Firul evenimentelor din Briansk. Ce dovezi au rușii că ucrainenii ar fi comis "atacul terorist", așa cum l-a numit Putin

×
Codul embed a fost copiat

De joi dimineață, Kremlinul și presa de la Moscova acuză Ucraina că ar fi trimis sabotori pe teritoriul rusesc. Aceștia ar fi luat ostatici și s-ar fi angajat în confruntări directe cu Garda Națională a Rusiei.

Singura dovadă ar fi un clip în care presupușii naționaliști ucraineni susțin că reprezintă o „armată de eliberare" și îndemnă populația Federației Ruse să lupte împotriva regimului. În acest timp, rușii atacă în valuri în Bahmut. Situația este critică, iar orașul din estul Ucrainei riscă să fie încercuit.

“Astăzi (ucrainenii) au comis încă un atac terorist, au trecut frontieră și au deschis focul asupra civililor. Au văzut foarte bine că era o mașină civilă și că erau și copii înăuntru, dar tot au tras. Nu vor izbândi! Îi vom prinde!”

Presa rusa difuzează în neştire informaţii despre un presupus grup ucrainean de 50 de "sabotori" care ar fi pătruns în regiunea Briansk, peste granița de nord a Rusiei.

Roman Starovoyt, guvernator Kursk: Dragi prieteni, din nefericire, atacul asupra satului Tiotkino continuă. Forțele noastre ripostează. Potrivit informațiilor preliminare, sunt și victime. Revin mai târziu cu detalii.”

Citește și
vladimir putin
Reacția lui Vladimir Putin după evenimentele de la Briansk: "Au comis un alt act terorist, o altă crimă"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toate agenţiile ruse de presă au susținut că aşa-zişii sabotori ar fi atacat două sate, unde ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii.

Kremlinul vorbește despre act terorist

Guvernatorul regiunii Briansk a susţinut şi el ca naţionaliştii ucraineni infiltraţi ar fi tras într-o maşină, ucigând un adult şi ranind un copil. Iar Putin şi-a anulat o vizită de lucru.

Dmitri Peskov: “Președintele Putin este la Kremlin în acest moment. Primește constant rapoarte de la agențiile de securitate, mai ales de la șeful FSB - Bortnikov, de la ministrul apărării - Shoigu și de la șeful Gărzii Naționale - Zolotov. Dar vorbește și cu Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, despre situația de la fața locului și despre măsurile care pot fi luate pentru a-i proteja pe cetățenii noștri. (Poate fi acest incident un motiv pentru a schimba statutul operațiunii militare speciale?) Nu știu, nu vă pot răspund deocamdată. Vorbim de spre atacuri teroriste și sunt luate măsurile necesare pentru a-i elimina pe acești teroriști.”

Iar dovezile pentru aceste susţineri sunt două clipuri care circulă pe reţelele de socializare cu "voluntarii" ce ar acționa în regiunea Briansk: “Prieteni, s-a întâmplat! Corpul de voluntari ucraineni a trecut graniţa în Federaţia Rusă. Vedeţi dovadă în spatele meu. Nu uitaţi că noi nu luptăm cu civilii, nu ucidem oameni neînarmaţi! E timpul ca ruşii obişnuiţi să înţeleagă că nu sunt sclavi. Porniţi o revoltă!”

Dar jurnaliştii străini au atras atenţia asupra elementelor bizare din înregistrări: uniforme curate, interpretări slabe, efecte sonore la comandă. "Este o acţiune sub steag fals, o provocare deliberată a Rusiei, menită să sperie poporul rus şi să justifice escaladarea războiului", a comentat Mihailo Podoliak, principalul consilier al preşedintelui Zelenski.

Situaţia din jurul oraşului Bahmut este tot mai grea

Între timp, situaţia din jurul oraşului Bahmut este tot mai grea.

Ocuparea Bahmutului le-ar deschide calea ruşilor pentru a amenința autostrada est-vest, şi implicit drumul care leagă portul Mariupol de orașul Donețk. La rândul lor, trupele Kievului opun o rezistență acerbă acolo, pentru a sili Moscova să-și folosească la maximum muniția și resursele umane.

Alex Marquardt, reporter CNN în Chasiv Yar: Acesta e drumul către Bahmut. Am vorbit cu soldați ucraineni, de pildă cei care țin poziția de artilerie de acolo. Ne-au spus că n-au primit ordin de retragere din Bahmut. Și că luptă în continuare pentru că, dacă ar renunța la oraș, atunci Chasiv Yar ar fi următoarea țintă și tot așa.”

Dar încep să se audă şi vocile unor comandanţi, care spun că prețul pentru păstrarea Bahmutului devine greu de plătit.

Militar rănit: “Trăiesc, slavă Domnului. Dar mă gândesc la cei doi camarazi ai mei. Unde sunt? Ce s-a întâmplat cu ei? Sper că au reușit să scape și și-au făcut drum spre trupele noastre.”

Pe de altă parte, miniștrii de externe din cele mai mari economii ale lumii s-au reunit la Delhi. Cu această ocazie, pentru prima oară după izbucnirea războiului, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Au discutat zece minute, mai ales despre eliberarea unui american ţinut ostatic de Moscova şi despre retragerea Rusiei din Tratatul New Start. Declaraţiile ulterioare au trădat nervozitatea întâlnirii.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Nu-mi amintesc că vreunul dintre colegii occidentali să îndemne Ucraina să înceapă negocierile. Pesemne pentru ca, de fapt, Ucraina e încurajata să continue războiul. Asta e adevărul!”

În sfârşit, presa internaţională despica firul în patru în legătură cu miza vizitei preşedintelui Lukashenko în China. La întâlnire, liderii chinez şi bielorus s-au întrecut în complimente şi declaraţii de prietenie statornică.

Xi Jinping, președinte China: “Sunt foarte bucuros să-mi revăd vechiul prieten. Cred că vizita dumneavoastră va avea urmări fructuoase. Relațiile noastre durabile de colaborare fac din prietenia noastră una indestructibilă.”

Aleksandr Lukașenko: “Onorabile președinte Xi, sunteți un prieten drag al poporului bielorus. La fiecare vizită a mea în China descopăr lucruri noi despre această țară unică, despre cultura și poporul ei, dar observ și dezvoltarea accelerată a Chinei.”

Numeroşi analişti cred că Aleksandr Lukașenko s-a dus în China nu ca să pledeze cauza Moscovei, ci cu speranța scoaterii din izolarea diplomatică și economică a țării sale. Şi pentru garanții că va rămâne o republică independentă, cu el la conducere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Guvernatorul din Briansk: Medicii au scos un glonț de proveniență NATO din copilul rănit
Guvernatorul din Briansk: Medicii au scos un glonț de proveniență NATO din copilul rănit

Guvernatorul regiunii Briansk din Rusia, Alexander Bogomaz, susține, joi, că medicii l-au operat cu succes pe copilul numit erou de presa rusă.

Reacția lui Vladimir Putin după evenimentele de la Briansk: "Au comis un alt act terorist, o altă crimă"

Vladimir Putin a declarat, joi, că ceea ce s-a întâmplat la Briansk a fost un act terorist. El a vorbit despre un atac al „sabotorilor ucraineni”.

Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate, după ce ucrainenii ar fi intrat pe teritoriul rus și ar fi luat ostatici
Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate, după ce ucrainenii ar fi intrat pe teritoriul rus și ar fi luat ostatici

Președintele Rusiei Vladimir Putin convoacă, joi, o reuniune de urgență după ce „Ucraina ar fi luat ostatici în Rusia”, conform presei internaționale. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.