faptul că aplică o „pedeapsă colectivă” prin care îi „înfometează” pe palestinieni şi îi „deplasează forţat”.

19-10-2023 17:41

Țara care ar fi înarmat gruparea Hamas pentru atacul sângeros asupra Israelului. Ce indică dovezile | FOTO

Luptătorii Hamas au folosit probabil armele unui dușman al Occidentului în timpul atacului nemilos din 7 octombrie asupra Israelului.

19-10-2023 15:41

Israelul a arestat peste 500 de posibili teroriști în Cisiordania. Sprijinul pentru Hamas este puternic în regiune

Forţele de securitate israeliene au arestat peste 500 de suspecţi în operaţiuni antiteroriste în Cisiordania de la escaladarea conflictului cu Hamas, a anunţat joi armata israeliană, transmite dpa.

19-10-2023 15:22

Peste 3.700 de persoane ucise în Gaza - oficiali din domeniul sănătății

Cifre actualizate de la Ministerul Sănătății din Gaza, care - potrivit BBC - spune că cel puțin 3 785 de palestinieni au fost uciși în Gaza de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie.

Printre cei uciși, 1.524 erau copii, 1.000 erau femei și 120 erau bătrâni, spun ei.

Un total de 12.493 au fost răniți, au adăugat oficialii din domeniul sănătății.

Acest bilanț include 471 de persoane care, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, au fost ucise marți la spitalul arab Al-Ahli. Hamas dă vina pe un atac aerian israelian, în timp ce Israelul a prezentat dovezi care, potrivit acestuia, arată că o rachetă palestiniană lansată din Gaza a avut un tir greșit.

Numărul celor uciși în acel incident este, de asemenea, contestat - un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că este vorba de "câteva zeci".

19-10-2023 15:18

Netanyahu afirmă că atacul Hamas din 7 octombrie a vizat să distrugă extinderea păcii israeliano-arabe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că şocul provocat de atacul comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas împotriva Israelului a vizat împiedicarea extinderii relaţiilor paşnice în Orientul Mijlociu şi i-a cerut Londrei să sprijine în continuare contraofensiva israeliană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

''Am fost pe punctul de extindere a acelei păci şi distrugerea acestei extinderi este unul dintre motivele pentru care a fost făcută această acţiune'', i-a spus Netanyahu premierului britanic Rishi Sunak, aflat în vizită în Israel.

''Aceasta este cea mai întunecată oră. Asta înseamnă că acesta este un război lung şi vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră continuu'', a adăugat şeful executivului israelian adresându-se omologului britanic.

De partea sa, Rishi Sunak a promis că Londra va fi alături de Israel, salutând decizia de a se permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.

El a spus că Israelul face tot ce poate pentru a limita decesele în rândul civililor. ''Ştiu că luaţi toate măsurile de precauţie pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriştii Hamas'', a spus Sunak.

''Salut decizia de ieri a dumneavoastră de a asigura că rutele către Gaza vor fi deschise pentru intrarea ajutorului umanitar. Sunt mândru că stau aici alături de dumneavoastră. Vom fi alături de dumneavoastră, solidari. Vom fi alături de poporul dumneavoastră şi vrem de asemenea să câştigaţi'', a adăugat premierul britanic.

19-10-2023 15:19

Lovitură pentru Hamas. Șeful forțelor lor de securitate, Jehad Mheisen, a fost ucis chiar în casă

Șeful forțelor de securitate ale Hamas a fost ucis, joi, 19 noiembrie, împreună cu membrii familiei sale, într-un atac aerian al Israelului asupra casei lor.

19-10-2023 14:34

Palestinienii din Gaza au început din nou să tragă cu rachete în Israel

Palestinienii din Fâşia Gaza lansează din nou rachete către coloniile evreieşti, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Armata israeliană a comunicat că sirenele de alarmă au sunat din nou în oraşul Aşkelon de pe coasta Mediteranei şi în satele din apropierea frontierei.

Anterior, nu se semnalaseră tiruri de rachete din Gaza timp de aproximativ 15 ore.

Din 7 octombrie, când luptători ai grupării islamiste Hamas au atacat teritoriul israelian, palestinienii au tras din Gaza asupra Israelului mii de rachete. Teroriştii au masacrat în cursul asaltului peste 1400 de israelieni, iar Israelul a ripostat cu lovituri aeriene care - conform estimărilor autorităţilor din Gaza - au ucis circa 3500 de palestinieni.

Fâşia Gaza este controlată de Hamas, considerată organizaţie teroristă de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Israel. 

19-10-2023 12:39

Rusia trimite 27 de tone de ajutor umanitar civililor din Fâşia Gaza

Rusia urmează să livreze ”în curând” 27 de tone de ajutoare umanitare, prin Egipt, civililor din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul rus al Situaţiilor de urgenţă, potrivit News.ro, care citează AFP.

Un avion special (...) a decolat de pe Aeroportul Ramenskoie, în apropiere de Moscova, către Aeroportul El-Arich, în Egipt, Ajutorul umanitar rus va fi predat reprezentanţilor Crucii Roşii egiptene pentru a fi trimis în Fâşia Gaza”, anunţă într-un comunicat adjunctul ministrului Situaţiilor de Urgenţă Ilia Denissov.

El nu precizează când a plecat avionul. ”Populaţia va primi făină, zahăr, orez şi paste”, a anunţat el.

Preşedinţii Statelor Unite Joe Biden şi Egiptului Abdel Fattah el-Sisi au anunţat miercuri că ajutor internaţional poate ajunge în Fâşia Gaza, unde se desfăşoară o catastrofă umanitară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Joe Biden, care a efectuat miercuri o vizită în Israel, la Tel Aviv, a obţinut ca preşedintele egiptean ”să lase până la 20 de TIR-uri să traverseze” pasajul Rafah, singurul care nu este controlat de către Israel.

Acest ajutor poate ajunge în Fâşia Gaza abia vineri, din cauza unor lucrări la drum - distrus de Israel în bombardamente.

Rusia nu precizează când va filivrat ajutorul său în Fâşia Gaza.

19-10-2023 12:00

Prima și singura femeie din biroul politic al Hamas a fost ucisă - presă

Presa palestiniană, citată de BBC, anunță că prima și singura femeie din biroul politic al Hamas a fost ucisă într-un atac aerian. 

Biroul politic este principalul organ decizional al grupării teroriste Hamas.

Jamila al-Shanti, văduva co-fondatorului Hamas Abdel Aziz al-Rantisi, a fondat mișcarea femeilor din Hamas și a devenit prima femeie aleasă în biroul politic în 2021.

Informațiile din presă nu oferă detalii despre locul unde s-a produs decesul.

SURSA: Getty
19-10-2023 11:14

Patru din 10 persoane internate în spital sunt copii, spune un medic din Gaza

Ghassan Abu-Sittah, un medic din Londra care lucrează în Gaza, a descris ce s-a întâmplat marți seara, când a avut loc o explozie la spitalul Al-Ahli.

"Eram în sala de operație când a lovit racheta", a spus el, citat de BBC. "Tavanul sălii de operație a căzut peste noi. Erau sute de morți, erau părți amputate, erau oameni cu amputații primare", a spus el.

El a adăugat că 40% din toate cazurile de pacienți răniți pe care le vede sunt "copii și toți... au pierdut unul sau doi părinți și, din păcate, acești copii au în față un drum lung, lung de recuperare".

19-10-2023 10:11

„Nu vreau să mor”. Femeile însărcinate din Gaza se pregătesc să nască

Aproximativ 50.000 de femei din Gaza sunt însărcinate, iar 10% dintre ele urmează să nască în luna următoare, potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), citat de CNN.

Prinse acum în mijlocul războiului dintre Hamas și Israel, aceste femei nu știu în ce condiții își vor putea aduce pe lume copiii.

Trezită săptămâna trecută de atacurile israeliene în timp ce dormea ​​lângă fiul ei, Khulood Khaled, în vârstă de 28 de ani și însărcinată în opt luni, a crezut că va intra în travaliu prematur. Îngrijorată de copilul ei nenăscut, Khulood a decis să-și părăsească casa din districtul al-Karama din nordul Fâșiei Gaza a doua zi, în timp ce bombardamentele continuau.

19-10-2023 09:47

10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat miercuri în centrul Atenei, în semn de solidaritate cu palestinienii, înainte de a se îndrepta către Ambasada Israelului, a declarat poliţia pentru agenţia France Presse.

 

19-10-2023 09:26

Steagurile israeliene şi palestiniene vor fi interzise la meciurile din Premier League

Steagurile israeliene şi palestiniene vor fi de acum înainte interzise la meciurile din Premier League, a anunţat, miercuri, agenţia de ştiri PA.

Decizia a fost luată pentru a se asigura că stadioanele engleze nu devin un loc de conflict.

Săptămâna trecută, guvernul britanic a încurajat diferitele echipe şi atleţi să aducă un omagiu victimelor violenţelor din Israel şi din Fâşia Gaza.

19-10-2023 09:08

Serviciu secret european: Zeci de persoane, nu sute, au murit în explozia de la spitalul din Gaza

Tirul mortal asupra unui spital din Gaza a făcut "câteva zeci de morţi", şi nu sute, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al unui serviciu european de informaţii

„Nu sunt 200 sau chiar 500 de morţi, ci mai degrabă câteva zeci, probabil între 10 şi 50", a afirmat această sursă sub protecţia anonimatului, care mai crede că, "probabil, nu Israelul a făcut asta", conform "pistelor serioase" de care dispune serviciul său de informaţii.

Mai multe detalii, aici.

19-10-2023 08:27

Cât de periculos este Hezbollah și cât de puternică este armata sa

Hezbollahul libanez are schimburi focuri de armă cu Israelul, peste graniţă, aproape constant în ultimele zile, în cea mai gravă escaladare de la războiul lor major din 2006.

Cel puţin cinci soldaţi israelieni, 13 terorişti Hezbollah şi cinci palestinieni din alte grupuri teroriste au fost ucişi în aceste schimburi de focuri dintre Hezbollah şi Israel. Un civil israelian a fost ucis într-un atac al Hezbollah duminică, iar doi civili libanezi şi un jurnalist Reuters au fost, de asemenea, ucişi de bombardamente israeliene.

Administraţia Biden a îndemnat în privat Israelul să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, în timp ce Washingtonul încearcă să împiedice ca războiul actual să se extindă dincolo de Gaza, au declarat miercuri pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

Mai multe detalii, aici.

19-10-2023 08:13

Sute de persoane au fost arestate după ce au intrat în Capitoliul SUA, cerând încetarea războiului dintre Israel și Hamas

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei manifestaţii de amploare, miercuri, împotriva războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei Capitoliului.

19-10-2023 07:52

Un fost ambasador al SUA la NATO a declarat pentru BBC că este posibil ca SUA să comunice cu Iranul prin canale private cu privire la conflictul Israel-Hamas.

"Ştim că SUA a comunicat cu Iranul în mod privat prin canale private care sunt stabilite tocmai în acest scop", spune Ivo Daalder, care a fost ambasador al SUA la NATO între 2009 şi 2013.

"Iar Iranul, fără îndoială, ştie ce sunt pregătite să facă SUA. Doar că nu este ceva ce preşedintele, în acest moment, este dispus să spună public, şi probabil că nici nu ar trebui", a declarat la emisiunea Newsday de la BBC. Mai multe detalii, aici.

19-10-2023 07:30

Ce este Jihadul Islamic, grupul palestinian acuzat că s-ar afla în spatele exploziei de la spitalul din Gaza

Jihadul Islamic, un grup militant palestinian aliat al Hamas şi care a luat parte la asaltul din 7 octombrie asupra Israelului, a fost acuzat de armata israeliană că s-ar afla în spatele exploziei de marţi de la spitalul din Gaza.

19-10-2023 07:15

Reuters: Sfârşitul jocului pentru Israel?

Israelul promite să elimine Hamas într-un atac necruţător asupra Fâşiei Gaza, dar nu are în vedere un final de joc evident şi nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă.

Având numele de cod "Operaţiunea Săbiile de fier", campania militară din Gaza va fi de neegalat în ferocitatea sa şi nu se va compara cu nimic din ceea ce Israelul a desfăşurat în trecut în Gaza, au spus opt oficiali regionali şi occidentali care cunosc conflictul şi care au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Israelul a chemat un număr record de 360.000 de rezervişti şi a bombardat neîntrerupt mica enclavă după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Mai multe detalii, aici.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Preşedintele Israelului acuză BBC de o relatare „atroce” a confictului Hamas-Israel
Preşedintele Israelului acuză BBC de o relatare „atroce” a confictului Hamas-Israel

Preşedintele Israelului a acuzat postul public britanic BBC de o relatare 'atroce' a conflictului Hamas-Israel în urma deciziei corporaţiei de a nu identifica Hamas drept organizaţie teroristă, relatează joi PA Media/DPA.

Ce spune un analist despre spitalul din Gaza atacat cu o rachetă: Craterul este mic. Cum de a ucis peste 400 de oameni?
Ce spune un analist despre spitalul din Gaza atacat cu o rachetă: Craterul este mic. Cum de a ucis peste 400 de oameni?

Tensiunea se menține la cote alarmante în Orientul Mijlociu, unde Israel încearcă să dovedească lumii că nu poartă vina pentru explozia din parcarea unui spital din Gaza. Sinteza evenimentelor de miercuri, 18 octombrie.

„Angoasă și groază.” 10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor. FOTO
„Angoasă și groază.” 10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor. FOTO

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat miercuri în centrul Atenei, în semn de solidaritate cu palestinienii, înainte de a se îndrepta către Ambasada Israelului, a declarat poliţia pentru agenţia France Presse.

 

Preşedintele Israelului acuză BBC de o relatare „atroce” a confictului Hamas-Israel
Preşedintele Israelului acuză BBC de o relatare „atroce” a confictului Hamas-Israel

Preşedintele Israelului a acuzat postul public britanic BBC de o relatare 'atroce' a conflictului Hamas-Israel în urma deciziei corporaţiei de a nu identifica Hamas drept organizaţie teroristă, relatează joi PA Media/DPA.

Ce spune un analist despre spitalul din Gaza atacat cu o rachetă: Craterul este mic. Cum de a ucis peste 400 de oameni?
Ce spune un analist despre spitalul din Gaza atacat cu o rachetă: Craterul este mic. Cum de a ucis peste 400 de oameni?

Tensiunea se menține la cote alarmante în Orientul Mijlociu, unde Israel încearcă să dovedească lumii că nu poartă vina pentru explozia din parcarea unui spital din Gaza. Sinteza evenimentelor de miercuri, 18 octombrie.

„Angoasă și groază.” 10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor. FOTO
„Angoasă și groază.” 10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor. FOTO

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat miercuri în centrul Atenei, în semn de solidaritate cu palestinienii, înainte de a se îndrepta către Ambasada Israelului, a declarat poliţia pentru agenţia France Presse.

 

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.