Este prăpăd în sudul Ucrainei. Mai multe localități au fost atacate cu rachete de tip „Uragan”

×
Codul embed a fost copiat

Este prăpăd și în sudul Ucrainei. Mai multe localități au fost atacate cu rachete de tip „Uragan”. Echipa Știrilor PRO TV a ajuns în Dachne, unde sunt și ucraineni cu origini românești.

Zeci de case au fost distruse și doi oameni uciși. Probleme sunt și aproape de cea mai mare centrală nucleară din Europa. Acolo rușii au fost întămpinați de o brigadă de civili.

Sunetul alarmelor antiaeriene aduce iar groaza în sufletul oamenilor care se grăbesc spre adăpost cu privirea spre cer, să vadă de unde ar putea veni nenorocirea. Alături de ei, și echipa noastră se pune la adăpost.

Oamenii încearcă să-și ducă viața cum pot, între alarme se duc până la supermarketul din centru să-și cumpere provizii, pe o mașină un domn vinde sticle cu lapte. Nu au de ales oamenii de aici, pentru că trebuie să-și cumpere mâncare, iar ziua e cel mai sigur să iesi.

O să îi ajute cineva pe oamenii ăștia cu ceva măcar? Mi-e jenă de lumea asta, zău că mi-e jenă”, spune o femeie în lacrimi.

Citește și
Știrile PROTV in Ucraina
Echipa Știrilor PRO TV, surprinsă de alarma antiaeriană chiar în timp ce filma un sat distrus de bombardamente
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O femeie lucrează în localitatea Dachne oraș situat la nord de Odesa, cu 15 mii de locuitori. Aproape toți au rămas aici după izbucnirea războiului și trăiesc sub teroare.

Mai multe rachete de tip uragan au căzut în zonă, pentru că în apropiere este și o bază militară. Treizeci de case aflate lângă unitatea militară au fost avariate.

În urma atacului, un localnic și un soldat au fost uciși și 4 oameni răniți. Au fost afectate rețelele electrice și de gaze.

Comunicăm tot timpul pe mai multe canale de internet și distribuim informațiile pe mai multe grupuri de permanență. În caz de alarmă toți oamenii știu ce au de făcut și se adăpostesc. Avem organizat un sistem de sirene. Când auzim sirena, de la baza militară, o pornim și la noi. Se aude și în alte 7 sate vecine, spre Kiev. Facem tot ce putem să îi ajutăm pe oameni să treacă peste această nenorocire în siguranță. Îi ajutam să-și mute bunurile și să nu le cadă acoperșiurile în cap”, a spus primarul localității.

În sunetul alarmelor antiaeriene, o echipă de muncitori a rămas în stradă să repare rețeaua de furnizare a energiei electrice, atât de vitală pentru oameni.

Tot în sudul Ucrainei, pe malul Niprului, localnicii oraşului Energodar au făcut o baricadă în încercarea de a opri înaintarea trupelor ruseşti spre centrala nucelară Zaporijia, cea mai mare din Ucraina și din Europa.

Însă forţele ruse deţin controlul, susține Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică. Rușii au informat Agenția că personalul centralei asigură funcţionarea în siguranţă, iar nivelurile de radiaţii sunt normale.

Iar primarul Odesei se așteaptă la un asalt inclusiv de pe mare.

De o săptămână așteptăm un asalt, de ce zic asta, pentru că navele agresorului sunt uneori vizibile, nu în apele teritoriale ci în afara lor, în fața Odesei. De aceea nu excludem varianta ca ele să se intoarcă și să recurgă la un desant”, a spus primarul Odesei.

Paul Angelescu, reporter PRO TV, din Odesa: Situația în jurul Odesei este din ce în ce mai complicată. Miercuri s-au format cozi kilometrice la intrările dinspre nord și dinspre est. Noi am parcurs doi kilometri în aproximativ 2 ore pentru că sunt baricade și filtre cam la toate intrările în oraș. Sunt măsuri necesare de verificare a fiecărei mașini și a documentelor celor care se află înauntru, însă aceste măsuri îngreunează cu siguranță traficul. Probabil că vin din ce în ce mai multe familii dinspre est spre vest, fug din calea războiului și în funcție de ce se va întâmpla aici, în regiunea Odesa, în următoarele zile, probabil că acești oameni pe care i-am văzut astăzi vor lua drumul către Moldova sau către România. Contează foarte mult și cum va fi vremea. De dimineață, la Odesa, a nins, la prânz a ieșit soarele. Dacă va ninge în zilele următoare și se va depune un strat de zăpadă probabil că traficul pe aceste coridoare de evacuare va fi și mai îngreunat.

A fost un comunicat din partea Cartierului General al Forțelor Armate Ucreinene, mai devreme. Aceștia spun că au interzis traficul naval în regiunea de nord-vest a Mării Negre pentru a proteja vapoarele civile. Tot ucrainenii spun că în larg se fac manevre ale Federației Ruse și ar exista intenția navelor rusești de război să forțeze o navă comercială să o ia înaintea lor cu direcția Odesa astfel încât să-i descurajeje pe ucraineni să tragă către navele rusești de teamă să nu lovească un vapor civil. Aceasta este varianta prezentată miercuri de armata ucraineană. Și aici vremea va avea un rol important, dacă vor fi sau nu furtuni pe mare. În funcție de acest lucru probabil că se va lua și decizia de către armata rusă, dacă va face sau nu o debarcare în regiunea Odesa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev
Război în Ucraina Ziua 7. Primul oraș mare ucrainean care cade în mâinile rușilor. Explozie la gara din Kiev

Război în Ucraina, ziua a șaptea. A fost a 7-a zi de război, iar Ucraina rezistă eroic asaltului trupelor ruseşti.

Echipa Știrilor PRO TV, surprinsă de alarma antiaeriană chiar în timp ce filma un sat distrus de bombardamente
Echipa Știrilor PRO TV, surprinsă de alarma antiaeriană chiar în timp ce filma un sat distrus de bombardamente

A fost prăpăd în localitatea Dachne, aflată la 15 kilometri de Odesa. Satul, în care trăiesc și mulți etnici români, a fost atacat în noaptea de marți spre miercuri de aviația rusă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.