Femeile din Ucraina, pregătite de posibilul război: Voi îmbrăca uniforma, voi lua geanta cu machiaj și voi merge unde trebuie

femeie soldat
Profimedia

Iryna Rybakova, fost manager de relații publice la Transparency International, care servește acum ca sergent în forțele armate ucrainene, se pregătește pentru posibila invazie rusă, la baza militară din estul Ucrainei.

Iryna Rybakova, în vârstă de 37 de ani, a petrecut luna decembrie în „prima linie” a conflictului cu forțele susținute de Rusia și urma să participe la o bursă de veterani în SUA, alături de alte femei ucrainene. Acum, ea și alții au fost chemați înapoi la bazele lor pentru exerciții de urgență menite să împiedice o invazie rusă.

Agresiunea inamicului ne face mai uniți”, a spus ea. Se estimează că Rusia a adunat 130.000 de soldați la granița cu Ucraina. „Fiecare dintre noi este pregătit”.

Iryna Rybakova este una dintre cele 32.000 de femei care servesc în armata ucraineană. În cei opt ani de când insurgența pro-rusă din estul Ucrainei a declanșat un conflict militar, rolul femeilor a suferit o schimbare radicală. În timp ce anterior existau limite oficiale cu privire la ceea ce pot face, femeile servesc acum într-o varietate de roluri de luptă, reprezentând aproximativ 15% din totalul personalului militar.

Numărul lor ar putea crește în curând. În decembrie, Kievul a emis un decret prin care le cere femeilor apte de muncă, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, să se înregistreze și să fie pregătite pentru mobilizare în cazul în care va izbucni un război la scară largă.

Citește și
Dan Dungaciu
Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Accesul mai larg la rolurile de luptă pentru femei urmează un model ce se regăsește în mai multe țări occidentale, inclusiv în SUA. Însă acest decret reflectă și pericolul uriaș ce îl presupune conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Când deschizi serviciul militar pentru femei, este ca și cum ai spune că vremurile sunt cu adevărat disperate: chiar și femeile trebuie să lupte”, spune Jenny Mather, lector superior la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor, care studiază genul și războiul. „Aceasta este o schimbare psihologică și simbolică”.

În Israel, o altă țară care s-a simțit mult timp amenințată de vecini, femeile sunt recrutate în armată alături de bărbați. Armata britanică a permis în sfârșit femeilor să servească în toate rolurile de luptă în 2018, iar armata americană a deschis astfel de poziții femeilor în 2015. Acum, după ce oficialii americani au spus că o invazie rusă ar putea avea loc în câteva zile, trupele de sex feminin ale Ucrainei sunt gata să joace un rol cheie în apărarea națiunii, fie că este vorba de armata obișnuită sau de noile unități de apărare teritorială cu personal cu jumătate de normă. După opt ani de conflict, ei spun că sunt mai pregătiți ca oricând să contribuie la contracararea unui avans rus.

Când ești în prima linie nu contează dacă ești bărbat sau femeie”, spune soldat Oksana Kuzma ce se recuperează după o pneumonie. „Voi părăsi spitalul, voi merge la baracă, voi îmbrăca uniforma și îmi voi lua geanta de machiaj. Apoi conducem sau zburăm unde avem nevoie”.

Femeile combatante precum Oksana Kuzma, care a petrecut patru ani ca singura femeie din unitatea sa, au jucat un rol vital în conflictul Ucrainei cu Rusia care au ocupat părți din regiunea de est, Donbas, în 2014.

Mii de oameni s-au mobilizat într-un moment în care armata ucraineană era slabă și avea nevoie de tot ajutorul pe care îl putea primi. Cu toții au servit ca trupe de asalt, medici de luptă și lunetiști.

Forțele noastre armate nu erau pregătite să apere țara, așa că aveau nevoie de voluntari”, a spus Andriana Susak, sergent junior. Aceasta a purtat o cagulă neagră pentru a-și ascunde sexul în timpul unei operațiuni de reluare a orașului ucrainean Shchastia în 2014, după ce comandanții i-au refuzat permisiunea de a lupta.

Când s-a întors acasă, în vestul Ucrainei, un an mai târziu, Andriana Susak era o adevărată veterană. Însă, în documentele emise după încheierea serviciului ei, aceasta figura drept croitoreasă. Alte femei veterane au fost înregistrate ca îngrijitoare sau bucătărese deoarece armata ucraineană nu avea provizii pentru femeile care slujeau pe linia frontului.

După o încercare de încetare a focului în Donbas, în 2015, câteva dintre femeile care au slujit acolo au fost sărbătorite în toată țara și au fost prezentate pe panouri publicitare cu eticheta de „eroine ale Ucrainei”. Pilotul armatei Nadiya Savchenko — singura femeie absolventă a academiei militare în 2005 — a fost aleasă în Parlament, în timp ce era încă în captivitate în Rusia. Mai târziu a fost eliberată într-un schimb de prizonieri, iar cariera ei politică s-a dezintegrat.

Abia în 2017, după o bătălie de trei ani dusă de femei, forțele armate ucrainene au permis în sfârșit acestora să se înroleze oficial în 62 de posturi de luptă. Până atunci, soldați precum Andriana Susak au format ceea ce ei numesc un „batalion invizibil” – vital pentru efortul de război al țării, dar trecut cu vederea de elita militară.

Ne-am dus să ne apărăm țara la fel ca bărbații”, a spus Kateryna Pryimak, o tânără de 28 de ani, care a servit ca paramedic pe prima linie, în 2014. „Dar discriminarea este răspândită. Dacă o femeie merge la război și face o carieră militară pentru ea însăși, în timp ce copilul ei este la școală, un idiot îi va spune copilului că mama lui l-a abandonat, un vecin o va descrie ca pe o mamă eșuată sau soțul ei singuratic va fi ridiculizat ca fiind sub papuc”.

Datorită lobby-ului făcut de mișcarea veterană pe care Kateryna Pryimak a co-fondat-o, femeile sunt acum admise ca studente cu drepturi depline la academiile militare unde se antrenează pentru a deveni ofițeri. Sunt medici ginecologi în spitalele militare unde anterior nu existau. Kateryna Pryimak și colegii săi au scris și studii despre prevenirea hărțuirii sexuale în armată și efectul serviciului militar asupra sănătății reproducerii.

În 2020, au convins armata să înceapă să elibereze lenjerie de corp pentru femeile soldat, pentru a înlocui lenjeria standard pentru bărbați. Primul lot a fost roz, a spus Kateryna Pryimak, adăugând că a fost cel puțin un pas în direcția bună.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe

De miercuri, Rusia a anunțat că începe retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Cu toate acestea, evenimentele de astăzi arată o escaladare a situației în Ucraina.

Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic
Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice, al Academiei Române, a vorbit, joi seara, despre situația de la granița Ucrainei, punctând că Vladimir Putin nu va ataca țara vecină pentru că asta ar însemna sfârșitul său politic.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.