Liderii celor mai puternice țări, grupul G7, au decis să aplice noi sancțiuni Rusiei

Scholz, Boris Johnson, Joe Biden, Ursula von der Leyen, G7
Profimedia

Statele grupului G7, reunite în summit în Germania, vor să crească şi mai mult presiunea economică împotriva Rusiei.  

Un înalt responsabil de la Casa Albă a declarat luni că cele mai puternice țări se gândesc în special la un 'mecanism pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc'.

Liderii ţărilor G7 (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) sunt 'foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniştrilor lor să creeze de urgenţă mecanisme pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc', a explicat el într-o întâlnire cu presa în marja reuniunii din Alpii Bavarezi, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Un astfel de mecanism, ce rămâne să fie definit, ar viza 'serviciile' care sunt legate de exportul de petrol rusesc, a afirmat sursa, care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Ea a recunoscut totuşi că acest proiect ar cere 'multă coordonare', atât între ţări, cât şi cu sectorul privat.

Citește și
soldat ucraina
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor. 14 rachete au fost lansate asupra Kievului
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Potrivit AFP, termenul de 'servicii' se poate referi mai ales la transportul naval şi la contractele de asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc.

'Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a (preşedintelui rus Vladimir) Putin', a afirmat responsabilul de la Casa Albă.

Conform sursei, ţările G7 vor 'continua să restrângă accesul Rusiei la resurse industriale cruciale', în special în sectorul de apărare, pe care Washingtonul îl va 'ţinti în mod agresiv' prin sancţiuni împotriva unor mari întreprinderi publice ruse.

Aceasta înseamnă că întreprinderile respective nu vor mai putea să importe produse americane, în special componente tehnologice.

G7 vrea de asemenea 'să se coordoneze pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor ruseşti în scopul de a ajuta Ucraina', a mai indicat acest responsabil.

Potrivit unui comunicat al executivului american, SUA vor 'institui o taxă mai ridicată asupra a mai mult de 570 de grupe de produse ruseşti de o valoare totală de circa 2,3 miliarde de dolari'.

În fine, statele G7 vor impune sancţiuni 'împotriva celor responsabili de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de crime de război', a comunicat Casa Albă.

Washingtonul va viza, spre exemplu, 'societăţi militare private care acţionează în Ucraina, unităţi militare ruse' sau 'responsabili puşi în funcţii de Rusia în zone ocupate sau controlate de forţele ruse (în Ucraina), inclusiv miniştri şi primari'.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 124. SUA: Lumea este îngrozită de atacul rușilor asupra centrului comercial din Kremenciuk

Ruble
Pentru prima dată de la Revoluția din 1917, Rusia a intrat în incapacitate de plată

Pentru prima dată de la Revoluția din 1917, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, îndepărtându-se și mai mult, în acest fel, de sistemul financiar global, după sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina.  

rusia
Kremlin: Rusia nu a intrat în incapacitate de plată. Nu este problema noastră că plățile au fost blocate

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a făcut primele declarații după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora Rusia a intrat în incapacitate de plata pentru prima dată de la Revoluția din 1917.

maia sandu - 3
Maia Sandu, în vizită în Ucraina. Va avea o întrevedere cu președintele Zelenski

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află, luni, în Ucraina pentru o vizită de lucru.

rinat ahmetov
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, a dat în judecată Rusia, la CEDO

Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate şi confiscarea bunurilor în contextul invaziei Moscovei.

Andrey Gurulyov
Un propagandist al Kremlinului vrea ca statele baltice și porturile olandeze să fie bombardate: O torpilă ar fi suficientă

De două zile, Rusia bombardează înverșunat orașe ucrainene, mult dincolo de frontul din Donbas. Kiev, Harkov, Nikolaev, Sloviansk și Odesa, au fost toate vizate de atacuri, soldate cu victime și distrugeri imense.

Citește și...
Joe Biden a vorbit despre România la summit-ul G7.14 milioane de dolari, investiți în reactoare
Joe Biden a vorbit despre România la summit-ul G7.14 milioane de dolari, investiți în reactoare

Președintele Joe Biden a anunțat, duminică, la summit-ul G7, că țările care fac parte din acest grup vor investi ”strategic” până în 2027 aproximativ 600 de miliarde de dolari.  

Război în Ucraina, sinteza evenimentelor. 14 rachete au fost lansate asupra Kievului
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor. 14 rachete au fost lansate asupra Kievului

Chiar în ziua summitul G7, Rusia a lansat mai multe atacuri în Ucraina inclusiv în capitala țării. La Kiev, o rachetă a lovit etajele superioare ale unui bloc de locuințe.

Summit-ul G7 din Germania. Primele promisiuni făcute de liderii celor mai puternice țări
Summit-ul G7 din Germania. Primele promisiuni făcute de liderii celor mai puternice țări

Putin speră că unitatea Occidentului va slăbi pe măsură ce continuă războiul în Ucraina. Este avertismentul lansat de președintele american Joe Biden la summitul G7 al principalelor puteri democratice care a început duminică în Germania.

VIDEO Liderii G7, glume la adresa lui Vladimir Putin. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”
VIDEO Liderii G7, glume la adresa lui Vladimir Putin. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”

În timp ce serveau prânzul, liderii G7 au făcut glume la adresa imaginii pe care Vladimir Putin și-a atribuit-o prin fotografiile postate la bustul gol.

Summit G7 în Germania. Marile puteri interzic importurile de aur rusesc.
Summit G7 în Germania. Marile puteri interzic importurile de aur rusesc. "Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin”

Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7, informează France Presse.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă