Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

armata israeliană
Getty

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Peste 12.000 de ţinte din Fâșia Gaza au fost identificate cu "Evanghelia", a anunțat armata israeliană, informează publicația The Guardian, citată de News.ro.

Armata israeliană nu a făcut niciun secret din intensitatea bombardamentelor sale asupra Fâşiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, şeful forţelor sale aeriene a vorbit despre lovituri aeriene neîncetate, "24 de ore din 24". Forţele sale, a spus el, loveau doar ţinte militare, dar a adăugat: "Nu suntem chirurgici".

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, s-a acordat relativ puţină atenţie metodelor folosite de Forţele de Apărare Israeliene (IDF) pentru a selecta ţintele din Gaza şi rolului pe care inteligenţa artificială l-a jucat în campania lor de bombardamente.

Acum, în timp ce Israelul îşi reia ofensiva după o încetare a focului de şapte zile, există îngrijorări tot mai mari cu privire la abordarea de ţintire a armatei israeliene într-un război împotriva Hamas care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care este administrată de Hamas, a ucis până acum peste 15.000 de persoane în teritoriu.

Citește și
armata israel, soldati israel
Israelul a reînceput bombardamentele asupra gupării teroriste Hamas. 80 de ostatici israelieni au fost eliberați până acum
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O unitate secretă a spionajului militar joacă un rol cheie în lupta cu Hamas

O unitate de informaţii militare secrete, ajutată de inteligenţa artificială, joacă un rol semnificativ în răspunsul Israelului la masacrul comis de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

"Alte state vor urmări şi vor învăţa", a declarat un fost oficial de securitate de la Casa Albă familiarizat cu utilizarea sistemelor autonome de către armata SUA.

La începutul lunii noiembrie, IDF a declarat că "peste 12.000" de ţinte din Gaza au fost identificate de divizia sa de administrare a ţintelor. Descriind procesul de stabilire a ţintelor de către această unitate, un oficial a spus: "Lucrăm fără compromisuri pentru a defini cine şi ce este inamicul. Agenţii Hamas nu sunt imuni - indiferent unde se ascund".

Activităţile diviziei, formată în 2019 în cadrul direcţiei de informaţii a IDF, sunt clasificate.Cu toate acestea, o scurtă declaraţie de pe site-ul IDF menţionează că foloseşte un sistem bazat pe inteligenţă artificială numit Habsora (Evanghelia) în războiul împotriva Hamas pentru a "contura ţinte într-un ritm rapid".

IDF a precizat că "prin extragerea rapidă şi automată a informaţiilor", "Evanghelia" a produs recomandări de ţinte pentru cercetătorii săi "cu scopul de a obţine o potrivire completă între recomandarea maşinii şi identificarea efectuată de o persoană".

Practic, sistemul de inteligenţă artificială este folosit pentru a produce recomandări automate pentru atacarea unor ţinte, cum ar fi locuinţele private ale unor persoane suspectate că ar fi agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.

100 de ținte pe zi în războiul din 2021

În ultimii ani, divizia de ţinte a ajutat IDF să construiască o bază de date despre care sursele au declarat că ar fi între 30.000 şi 40.000 de militanţi suspecţi. Sisteme precum Habsora, au spus acestea, au jucat un rol esenţial în construirea listelor de persoane care să fie asasinate.

Aviv Kochavi, care a ocupat funcţia de şef al armatei israeliene până în ianuarie, a declarat că divizia de ţinte este "alimentată de capacităţi de inteligenţă artificială" şi include sute de ofiţeri şi soldaţi. Într-un interviu publicat înainte de război, el a spus că este vorba despre "o maşină care produce cantităţi uriaşe de date mai eficient decât orice om şi le traduce în ţinte de atac".

Potrivit lui Kochavi, "odată ce această maşinărie a fost activată" în războiul de 11 zile al Israelului cu Hamas din mai 2021, ea a generat 100 de ţinte pe zi.

"Pentru a pune asta în perspectivă, în trecut produceam 50 de ţinte în Gaza pe an. Acum, această maşinărie produce 100 de ţinte pe zi, 50% dintre ele fiind atacate", a explicat fostul oficial.

Nu se ştie cu exactitate ce forme de date sunt ingerate în sistemul de inteligenţă artificială. Dar experţii au declarat că sistemele de sprijinire a deciziilor bazate pe inteligenţă artificială pentru stabilirea ţintelor ar analiza, de obicei, seturi mari de informaţii provenite dintr-o serie de surse, cum ar fi imagini filmate de drone, comunicaţii interceptate, date de supraveghere şi informaţii extrase din monitorizarea mişcărilor şi a modelelor de comportament ale indivizilor şi ale grupurilor mari.

De ce a fost creată divizia de ținte

Divizia de ţinte a fost creată pentru a rezolva o problemă cronică pentru IDF: în operaţiunile anterioare din Gaza, forţele aeriene au rămas în mod repetat fără ţinte de lovit. Deoarece liderii Hamas dispăreau în tuneluri la începutul oricărei noi ofensive, au declarat sursele, sisteme precum "Evanghelia" au permis IDF să localizeze şi să atace un grup mult mai mare de agenţi mai tineri.

Un oficial, care a lucrat la luarea deciziilor privind ţintele în cadrul operaţiunilor anterioare din Gaza, a declarat că IDF nu a vizat anterior locuinţele membrilor de rang inferior ai Hamas pentru bombardamente. Acest lucru s-a schimbat în conflictul actual, casele presupuşilor agenţi Hamas fiind acum vizate indiferent de rang.

"Punctaj" pentru numărul probabil de ținte civile

În scurta declaraţie a IDF despre divizia sa de ţinte, un oficial de rang înalt a declarat că unitatea "produce atacuri precise asupra infrastructurii asociate cu Hamas, provocând în acelaşi timp daune mari inamicului şi daune minime necombatanţilor".

Precizia loviturilor recomandate de "banca de ţinte AI" a fost subliniată în multiple articole din presa israeliană. Cotidianul Yedioth Ahronoth a relatat că unitatea "se asigură, pe cât posibil, că nu vor fi afectaţi civilii neimplicaţi".

O sursă, fost militar israelian de rang înalt, a declarat pentru The Guardian că agenţii folosesc o evaluare "foarte precisă" a ratei de evacuare a civililor dintr-o clădire cu puţin timp înainte de un atac. "Folosim un algoritm pentru a evalua câţi civili au rămas. Acesta ne dă un verde, galben, roşu, ca un semnal de trafic", a explicat sursa.

Potrivit cifrelor publicate de IDF în noiembrie, în primele 35 de zile de război, Israelul a atacat 15.000 de ţinte în Gaza, o cifră considerabil mai mare decât operaţiunile militare anterioare în teritoriul de coastă dens populat. Prin comparaţie, în războiul din 2014, care a durat 51 de zile, IDF a lovit între 5.000 şi 6.000 de ţinte.

Mai multe surse au declarat că, atunci când a fost autorizată o lovitură asupra locuinţelor private ale unor persoane identificate ca fiind agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic, cercetătorii ţintelor ştiau în avans numărul de civili care se aşteptau să fie ucişi. Fiecare ţintă, au spus sursele, avea un fişier care conţinea un scor al daunelor colaterale, care stipula câţi civili erau susceptibili de a fi ucişi în urma unei lovituri.

O sursă care a lucrat până în 2021 la planificarea loviturilor pentru IDF a declarat că "decizia de a lovi este luată de comandantul unităţii de serviciu".

Ce spun experții în inteligență artificială

Cu toate acestea, experţii în inteligenţă artificială şi conflicte armate care au vorbit cu The Guardian au declarat că sunt sceptici cu privire la afirmaţiile potrivit cărora sistemele bazate pe inteligenţă artificială reduc daunele provocate civililor prin încurajarea unei ţintiri mai precise. Un avocat care consiliază guvernele cu privire la IA şi la respectarea dreptului umanitar a declarat că există "puţine dovezi empirice" care să susţină astfel de afirmaţii. Alţii au subliniat impactul vizibil al bombardamentelor.

"Uitaţi-vă la peisajul fizic din Gaza", a declarat Richard Moyes, un cercetător care conduce Articolul 36, un grup care militează pentru reducerea daunelor provocate de arme. "Asistăm la aplanarea pe scară largă a unei zone urbane cu arme explozive grele, aşa că afirmaţia că se exercită o forţă precisă şi limitată nu este confirmată de fapte", spune Moyes.

Surse familiare cu modul în care sistemele bazate pe inteligenţă artificială au fost integrate în operaţiunile IDF au declarat că astfel de instrumente au accelerat semnificativ procesul de creare a ţintelor.

"Pregătim ţintele în mod automat şi lucrăm în conformitate cu o listă de verificare", a declarat, pentru +972/Local Call, o publicaţie israeliană, o sursă care a lucrat anterior în divizia de ţinte. "Este într-adevăr ca o fabrică. Lucrăm rapid şi nu avem timp să aprofundăm ţinta. Părerea este că suntem judecaţi în funcţie de câte obiective reuşim să generăm", a explicat sursa.

O altă sursă a declarat pentru publicaţie că "Evanghelia" a permis IDF să conducă o "fabrică de asasinate în masă" în care "accentul este pus pe cantitate şi nu pe calitate". Un ochi uman, au spus aceştia, "va trece în revistă ţintele înainte de fiecare atac, dar nu trebuie să petreacă mult timp cu ele".

Moyes spune că, atunci când se bazează pe instrumente precum Evanghelia, comandantului "i se înmânează o listă de ţinte generată de un computer", iar acesta "nu ştie neapărat cum a fost creată lista şi nici nu are capacitatea de a intreba şi de a pune la îndoială în mod adecvat recomandările privind ţintele".

"Există pericolul", a adăugat el, "ca, pe măsură ce oamenii ajung să se bazeze pe aceste sisteme, să devină rotiţe într-un proces mecanizat şi să piardă capacitatea de a lua în considerare riscul de vătămare a civililor într-un mod semnificativ".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Peste 100 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza după încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas
Peste 100 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza după încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas

Numărul persoanelor care au fost ucise, vineri, în raidurile aeriene israeliene după încheierea pauzei umanitare temporare, a ajuns la 109, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Israelul a reînceput bombardamentele asupra gupării teroriste Hamas. 80 de ostatici israelieni au fost eliberați până acum
Israelul a reînceput bombardamentele asupra gupării teroriste Hamas. 80 de ostatici israelieni au fost eliberați până acum

Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat că au reluat operaţiunile de luptă împotriva Hamas, acuzând gruparea teroristă că a încălcat termenii armistiţiului trăgând spre Israel, potrivit News.ro, care citează CNN.

Israelul știa de mai bine de un an că Hamas pregătește un atac fără precedent, dar l-a considerat un scenariu nerealist
Israelul știa de mai bine de un an că Hamas pregătește un atac fără precedent, dar l-a considerat un scenariu nerealist

Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete.

Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Momentul în care două ostatice israeliene au fost eliberate de Hamas | VIDEO
Momentul în care două ostatice israeliene au fost eliberate de Hamas | VIDEO

Momentul în care două ostatice israeliene au fost eliberate de Hamas din Fâşia Gaza a fost filmat și a devenit viral pe rețelele de socializare.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.