Doi fraţi co-fondatori ai platformei de criptomonede Africrypt sunt de negăsit după dispariţia a 3,6 miliarde de dolari

afrycript

Doi fraţi co-fondatori ai platformei de criptomonede Africrypt din Africa de Sud sunt de negăsit după dispariţia, în aprilie, a 3,6 miliarde de dolari, au declarat vineri avocaţii investitorilor păgubiţi, transmite Reuters, conform News.ro.

 

Dacă aceste informaţii vor fi confirmate, pierderile ar fi printre cele mai mari produse până în prezent în sectorul criptomonedelor.

Un avocat al celor doi frați a declarat pentru BBC că aceștia neagă categoric orice implicare într-un „jaf”.

În 2020, pierderile provocaee de fraude şi altor ilegalităţi în sectorul cripto au fost de 1,9 miliarde de dolari, în scădere de la nivelul record de 4,5 miliarde de dolari produse în 2019, potrivit datelor companiei de informaţii legate de acest domeniu, CipherTrace.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Directorul operaţional al Africrypt, Ameer Cajee, a declarat într-o scrisoare către clienţi, din data de 13 aprilie, că toate conturile clienţilor au fost compromise din cauza unei accesări neautorizate recente a sistemului platformei.

Scrisoarea, văzută de Reuters, spunea că Africrypt a oprit operaţiunile şi ”a început procesul de a încerca să recupereze fondurile furate”. Nu a furnizat detalii despre cât de mulţi bani lipsesc şi a avertizat clienţii că încercarea de a-şi recupera banii folosind avocaţi ”ar întârzia doar procesul de recuperare”.

Hanekom Attorneys, o firmă de avocatură angajată de unii dintre cei care spun că au pierdut bani, a declarat pentru Reuters, într-un comunicat, că investigaţiile lor au constatat că până acum au dispărut din Africrypt un total de 3,6 miliarde de dolari.

Firma nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la modul în care a ajuns la cifra respectivă.

Reuters nu a putut contacta Africrypt pentru comentarii. Apelurile către telefonul mobil al lui Cajee au fost trimise către mesageria vocală şi acesta nu a răspuns la mesajele text. Site-ul platformei este offline.

Darren Hanekom, un avocat care reprezintă investitorii, a declarat că Cajee şi fratele său Raess, co-fondator al companiei, sunt de negăsit din 13 aprilie şi că pe 16 aprilie a sesizat problema poliţiei specializate în anticorupţie din Africa de Sud, supranumită Hawks.

Pe 14 aprilie, bitcoin a atins un nivel record de aproape 65.000 de dolari.

Philani Nkwalase, purtătorul de cuvânt al Hawks, a declarat că până acum nu au reuşit să deschidă cazul, deoarece Hanekom Attorneys are sediul în Western Cape şi cei care doresc să-şi recupereze banii se află în alte provincii. "Le-am sfătuit pe acele persoane să deschidă cazurile în zonele care se află", a spus el prin telefon.

Zakira Laher, verişoara lui Cajee, care a spus că este director Africrypt până când a renunţat în 2019, a declarat pentru Reuters că fraţii lipsesc din aprilie.

”Spun asta în numele întregii familii că habar nu avem unde sunt”, a spus ea prin telefon. Cam pe la jumătatea lunii aprilie au încetat să vorbească cu noi. Nu ne răspund în WhatsApp".

Hanekom a declarat că a alertat alte câteva platforme cripto despre acest caz şi că firma sa a informat luna aceasta Autoritatea de Conduită a Sectorului Financiar din Africa de Sud (FSCA), dar că aceasta nu se poate implica, deoarece nu reglementează criptomonedele.

Şeful poliţiei FSCA, Gerhard van Deventer, a declarat pentru Reuters, ca răspuns la întrebări despre Africrypt, că criptomonedele nu sunt definite ca un produs financiar şi că FSCA nu are competenţa de a investiga.

”Suntem în proces de a aduce criptomonedele în dosarul nostru de reglementare”, a spus el.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Bitcoin scade cu 10% după ce China a interzis activităţile de minare în Sichuan
Bitcoin scade cu 10% după ce China a interzis activităţile de minare în Sichuan

Bitcoin s-a depreciat luni cu aproape 10%, după ce recenta volatilitate de pe piaţa criptomonedelor nu a arătat semne de atenuare, jucătorii de pe piaţă citând extinderea măsurilor anunţate de China împotriva activităţilor de minare de bitcoin.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă